Gençlik ve Spor Bakanlığı, engellilerin sporla hayata tutunması adına önemli çalışmalara imza atıyor. Öncelikli olarak spor tesislerini engelli sporcular için uygun hale getiren bakanlığın yaptığı planlama doğrultusunda antrenör eğitimleri ve engelli ulaşım araçlarının bir çok kentte kullanılması da var.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, sporun engelli vatandaşların hayata tutunması ve sosyalleşmesi adına büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Bakanlık olarak sporun engelli insanların hayatlarında bir ışık olması için büyük bir özveriyle çalıştıklarını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, "Engelli vatandaşlarımızın spor yapabilmeleri, sporla hayata tutunabilmeleri için bu alanda yaptığımız çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor" dedi.
HER ŞEY ENGELLİ VATANDAŞLARIN REFAHI VE HUZURU İÇİN...
Engelli vatandaşların spor aktivitelerini rahatlıkla ve huzurla yapabilmeleri amacıyla geniş kapsamlı bir plan hazırladıklarını belirten Bakan Çağatay Kılıç, "Tesisleşme hamlesi ile tesislerimizin engelli kardeşlerimizin kullanımına uygun olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Bununla birlikte antrenör eğitimlerini tamamladık. Engelli federasyonlarına verdiğimiz desteği de her geçen yıl artırıyoruz. Engelli kardeşlerimizin ulaşımı için de engelli otobüslerimizi illerimize göndermeye devam ediyoruz" diye konuştu.
Lisanslı engelli sporcu sayısındaki artışın kendileri adına büyük önem taşıdığını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:
"2002 yılında 2 bin 763 olan engelli sporcu sayısı 2015 yılında 12 kat artarak 33 bin 514 oldu. Gençlik ve Spor Bakanı olarak engelli vatandaşlarımızın desteklenmeleri halinde neler başarabildiklerini yakinen biliyor, çok farklı alanlarda önemli başarılara şahit oluyorum."
"ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ ENGELLİLERİN KULLANABİLECEĞİ TESİS SAYISINI ARTIRMAK"
Bakan Çağatay Kılıç, bakanlık olarak öncelikli hedeflerinin engellilerin kullanabileceği tesis sayısını artırmak olduğunu söyledi.
Yeni yapılan tüm spor tesislerinin engelli vatandaşların kullanabileceği şekilde dizayn edildiğini vurgulayan Balan Çağatay Kılıç, "Birçok farklı branşa ait tesislerimize; engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği asansörler, yollar, soyunma odaları inşa edildi. Bununla birlikte eskiden yapılmış olan tesisler de restore edilerek, engelli sporcular için uygun hale getiriliyor" ifadelerine yer verdi.
EN GÜZEL ÖRNEK OVACIK KAMP EĞİTİM MERKEZİ
Bakan Çağatay Kılıç, Karabük Ovacık Kamp Eğitim Merkezi'nin engellilere uygun hale getirilmesinin, yapılan çalışmalar için en güzel örneklerden biri olduğunu söyledi.
Ovacık'ta restorasyonu devam eden tesisle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:
"4 adet tenis kortu, 2 adet basketbol - voleybol sahası, 1 adet futbol sahası bulunan tesiste restorasyon çerçevesinde tüm ortak alanlar bedensel engelli kardeşlerimize uygun olarak yeniden düzenlendi. Konferans salonu bedensel engellilerin kullanabileceği şekilde düzenlendi. Bakanlık olarak birçok tesiste de benzer modernizasyonları uyguluyoruz."
ENGELLİ SPORU İLE İLGİLİ ANTRENÖRLERE EĞİTİMLER VERİLİYOR
Engelli sporcuların yetiştirilmesi için antrenör sayısının önceki yıllarda yeterli olmadığı tespitini yaptıklarını anlatan Bakan Çağatay Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı çalışan kadrolu toplam bin 700 antrenörün engelliler sporu konusunda uzmanlık eğitimi aldığını, bununla birlikte il spor merkezlerinde 5 bin 836 engelli vatandaşın da evlerinden çıkartılarak, spor yapmasının sağlandığını söyledi.
FEDERASYONLARA VE KULÜPLERE DESTEK
Bakan Çağatay Kılıç, bakanlık olarak engelli spor federasyonlarına olan maddi destekte de her yıl önemli artışlar sağlandığına işaret ederek, "2010-2015 yılları arasında 4 engelli spor federasyonumuza yaklaşık 82 milyon TL'lik destek verilirken, 2014 yılı için 650 kulübe 3 milyon 800 bin TL'lik katkı yapıldı. 2015 yılı için de destek miktarları artarak devam ediyor" dedi.
"SPOR İÇİN ENGEL TANIMIYORUZ" PROJESİYLE ENGELLER ORTADAN KALKIYOR
Engelli sporunun yaygınlaşmasına yönelik yürütülen projelerden birinin de "Spor İçin Engel Tanımıyoruz" projesi olduğunu ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, "Engelli vatandaşlarımızın ikametlerinden alınarak, spor tesislerine daha rahat erişimlerinin temin edilebilmesi için engellilere özgü tasarlanmış otobüs ve minibüsler satın alarak, sporcuların ulaşımı için kullanmaya başladık. Sayılarını her geçen gün artırıyoruz" dedi.
OTOBÜSLER GENÇLERİN VE ENGELLİ SPORCULARIN HİZMETİNDE
Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) ve Paralimpik Merkezi başta olmak üzere sporumuzun hizmetine giren otobüsler, Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştirilmekte olan gençlik faaliyetlerine katılan engelli gençlerin de hizmetinde olacak. Artık engelli milli takımlarımız, uluslararası müsabakalara üretimi yerli olarak gerçekleştirilen bu araçlarla gidebilme imkanına sahip olacak.
OTOBÜSLER ENGELLİLER İÇİN ÖZEL TASARLANDI
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın belirli aralıklarla tüm illere göndermeye başladığı otobüsler, engellilere göre özel olarak tasarlandı.
Tek koltuklu, 28 engelli, 6 refakatçi toplam 34 kişi kapasiteli otobüsler tamamen engelli sporcuların kullanımına uygun olarak tasarlandı. Engelli bireyler ve sporcular için özel olarak tasarlanan otobüsler Türkiye'de üretilen ilk uluslararası seyahat kapasiteli otobüs olma özelliğini de taşıyor. Koridora yerleştirilen ve bağımsız tekerlekli sandalye hareketi için zemini sıfırlayan sökülebilir podyumlar, araç zeminine çıkan tekerlekli sandalye kullanıcılarının hızla koltuklara transfer olabilmelerini sağlıyor. - ANKARA
Son Dakika › Spor › Gençlik ve Spor Bakanlığı Engelleri Ortadan Kaldırıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)