Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdür Vekili Levent Çöl, fiziksel aktivitenin arttırılmasının sadece bireysel olmadığını toplumsal bir sorun olduğunu, toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşımın gerektiğini bildirdi.
Çöl, 3-4 Ekim "Dünya yürüyüş günü" nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, bakanlıkça yapılan araştırmada Türkiye'de bireylerin yüzde 71,9'unun hareketsiz, 6-11 yaş grubu çocukların da yüzde 58,4'nün düzenli egzersiz yapmadığının belirlendiği kaydetti.
Bu nedenle Türkiye'de obezite, diyabet ve kalp damar hastalıklarında artış bulunduğunu belirten Çöl, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
"Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Obezitenin ana nedenlerinden birisidir. Ayrıca meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Bu nedenle yetişkinlerin haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapması önerilmektedir. 5-17 yaş grubu için ise kardiovasküler hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerekmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir."
Çöl, 6 Ekim'de merkez Pelitözü göletinde yürüyüş etkinliği düzenleyeceklerini bildirdi. - Bilecik
Son Dakika › Yerel › 3 4 Ekim 'Dünya Yürüyüş Günü' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?