Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, tartışmalı doğal gaz sahalarında arama çalışması yapılması için ihale açtı. Türkiye ve Kıbrıs Türk Dışişlerinden tepki geldi. Daha önce aynı gerekçeyle Kıbrıs sorununun çözümü için sürdürülen müzakereler yedi ay duraksamıştı.
Rum Yönetimi, Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde olduğu iddiasıyla 6, 8 ve 10'uncu parsellerde hidrokarbon araştırması yapılması için ruhsat ihalesine çıktı.
Türk Dışişleri, 6 numaralı sahanın önemli bir bölümünün, Türkiye'nin kıta sahanlığının Birleşmiş Milletler nezdinde kayda geçirilen dış sınırlarının içinde yer aldığını duyurdu. "Ülkemiz, yabancı şirketlerin deniz yetki alanlarımızda izinsiz hidrokarbon faaliyetlerinde bulunmasına, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hiçbir şekilde izin vermeyecek, kıta sahanlığındaki hak ve menfaatlerini korumak için gerekli her türlü tedbiri alacaktır" açıklaması yaptı.
KKTC Dışişleri Bakanlığı, 'müzakereler sürerken ortaya çıkan olumlu atmosfere zarar verecek adımlardan kaçınılması gerektiğini' duyurdu. Yapılan açıklamada, ihalenin "iç siyasi kaygılardan kaynaklandığı anlaşılan mülahazalarla tek taraflı olarak başlatılan faaliyetlerin" devamı olduğunu belirtildi.
Anastasiadis: Egemenlik haklarımızla ilgili bir konu
İhaleye çıkıldığının duyurulmasından sonra müzakereler kapsamında ilk kez bir araya gelen iki liderin gündemine de bu konu girdi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, akılcı davranılmazsa bu konuyla ilgili gerginlik olabileceğini söyledi, geçmişte aynı şeylerin yaşandığını hatırlattı. Kaygılarını Birleşmiş Milletler temsilcilerinin yanı sıra Rum lider Anastasiadis'e de ilettiğini söyledi.
Ancak Anastasiadis, Akıncı'nın sözlerine yanıt vermediğini söyledi ve gerekçe olarak da "Bu konu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarıyla ilgilidir" açıklaması yaptı.
Aynı sorun sebebiyle müzakereler ertelenmişti
11 Şubat 2014'te başlayan, BM aracılığıyla yürütülen Kıbrıs müzakerelerine, Ada açıklarındaki tek taraflı doğal gaz arama çalışmaları sebebiyle yedi ay ara verilmişti.
Kıbrıs Rum yönetimi Ada'da tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge'ye Türkiye'nin savaş gemileri sokmasını gerekçe göstererek, 8 Ekim 2014'te müzakerelerden çekilmişti. Türk bandıralı sismolojik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa, 20 Ekim sabahı KKTC ile Türkiye'nin yaptığı anlaşma çerçevesinde Münhasır Ekonomik Bölge'ye girerek doğalgaz arama çalışmalarına başlamıştı.
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin temasları ve Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin arama faaliyetlerini durdurmasının ardından iki lider ilk kez 11 Mayıs'ta ara bölgede bir araya gelmişti.
Devamı için .
Son Dakika › Sektörel › Kıbrıs'ta Doğal Gaz Gerginliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?