Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Kalkınma Ajanslarının yeni kurulan şirketler ve küçük şirketler için çok büyük bir imkan olduğunu belirterek, " Türkiye'de bu ajanslarla artık, yatırımlara öncülük edilmeye başlandı" dedi.
Kalkınma ajansları hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi ve bölgesel gelişme ile ilgili bilinç düzeyinin artırılması amacıyla yapılan '2. Kalkınma Ajansları Konferansı', İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın ev sahipliğinde Zeugma Sergi ve Konferans Merkezi'nde başladı.
Açılışın programının ardından, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan'ın moderatörlüğünde düzenlenen 'Ajanslara Bakış' konulu panele, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun konuşmacı olarak katıldı.
Konukoğlu, kuruluş süreçleri 2006-2009 yılları arasında tamamlanan 26 kalkınma ajansının, hazırladıkları bölge planları ve bölgelerinde yürüttükleri mali destek programları ile ülkemizin kalkınmasında üstlendikleri önemli rolden bahsetti. Kalkınma ajanslarının, projelere hibe destekler verdiğini ve çeşitli konularda paneller düzenlediğini belirten Konukoğlu, şunları söyledi, "Bizim gençliğimizde böyle imkanlar yoktu. Ancak el yordamıyla araştırarak, yatırım yapardık. Şimdiki gençlik çok şanslı. Zengin olmak kolaylaştı, eskiden daha zordu. Ne bir doğru dürüst önderimiz ne de bu konuları soracağımız odalar vardı. Türkiye bu ajanslarla ve bu tür kuruluşlarla artık hem eğitime hem yatırımlara öncülük etmeye başladı. Ama bizde hala şu var; 'boş ver oradan bir şey çıkmaz'. Bunu bir kere kafamızdan sileceğiz. 'Ben yaparımı, ben iyi bilirimi' bırakacağız, 'nasıl yapabilirize' başlayacağız. ve ortaklık kültürünü geliştireceğiz."
Konukoğlu, kalkınma ajanslarının özellikle son 3-4 yıldır daha faal olduğunu ifade ederken, bürokrasinin azaltılmasını istedi. Kalkınma ajanslarının verdiği hibe destekleri, 'Yeni kurulan ve küçük şirketler için çok büyük imkan' sözleriyle değerlendiren Konukoğlu, şirketlere projeler geliştirerek bu desteklerden yararlanmalarını önerdi. Soruları da yanıtlayan Konukoğlu, bu ajanslarda görev yapan gençlerin bilgilerini kurumlarına aktarmaktan çekinmemesi gerektiğini, yaşadıkların şehirlerde küçük büyük bütün girişimcilerle konuşarak potansiyelini belirlemesi ve ona göre yapılacak yatırımları tespit etmesi gerektiğini anlattı.
Konukoğlu, "Yatan aslandan, gezen tilki yeğdir. Araştırın, o şehir için en güzelini, en faydalısını yapmaya çalışın diye konuştu.
Bir davetlinin, Gaziantep ekonomisinin gelişmesine rağmen sosyal gelişmişlik ve gelir dağılımında iyi olmadığını belirtmesi üzerine Konukoğlu, sanayiciler olarak sosyal sorumluluklarının bilincinde olduklarını ve hükümetin de görevini yaptığını belirterek, "Gaziantep olarak çok büyük göç alıyoruz. Sanayiciler olarak tek başına bunun altından kalkamayız. Devlet de yardımcı olacak. Göç bereket getirir. Sanayi eleman geldikçe yenisini kuruyor, yenisi kuruldukça eleman geliyor. Türkiye her konuda ilerliyor. Gaziantep olarak sosyal yaşamı daha yukarı çekmeye çalışıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.
Toplantıya, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Kilis Valisi Süleyman Tapsız ve Kalkınma Ajansları yöneticileri katıldı. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › 2. Kalkınma Ajansları Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?