Android en gelişmiş iki mobil işletim sisteminden biri. Diğerlerinin çoğu daha HD video kaydetmeyi öğrenirken, Android cebinizin kilidini yüzünüzü tanıyarak açıyordu. Google'ın robot logolu işletim sistemi, şu anda bize çok normal ve alışıldık gelen birçok özelliği bize tanıtmıştı. Android'in beşinci doğum gününe geldiğimiz bu dönemde, kendisinin saygıyı hak ettiğini düşünüyoruz.
Bu özellikler olmasaydı, akıllı cepler çok daha sıkıcı ve kullanışsız olurdu.
Ücretsiz yol tarifi
2009 yılında Google, Android için olan Google Maps uygulamasıyla yol tarifi fonksiyonu sunmaya başladı. Uygulama Google'ın zaten olan haritalarını kullanıyordu ve buna gerçek zamanlı trafik bilgisi, uydu görüşü ile Street View'i eklemişti. Ünlü yerleri sesli aramayla bulabiliyorduk.
Samsung, 2011'de piyasaya sürdüğü telefon-tablet karışımı Galaxy Note ile bizi şaşırtmıştı. O sırada devasa 5.3 inç ekranı piyasadaki çoğu cepten çok daha büyüktü, ama tabletler kadar büyük de değildi. İncelemelerde taşımanın zor olacağı iddiası ile eleştirildi, bir 10-inç iPad veya Android tablet gibi kullanmak için de fazla küçük olduğu düşünüldü. Ama sonuç olarak Samsung, cihazı dünya çapında 5 milyondan fazla satmayı başardı.
Diğer firmalar da bu akıma uyudu ve özellikle HTC, LG ve Sony de benzer modeller üretti.
Konuşmayı algılama
Siri'nin hava durumuyla ilgili soruları cevaplamasından çok daha önce, Android'in içinde kendiliğinden sesi yazıya dönüştüren bir işlev vardı. Yakın zamanlarda ise Android 4.1 Jelly Bean ile Google, çevrim dışı olsanız bile sesinizi yazıya dönüştürme özelliği ekledi.
Artık bir çok üçüncü parti uygulama da konuşma algılamayı alternatif bir giriş yolu olarak kullanıyor.
Bugünlerde iOS kullanıcıları da klasörlere sahip, bu sayede uygulamalarını daha iyi organize edebiliyorlar. Ama Apple'ın bu özelliği Android'den "ödünç aldığı" nı belirtmek gerek. Android klasörlerinin ilk hali çok kullanışlı olmasa da, uygulamaları istediğiniz gibi düzenleyebiliyor ve neyin yüklenip yüklenmediği konusunda cebiniz üzerinde daha iyi kontrole sahip oluyordunuz.
Bildirimler
Evet, Android bunu da doğru yapmayı ilk başaran platform. Diğer işletim sistemleri ana ekrana döndüğünüzde uygulamaları dondururken, Android onları aktif bir şekilde çalıştırmaya devam ediyordu. İlk yıllarda çok pil harcayan bir fonksiyon olsa da, cep telefonlarında gerçek multitasking'i başaran ilk işletim sistemi Android.
İşe yaramaz yazılımlar
Tabii ki Android'in tüm gelişmeleri olumlu yönde olmadı. İşletim sisteminin açık doğası yüzünden, mobil hizmet sağlayıcılarının ceplere yüklediği işe yaramaz yazılımlar ve modifikasyonlar artık alışıldık karşılanıyor. Eğer cihazınız Apple değilse, çok büyük ihtimalle mobil sağlayıcınız telefonu bir şekilde kurcalamıştır. Özellik silmek, uygulama yüklemek buna dahil. En kötüsü ise cebinizi root'layıp garantisini geçersiz hale getirmeden bu yazılımlardan kurtulamamanız.
Son Dakika › Teknoloji › Android'le Gelen İlkler! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?