Alaçatı Ot Festivali 5 Milyon Lira Kazandırdı - Son Dakika
Yerel

Alaçatı Ot Festivali 5 Milyon Lira Kazandırdı

Alaçatı Ot Festivali 5 Milyon Lira Kazandırdı

Alaçatı Ot Festivali'yle nesiller arasında kültür aktarımı olduğunu ve turizm sezonunun erken açıldığını belirten Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, bir önceki festivalin kente 5 milyon lira katkı sağladığını söyledi.

12.04.2014 13:08

Alaçatı Ot Festivali'yle nesiller arasında kültür aktarımı olduğunu ve turizm sezonunun erken açıldığını belirten Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, bir önceki festivalin kente 5 milyon lira katkı sağladığını söyledi.

Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği çatısı altında Çeşme Belediyesi'nin destekleriyle yapılan 5'inci Alaçatı Ot Festivali'nin basın toplantısı ve gala yemeği İmren Han Otel'de düzenlendi. Çeşme Garnizon Komutanı Binbaşı Yücel Ercan, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Bornova Belediye Başkanı'nı temsilen Meclis Üyesi Mehmet Poyraz, Çeşme Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Aktaş, Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Önal, Alaçatı Gönüllüsü Tülin Onaner, festival gönüllüleri ve cemiyet hayatının tanınmış isimleri katıldı.

KÜLTÜR MİRASI

İlk yapılan Alaçatı Ot Festivali'nin bir gün olduğunu hatırlatan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Arapsaçı" temasıyla bu yıl 5'ncisi yapılan festivalin 4 gün sürdüğünü kaydetti. Her yıl bir önceki yıllarda yarışan yemeklerin kitaplaştırıldığını kaydeden Başkan Dalgıç, "Festivalin en önemli kazanımlarından biri bu bölgede yapılan yemeklerin bir sonraki yıl kitaplaştırılarak dağıtılmasıdır. Bu bir kültür mirasıdır. Geçtiğimiz yıl 80 yaşlarında bir nine, mikrofondan ödül kazandığı yemeğin yapılışını bizlere anlattı ve kaynanasından öğrendiğini söyledi. Bu kültür mirasının aktarımının en güzel örneklerindendir" diye konuştu.

HALK SAHİPLENDİ

Seçim yarışına da Çeşme için 9 merkez, 9 marka, 9 festival diye çıktıklarını belirten Başkan Dalgıç, Alaçatı Ot Festivali örneğini verdi, şöyle devam etti: "Çeşme Yarımadası'nı kendi öz ve geleneklerinden çıkan festivalleriyle, hem kültür mirasını yörelere kazandırmak hem de uluslararası tanıtımını yapıp çoğaltmak niyetindeyiz. Bu sene Alaçatı'nın ve festivalin sivil inisiyatif tarafından kucaklanılması benim en önemli gördüğüm noktalardan biridir. En büyük arzum biz o günleri göremesek bile bu festivallerin 50'nci, 100'üncülerinin gerçekleşmesidir. Halk festivali sahipleniyor; belediye de bunun hamilliğini yapıyor, fiziki desteğini sağlıyor."

5 BİN KİŞİ KATILMIŞTI

Geçen yıl yapılan 4. Alaçatı Ot Festivali'ne yaklaşık 5 bin kişinin katıldığını kaydeden Başkan Dalgıç, geçen yıl ki festivali 5 milyon Türk Lirası dolaylarında bir ciro yaptığını belirtti. Festivalin sadece bölge tanıtımı ve çevre katkılarının yanı sıra kentteki esnafın da yüzünü güldürdüğünü vurgulayan Dalgıç, "Alaçatı'daki konaklama, alışveriş, yeme-içme sektörünü de hareketlendirmesinin yanı sıra bölgenin yakın çevresindeki oteller de bile yer kalmadı. Bunu hem turizm anlamında önemsiyoruz hem de sezonun başlangıcını yaz aylarında değil, Nisan'da yapmış oluyoruz. Böylelikle turizm sezonunu da açmış oluyoruz" şeklinde konuştu.

YENİLİKLER VAR

Festivale ilk günden beri maddi hiçbir şey düşünmeden birçok kıymetli insanın destek verdiğini vurgulayan Alaçatı gönüllüsü Tülin Onaner ise bu sene festivalde yenilikler de olduğunu; festival süresince sergiler, meşhur gurmeler tarafından otlu yemek atölyeleri, bitkilerle sağlıklı yaşam seminerleri yapıldığını söyledi. Onaner, "Ben sonradan Alaçatılı oldum. 'Burada mimari ve taş evler kadar Alaçatı'nın doğasını tanımalı ve korumalı' diyerek yola çıktık ve festivali hep birlikte bugünlere getirdik. Bu olumlu hava ve sizlerin de desteğiyle daha da iyi yerlere geliyor. Bu güzellikleri herkesle paylaşalım" şeklinde konuştu.

ULUSLARARASI OT FESTİVALİ

50 yıl önce Alaçatı'da kavun ve anason güzelleri festivalleri yapıldığını kaydeden Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Önal de "Doğayı gün ışığına çıkarmak Alaçatı'nın özünde var olmuştur. Daha önce eski başkanlarımız da Alaçatı'nın değerlerini korumak için çalıştı fakat Muhittin Dalgıç, koruma planlarıyla bunu sağladı ve güvence altına aldı. Rum evlerinin bahçesinde fırın olur. Eskiden insanların bu fırınlarda yaptıkları otlu yemeklerin kokusu sokaklara taşardı. Bu kültürü Ot Festivali ile gençlere aktarıyoruz. Başkanımızın da destekleriyle gelecek nesillerde festivalin uluslararası olacağına inanıyorum" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Alaçatı Ot Festivali 5 Milyon Lira Kazandırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement