4 Şubat Dünya Kanser Günü - Son Dakika
Yerel

4 Şubat Dünya Kanser Günü

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, Türkiye'de her yıl yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu söyledi.

04.02.2013 15:19

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, Türkiye'de her yıl yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu söyledi.

Kutlu, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanser hastalığının dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini belirtti.

Kanser hastalığının önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu dile getiren Kutlu, kanserden korunmanın büyük önem arz ettiğine dikkat çekerek, "Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır" dedi.

Türkiye'de kanser vakalarının önemli bir kısmının sigara ve obeziteyle ilişkisinin bulunduğunu ifade eden Kutlu şöyle devam etti:

Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır.

Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışlarıyla kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir."

Muhabir: Mehmet Fatih Aslan

Yayıncı: Mehmet Güldaş - ADIYAMAN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 4 Şubat Dünya Kanser Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement