Anjiyoda Yeni Yöntemle Libyalı Hasta Hayata Döndü - Son Dakika
Yaşam

Anjiyoda Yeni Yöntemle Libyalı Hasta Hayata Döndü

Anjiyoda Yeni Yöntemle Libyalı Hasta Hayata Döndü

Almanya ve Ürdün’de tedavi şansı arayan ancak bulamayan Libyalı hasta Dıhoum Ragab Muraga’ya (60) şifa kapısı İzmir’de açıldı.

30.04.2014 09:43

Almanya ve Ürdün'de tedavi şansı arayan ancak bulamayan Libyalı hasta Dıhoum Ragab Muraga'ya (60) şifa kapısı İzmir'de açıldı. İzmir Medical Park Hastanesi'nde Dr. Utku Mahir Yıldırım, bacaklarında damar yetmezliğine bağlı yara oluşan böbrek hastası Dıhoum Ragab Muraga (60)'yı tıpta çok sık uygulanmayan anjiyo yöntemiyle hayata döndürdü.

Libya Bingazi'de yaşayan Dr. Dıhoum Ragab Muraga ayak parmaklarında damar yetmezliğine bağlı açık yara oluşması şikayetiyle ameliyat oldu ancak yapılan tüm operasyonlar hastayı normal yaşamına döndüremedi. Almanya ve Ürdün'de anjiyo olma şansı arayan ancak bulamayan Muraga, İzmir Medicalpark Hastanesi'nden Radyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Utku Mahir Yıldırım'a başvurdu. Dr. Yıldırım da yapılan tetkikler sonrasında hastada böbrek yetmezliği sınırda olduğunu ve anjiyo sırasında verilen ilaçların hastayı ömür boyu diyalize bağlı yaşamaya mahkum edebileceğini saptadı. Dr. Yıldırım, Libyalı hastayı ülkemizde henüz uygulanmayan 'karbondioksit anjiyografisi' yöntemiyle ilaç (opak madde) kullanmadan tedavi ederek hayata döndürdü. Kendisi de Libya'da doktor olan hasta Ragab Muraga ameliyat sonrası kendisini çok iyi hissettiğini belirterek şöyle konuştu: "Uzun süre tedavi şansı aradım ve burada yapılan işlem beni çok mutlu etti. Herkes gönül rahatlığıyla karbondioksit anjiyografisi olabilir."

"YÖNTEM GELECEKTE İLACIN YERİNİ ALACAK"

Radyoloji Uzmanı Yrd.Doç. Dr. Utku Mahir Yıldırım da karbondioksit anjiyografisinin ülkemizde henüz uygulanmadığını belirterek şu bilgileri verdi: "Normal anjiyoda hastalara verilen opak madde ilaç böbreklere zarar verebiliyor. Özellikle böbrek yetmezliği sınırda olan hastalarda ilaç böbrekten atıldığı için ciddi hasara ve diyaliz ihtiyacına yol açabiliyor. Hastamız da doktor olduğu için onunla konuşup karbondioksit anjiyografisi yapmaya karar verdik. Bu teknik henüz uygulanmayan bir tekniktir. Hastaya ilaç yerine karbondioksit veriyoruz. Solunumda normal dışarıya verdiğimiz karbondioksitin aynısını hastaya özel bir mekanizmayla basıncı iyi ayarlayarak ve düzgün bir ekipmanla diğer gazların karışmamasına özen göstererek uyguluyoruz. Karbondioksit anjiyografinin özel bir tüpü var ve özel bir enjektörle veriliyoruz. Anjiyo makinenizde de bunun için uygun bir program varsa normal ilaçla yapılan anjiyografiden hiçbir farkı yok. Sadece özel ekipman ve deneyim istiyor. Bu uygulama sadece bacak ve böbrek damarlarına yapılabiliyor. Karbondioksit anjiografisinde verilen karbondioksit vücuttan kanla birlikte geri akciğere dönüyor ve akciğerden de atılıyor. Bu yüzden hiçbir sakıncası yok. Bu yöntem gelecekte ilacın yerini alacak."

"DOKTORLARINIZA YÖNTEMİN UYGULANIP UYGULANMAYACAĞINI SORUN"

Yöntemin şu an ilaca alerjisi olan hastalar ile böbrek hastalarında uygulanabileceği anlatan Dr. Yıldırım, hastaların bu yöntemle tedavi şanslarının olup olmayacağını doktorlarına danışmaları gerektiğini tavsiye etti.

İşlemin hastaya en büyük faydasının hiçbir ilaç kullanılmadan yapılması olduğunu kaydeden Dr. Utku Mahir Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle böbrek yetmezliği olan hastalar ile diyaliz ihtiyacı doğan hastalarda ilaç kullanmaktan çekindiğimiz için karbondioksit anjiyografisi yapılmasını tavsiye ediyorum. Hastalarımızın da bu konuda bilinçli olmaları ve böyle bir tedavinin mümkün olduğunu bilmeleri gerekmektedir. Kişilerin eğer bacak ya da böbrek damarlarında tıkanıklık, fonksiyonlarında bozukluk varsa ve özellikle diyaliz hastası olmak istemiyorsa doktorlarına böyle bir yöntemin yapılıp yapılamayacağını sormaları gerekmektedir. Bu yöntem diyalize giren hastalarda bile yapılabilir."

"ÇOK ÜZÜLÜYORDUM AMA ŞİMDİ ÇOK MUTLUYUM"

Bingazi'de yaşayan Dr. Dıhoum Ragab Muraga ise kendisini çok iyi hissettiğini belirterek, "Yapılan işlem beni çok mutlu etti. Anjiyoda kullanılan ilaçlar böbreklere hasar verebiliyor. Çok üzülüyordum ama şimdi çok mutluyum. Bu hastaneye geldiğimde doktorum bana bu yöntemin olduğunu söyleyince çok sevindim. Böbrek hastalığı olan herkes gönül rahatlığıyla karbondioksit anjiyografisi olabilir. Başta doktorum olmak üzere tüm personele çok teşekkür ediyorum" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Anjiyoda Yeni Yöntemle Libyalı Hasta Hayata Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement