2000 Yıllık Şehir Mahalle Oldu - Son Dakika
Yerel

2000 Yıllık Şehir Mahalle Oldu

2000 Yıllık Şehir Mahalle Oldu

Kuruluş tarihi Düzce'nin yüzyıllar öncesine dayanan Konuralp Beldesi kapatıldı ve Düzce Belediyesi'ne bağlı mahalle statüsüne dönüştürüldü.

23.12.2013 10:29  Güncelleme: 10:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuruluş tarihi Düzce'nin yüzyıllar öncesine dayanan Konuralp Beldesi kapatıldı ve Düzce Belediyesi'ne bağlı mahalle statüsüne dönüştürüldü. Buna tepki olarak Konuralp halkı sokağa döküldü.

Kuruluşu milattan önceye dayanan ve milattan sonra şehir haline dönüşen tarihteki adı Prusias, Osmanlı dönemindeki adı Üskübü, Cumhuriyet dönemindeki ismi Konuralp olan beldede Çiftepınarlar, Orhan Gazi, Şehit Bayram Gökmen, Şehit Hüseyin Kıl, Şehit Kemal Işıldak, Şehit Murat Demir ve Terzialiler mahalleri bulunuyor.

Yaklaşık 9 bin nüfusun yaşadığı Konuralp Beldesi sınırları içinde Düzce Üniversitesi yerleşkesi yer alıyor.

Konuralp beldesinin kapatılması ve mahalle statüsüne kavuşturularak merkeze bağlanmasıyla ilgili karar, Düzce Belediye Meclisi tarafından 2008 yılında alınmıştı.

Konuralp Belediyesi, bu karara itiraz etmiş ve Danıştay'da dava açmıştı. Yüksek mahkemede görüşülen ve sonuçlanan kararla, Konuralp Belediyesi'nin itirazı reddedildi. Böylece 2 bin yıllık antik kent Düzce Belediyesi'nin kuzey bölgesindeki en uç mahallesi oldu.

TARİH FIŞKIRIYOR

Düzce Belediyesi'nin Mahallesi olan Konuralp'te Karadeniz Bölgesi'nin tek antik tiyatrosu bulunuyor. Binlerce tarihi kalıntının yer aldığı ve arkeolojik kazıların başlatıldığı Konuralp'in büyük bölümü SİT kapsamına dahil.

KONURALPLİLERDEN MAHALLE TEPKİSİ

Konuralp'in asırlık geçmişini gözler önüne sermek istermişçesine 7'den 70'e tüm Konuralpliler sokaktaydı. Konuralp Belediye Eski Başkanı İbrahim Aykut'ta torunuyla birlikte kalabalık arasındaki yerini aldı. Gençler "Konuralp bizimdir, bizim kalacak" sloganları attılar.

Ümran Aktape isimli vatandaş "Biz Konuralpimizin ilçe olmasını beklerken, mahalle olması yönünde karar alındı. Maalesef birilerinin iştahı kabarmış, Konuralp'e kıymışlardır. Bilsinler ki biz önce Konuralpliyiz sonra siyasi partiliyiz. Bu konuda tek yürek, tek yumruğuz. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 2000 Yıllık Şehir Mahalle Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement