Ahlat'ta "Kafkas Kültür Şenliği" - Son Dakika
Yerel

Ahlat'ta "Kafkas Kültür Şenliği"

Ahlat\'ta "Kafkas Kültür Şenliği"

Çerkez Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Kenan Kaplan, "Çerkezler, dil, kültür, etnik kimlik, inanç ve bağımsızlıklarını korumak için Ruslar'a karşı, nesiller boyu amansız mücadele verdi" dedi.

13.05.2013 14:45

Çerkez Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Kenan Kaplan, "Çerkezler, dil, kültür, etnik kimlik, inanç ve bağımsızlıklarını korumak için Ruslar'a karşı, nesiller boyu amansız mücadele verdi" dedi.

Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği'nce "Kafkas Kültür Şenliği" düzenlendi.

İlçe Kültür Merkezi'nde düzenlenen şenlikte konuşan Kaplan, Çerkezler'in Çanakkale'de, Balkanlar'da savaştığını ve cumhuriyetin kuruluşunda öncü olduğunu söyledi.

Çerkezlerin bu coğrafyada yaşamanın bedelini en ağır şekilde ödediğini belirten Kaplan, şöyle konuştu:

"Balkanlar'da, Çanakkale'de, Sarıkamış'ta savaştık. Cumhuriyetin kuruluşunda öncü olduk. Kan verdik, can verdik. Bu nedenle Çerkezler olarak, hiç kimseye diyet borcumuz yok. Tam tersine bizi asimile edenlerin, bize borçları var. Biz bu borcu talep ediyoruz. Bağımsızlığımızı korumak için Ruslara karşı nesiller boyu süren amansız bir mücadele verdik. 1864 yılında bizden sayıca ve silah gücü olarak mukayese edilemeyecek derecede üstün olan bu güce yenildik ve uğradığımız soykırımın ardından halifenin topraklarına sürüldük. Dedelerimiz soykırım pahasına, sürgün pahasına, 'Varlığımız Rus varlığına armağan olsun' demedi. Ne dillerinden, ne kimliklerinden, ne kültürlerinden ne de inançlarından vazgeçmedi. Sonuna kadar mücadele ettiler."

Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nuri Alpaslan ise Ahlat'ın Türkiye'nin tapu senedi ve Anadolu'nun kapısı olduğunu ifade etti.

Ahlat'ın 150 yıldır Kafkasyalı Çerkezleri sahiplendiğini ifade eden Alpaslan, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 150 yıldır bu topraklar üzerinde Çerkezler, dillerini ve kültürlerini yaşatmanın mücadelesi içindedir. Kaybettiği her kelimeyle, kültür mirasının önemli bir parçasını yitiren Çerkez toplumu olarak, tüm kültür gruplarının kendilerini ifade etme hakkının yeni anayasa ile güvence altına alınması çerçevesinde, TRT radyo ve televizyonunda son derece yetersiz olan Çerkezce yayınlar için Çerkez TV'nin kurulması beklentisi içindeyiz."

Ardından Sanatçı Sedat Sezen, Çerkezce şarkılar söyledi. Şenlik, Reyda Halk Dansları'nca yapılan dans gösterileriyle son buldu.

Programa Kaymakam Osman Dölek, Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, kurum amirleri ve Çerkezler katıldı. - BİTLİS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ahlat'ta 'Kafkas Kültür Şenliği' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement