Mardin'de bir araya gelen alimler, çözüm süreci ile ilgili gelişmeleri ve çözüm sonrası inşa süreci ile ilgili konular üzerinde görüş alışverişinde bulundu.
Eğitimci yazar Mehmet Alkış ve Bingöl İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. M. Halil Çiçek'in girişimleriyle gerçekleştirilen toplantıya bölgeden çok sayıda medrese alimi ve fikir adamı katıldı. Üç oturum halinde yapılan toplantının birinci oturumunda, modernite ve ulus devletin ürettiği sorunlar, Kürt meselesi ve çözüm süreci, Müslümanların sürece destek vermesi, Müslümanların sorunları ve haklarının gündeme taşınması, eğitim öğretim sistemi bağlamında medrese, bilgi teorisi ve benzeri konular üzerinde ortak bir anlayışın geliştirilmesi konuşuldu. İkinci oturumda ise medrese eğitim öğretim sisteminin canlandırılması, etkin ve dinamik konumuna kavuşturulması amacıyla kurumsal bir yapıya kavuşturulması konuşulurken, üçüncü oturumda ise, dinin bir bütünlük içinde ve doğru biçimde topluma ulaştırılması, anlatılması, istismar ve çıkar aracı olarak kullanılmasının önüne geçilmesi ele alındı. Toplantı sonunda varılan ortak kanaati açıklayan eğitimci yazar Mehmet Alkış, "Müslümanların toplumun çeşitli sorunlarına özgüven içinde, inisiyatif alarak, sorumluk duyarak, etkili ve dinamik biçimde müdahil olmalıdırlar. Zira mensubu oldukları din, insanlığın içine düştüğü devasa sorunlara ve bunalımlara gerçekçi çözümler içeren rakipsiz ve erişilmez imkanlara sahiptir" dedi.
Müslümanlar, ülkenin içine itildiği ırkçı seküler sistemin ürettiği başta Kürt meselesi olmak üzere temel sorunların çözümü yönünde kesin tavır takınması gerektiğini aktaran Alkış, "Konjonktürel şartlar, devlet, siyaset, statüko ve gücün isteğine uygun hareket eden bir çizgiden özenle kaçınmalıdırlar. Kürt Meselesi ile Müslümanlara yapılan haksızlık ve zulümlere ilk başkaldıran Müslümanların misyonunu yeniden üstlenmelidirler. Toplumun kaybettiği doğrultusunu kazanması için ülkede ve dünyada egemen olan kurulu düzenin yol açtığı çarpıklıkları bütünüyle ortadan kaldırmaya yönelik projeler üretmeyi Müslümanların önde gelen görev olarak benimsemelidirler. Temel konuların tepesinde yer alan eğitim öğretim alanı ile ilgili olarak İslami Bilgi Teorisi ve Medrese sistemin yeniden canlandırılması ve kurumsal özelliklerle hayata geçirilmesi acil bir ihtiyaç haline gelmiştir. Yüzyıllara dayanan ve bölgenin şekillenmesinde dinamik bir işlev gören İslami Eğitim Öğretim Sistemi olarak Medrese,
Modern Eğitimin çıkmazlarını ortadan kaldırmaya aday yegane alternatiftir. Özgün vasıflarıyla ortaya çıkarılıp anlaşılması halinde İslam Dünyası ve diğer toplumlar için özelliklere sahip bir model olabilecek niteliklere sahiptir. Yüzyıllar boyu denenmiş, uygulanmış ve üstün özelliklere sahip olduğu ortaya çıkmış olması nedeniyle Dünyadaki farklı eğitim modeli arayışlarına yegane cevaptır. Din dışı bir ideoloji ve sömürünün meşrulaştırıcı aracı haline getirilen modern bilimlerin; doğru bilginin, hakikatin, hikmetin ve varlığın amacına uygun haline getirilerek yeniden üretilmesi şarttır.
Hiçbir kurum, kuruluş, grup ve cemaate bağlı olmadan Dinin Ana Kaynakları referans alınarak bilgiye dayalı çalışmaların yürütülmesi ana ilke olmalıdır. Sivil ve bağımsız olması da vazgeçilmez temel ilkelerdir. Çalışmalara artan bir hızla devam edilecektir" diye konuştu. - MARDİN
Son Dakika › Yerel › Alimler Mardin'de Bir Araya Geldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?