7'den 77'ye Böbrek Sağlığı Paneli - Son Dakika
Yerel

7'den 77'ye Böbrek Sağlığı Paneli

7\'den 77\'ye Böbrek Sağlığı Paneli

13 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle böbreklerin önemi ve böbrek hastalıkları hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “7den 77’ye Böbrek Sağlığı” paneli düzenlendi.

15.03.2014 12:34

13 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle böbreklerin önemi ve böbrek hastalıkları hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde "7den 77'ye Böbrek Sağlığı" paneli düzenlendi.

Panele İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Türk Nefroloji Derneği İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Taner Çamsarı, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Abdullah Taşyurt, Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Ali Anarat, Acil Tıp Derneği Başkanı Ülkümen Rodoplu, Korneanın Sesi Müzik Grubu, çok sayıda hastane çalışanı ve periton diyalizi hastaları katıldı.

"BİLİNÇLENMEK GEREKİYOR"

Açılışta konuşan İzmir Milletvekili Güven, organ bağışı ve nakli konusunda ülkemizde yaşanan sıkıntılara değinerek toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğinin önemini vurguladı. Bu tür etkinliklerle farkındalık yaratmaya çalışan herkese teşekkür eden Güven, sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladı. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Abdullah Taşyurt ise organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederek "Yararlı olacağına inandığım bu toplantıda bizleri onurlandıran konuklarımıza ve bu problemlerin düzelmesi için emek veren herkese şükranlarımı sunar, tüm çalışanların Tıp Bayramı'nı kutlarım"dedi. Taşyurt, başarılarından dolayı Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Op.Dr. Cezmi Karaca ve organizasyona verdiği destek için Korneanın Sesi Müzik Grubu Kurucusu Prof. Dr. Sait Eğrilmez'e teşekkür plaketi taktim etti.

"ÇOCUKLUK ÇAĞINDA BAŞLIYOR"

Bilimsel programda "Çocuk ve Böbrek Sağlığı", "Erişkin ve Böbrek Sağlığı", "Yaşlanma ve Böbrek Sağlığı" konuları ele alındı. Böbreklerin korunmasının önemine dikkat çekilerek, yeterli miktarda su tüketilmesi ve beslenmede tuz kısıtlamasının önemi vurgulandı. Oturum Başkanlığını Doç. Dr. Nejat Aksu ve Op. Dr. Cezmi Karaca'nın yaptığı bilimsel programda, Doç. Dr. Önder Yavaşcan "Çocuk ve Böbrek Sağlığı" sunumunda böbrek hastalıklarının nedenlerinin başında gelen hipertansiyona dikkat çekerek, çocuklarda hipertansiyonun çığ gibi büyüdüğünü ve erişkin hipertansiyonunun çoğunlukla çocukluk çağında başladığını belirtti. Hipertansiyonun en önemli nedenlerinin başında gelen tuzun ülkemizde ortalamaların üç katı fazla tüketildiğini, tuzun mutlaka kısıtlanması gerektiğini ve günlük 2 litre su tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"UZAK DURULMALI"

Nefrolog Hülya Çolak "Erişkin ve Böbrek Sağlığı" konulu sunumunda beslenmede tuz kısıtlaması için hazır, işlenmiş gıdaların, ev yapımı salçaların, turşuların çok fazla tuz içerdiğini belirterek mutlaka uzak durulmasını, tuzsuz ekmek tüketilmesi ve fast food tarzı beslenmeden uzak durulması gerektiğini söyledi. Yapay tuzlardanda kaçınılması gerektiğini belirten Güven, içerdiği potasyum nedeniyle böbrek sağlığını olumsuz etkilediğini ifade etti.

BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANIMI

"Yaşlanma ve Böbrek Sağlığı" konusunu ele alan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Harun Akar ise yaşlanmayla birlikte en belirgin etkilenmenin böbreklerde meydana geldiğini kaydederek, yaşlılıkta böbrek sağlığı için daha az tuz, daha fazla su tüketilmesi, bilinçsiz ilaç kullanımından uzak durulması ve bitkisel ilaçların kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini, biliçsizce kullanılan bitkisel tedavilerin böbrek yetmezliği yapabildiğini söyledi. Panel, Korneanın Sesi Müzik Grubu'ndan Prof. Dr. Sait Eğrilmez ve müzisyen arkadaşlarının verdiği konserin ardından Op. Dr. Cezmi Karaca'nın organ bağışı çağrısı ve kokteylle sona erdi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 7'den 77'ye Böbrek Sağlığı Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement