Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, "Kimse dopingin yüksek kazanç için olduğunu söylemesin" dedi.
Hacettepe Üniversite'nin Sıhhiye kampüsündeki kültür merkezinde düzenlenen 2. Ulusal Sporcu Sağlığı ve Doping Sempozyumu'nda konuşan Çintimar, dopingle ilgili konularda ekonomik açıdan ciddi kazançlardan bahsedildiğini söyledi.
Türkiye'de amatör branşlarda gelmiş geçmiş en başarılı sporcunun Hamza Yerlikaya olduğunu belirten Çintimar, "Kendisine sorar mısınız, 3. lige transfer olan bir futbolcu kadar kazanmış mıdır? Kimse dopingin yüksek kazanç için olduğunu söylemesin. Sporcular ömür boyu köle gibi çalışıyorlar. Bu çocukları, antrenörlerden, kulüplerden yöneticilerden ve federasyonlardan korumamız gerek" diye konuştu.
Eski Federasyon Başkanının doping nedeniyle istifa etmek zorunda kaldığı için başkanlığa geldiğini dile getiren Çintimar, göreve başlar başlamaz ilk işinin Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun (IAAF) dopingle ilgili birimini ziyaret etmek olduğuna değinerek, şunları kaydetti:
"Arkadaşlarımın bana verdiği bilgiler doğrultusunda, IAAF yetkililerine bize çok yüklendiklerini söyledim. Kendileri beni dinledikten sonra Avrupa'daki dopingli sporcu sayısını söyleyerek, 'bunun yüzde şu kadarı size ait' dediler. Bize 'siz, hırsızsınız" der gibilerdi. Bunları duyduktan sonra federasyona döndüm ve yönetimle bir araya gelip, dopingden yakalanan tüm sporcuları ve antrenörlerini de ceza kuruluna sevk ettim. Yakın zamanda da ceza yönetmeliğimizi değiştiriyoruz. Gelecek yıl da Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) kurallarında bazı değişiklikler olacakmış. Şu anda onlardan önde olduğumuzu söyleyebilirim. Bir dizi seminerler, çalıştaylar, aileleri bilinçlendirme toplantıları düzenledik. Bununla sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu nedenle federasyonun yönetim kuruluna teşekkür ediyorum."
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Dopingle Mücadele Komisyonu Genel Koordinatörü Prof. Dr. Rüştü Güner ise dünya sporunu yönetenlerin, "Dopingle mücadele konusunda WADA'nın samimiyetine inanmıyoruz" yönündeki eleştirilerine ilişkin, şöyle dedi:
"WADA'nın kurulması aslında bazı kesimlerce hiç istenmedi, engellenmeye çalışıldı. Hatta 'birkaç seneye kalmaz dağılır' diye düşünüldü. WADA, şu an 13 yıllık bir kuruluş. Bu süreçte dopingle mücadeleye ayrılan bütçe çok sınırlı. Dünya Spor Enstitüsünde yıllık dönem miktarı 120 milyar dolarken, mücadeleye ayrılan rakam sadece 3 milyon dolar. Bu nedenle Ar-Ge geride kalıyor. Bazı maddelerin analizi konusunda çok gerideyiz ancak IOC'un yeni Başkanı Thomas Bach, mücadele konusunda WADA'ya çok destek verilmesi gerektiği görüşünde. Bu yeni dönemde, araştırılmaya ayrılan para 10 milyon dolara çıktı ve zamanla da ilerleyecek"
Güner, biyolojik pasaportun mücadele konusunda çok büyük bir avantaj sağladığını belirterek, "Bundan sonra sporcuların temiz spor yapmaktan başka çaresi kalmayacak" ifadesini kullandı. - Ankara
Son Dakika › Spor › 2. Ulusal Sporcu Sağlığı ve Doping Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?