700 Yıllık Geleneği Sürdürüyorlar - Son Dakika
Yerel

700 Yıllık Geleneği Sürdürüyorlar

Sebahatdin Zeyrek-Mustafa Dermencioğlu - Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez tatlarından olan şifa kaynağı pekmezin üretimi, gelişen teknoloji ile birlikte farklı şekillerde yapılsa da Anadolu insanı geleneksel tadı eski usullerle elde etmeye devam...

31.10.2012 12:06

Sebahatdin Zeyrek-Mustafa Dermencioğlu - Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez tatlarından olan şifa kaynağı pekmezin üretimi, gelişen teknoloji ile birlikte farklı şekillerde yapılsa da Anadolu insanı geleneksel tadı eski usullerle elde etmeye devam ediyor.

Denizli'de 700 yıldan bu yana "çarpına" denilen imalathanelerde imece usulüyle yapılan pekmez üretimi halen sürdürülüyor. Sırasıyla birbirlerinin üzümünü toplayan komşular, daha sonra çarpınada biraraya gelerek hergün bir kişinin pekmezini yapıyor. Paranın kabul edilmediği imalathanede gün sonunda üretilen son kazan pekmez ise "çarpına" sahibine kalıyor.

Tavas ilçesine bağlı Kızılcabölük beldesinin belediye başkanı Abdülkadir Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 700 yıldan bu yana "çarpına" adı verilen imalathanelerdeki pekmez üretiminin halen sürdürüldüğünü anlattı.

Tavas ovasında bulunan 3 çarpınanın yaklaşık 200 yıllık olduğunu dile getiren Uslu, şöyle konuştu:

"Bu işletmeler yaklaşık 700 yıldır devam eden geleneklerin ürünüdür. Yörede üzüm yetiştiriciliği yapanlar sırasıyla birbirinin üzümünü topluyor. Daha sonra bu çarpınalara pekmez yapmak için geliniyor. Hergün bir kişinin pekmezi yapılıyor. Bağbozumu döneminde yaklaşık bir buçuk ay boyunca 24 saat pekmez üretimi devam ediyor. Gün sonunda pekmez yapılan son kazan da çarpına sahibine kalarak kendi kazancını sağlamış oluyor."

700 yıllık geleneği devam ettirebilmek için elimizden geleni yapacağız. Bunun için bir müze oluşturma kararı aldık. Burada gördüğümüz tüm geleneksel yapıyı o müzemize taşıyacağız. Daha önce çalışmakta olan ve şu anda faaliyetini sona erdirmiş işletmelerdeki malzemeleri götürerek müzemizde sergileyeceğiz. Müzemizde imece usulüyle pekmez üretiminin nasıl yapıldığını göstermeyi amaçlıyoruz."

Abdülkadir Uslu, pekmezin beynin ihtiyacı olan şekeri en fazla içerisinde barındıran besin olduğunu, kansızlığı giderdiğini, zihnin açılmasına yardımcı olduğunu kaydetti.

Muhabir: Sebahatdin Zeyrek-Mustafa Dermencioğlu/ Ramazan Ercan

Yayıncı: Şükran Yücel - DENİZLİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 700 Yıllık Geleneği Sürdürüyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement