Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.AFYON Diyaliz Hastaları Koruma ve Yardımlaşma Derneği tarafından 'Dünya Böbrek Günü' nedeniyle Oruçoğlu Termal Otel'de etkinlik düzenlendi.

15.03.2013 10:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Foto: Etkinlikten fotolar

===

Organ bağışı için el ele

AFYON Diyaliz Hastaları Koruma ve Yardımlaşma Derneği tarafından 'Dünya Böbrek Günü' nedeniyle Oruçoğlu Termal Otel'de etkinlik düzenlendi. Geceye Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. Devlet Sanatçısı Mustafa Sağyaşar'ın kızı, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Ayşe Sağyaşar ve Afyonkarahisar Kültür ve Sanat Gönüllüleri Derneği'nin konseri ile başlayan gece yaklaşık 4 saat sürdü. Gecede konuşan Afyon Diyaliz Hastaları Koruma Derneği Başkanı Ahmet Akdağ, Türkiye'de binlerce insanın organ bağışı beklediğini belirterek, vatandaşları organ bağışı yapmaya çağırdı.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foot: Etkinlikten foto

===

Şiddete hayır

GAZİPAŞA İlçe Jandarma Komutanlığı, İl Jandarma Komutanlığı Çocuk ve Kadın Kısım Amirliği, ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 'Aile İçi Şiddet, Kadın ve Çocukların Korunması' konulu seminer düzenlendi. Kahyalar Beldesi Burhan İlköğretim Okulu'nda düzenlenen seminere kadınlar büyük ilgi gösterdi. Seminerin açılışında konuşan Antalya Jandarma Komutanlığı'nda görevli Astsubay Ümmihan Temir, şiddetin büyük bir suç olduğunu söyledi.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik bazı çalışmalar yürüttüklerini anlatan Temir, bu çalışmaların bilgilendirme, şiddete maruz kalanları koruma, şiddet gösteren kişilere yönelik çalışmalar olduğunu anlattı. Temir, kadına yönelik şiddet olaylarının 155, 156 veya 183 ihbar hatlarına bildirilmesini istedi.

EĞİTİMSİZLİĞİN ROLÜ BÜYÜK

Antalya Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Yardımcısı Özgür Akçaöz Düven ise, olayların büyük kısmının altında eğitim eksikliğinin bulunduğunu vurguladı. Türkiye'de 3 milyondan fazla kadının okuma yazma bilmediğini kaydeden Düven, yine kadın nüfusunun yüzde 71'inin hiçbir sosyal güvenceye tabi olmadığını belirtti. Seminerin sonunda kadınlara, internet kullanımı, aile içi şiddetin önlenmesi, kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismarla ilgili broşürler dağıtıldı.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)

Foto: Seminerden

===

Jeotermal hem aydınlatacak hem kurutacak

AFYONKARAHİSAR'ın jeotermal su enerjisiyle ısıtılması amacıyla özel idare, belediye, ticaret ve sanayi odası ile çeşitli dernek ve kuruluşların ortaklığıyla 19 yıl önce kurulan Afyon Jeotermal A.Ş. (AFJET) tarafından, jeotermal enerjiyle çalışacak çamaşır ve meyve kurutma fabrikaları kurulacak. Jeotermal enerjinin farklı alanlarda kullanılması amacıyla çalışmaları sürdürdüklerini hatırlatan Genel Müdür Yusuf Ulutürk, jeotermal kaynakların turizm, konut ısıtması ve seracılık alanlarında kullanıldığını belirtti.

Jeotermal enerjiden elektrik üretecek tesisin kurulum çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Yusuf Ulutürk, elektrik üretim tesisinin öncelikle AFJET'in ihtiyacını karşılayacağını kaydetti. Elektrik üretiminin AFJET için referans projesi olduğuna değinen Ulutürk, "Sahamızda 120-125 derece civarında su sıcaklığı var. Biz öncelikli olarak 2 kuyudan 2 megawatt gücünde enerji üreteceğiz. Bu üretim AFJET'in kendi ihtiyacına yetecek seviyede" dedi.

HEDEF 5 MEGAWAT

Elektrik üretimi sayesinde AFJET'in yıllık 2,5 milyon TL tasarruf edeceğini belirten Ulutürk, "Anormal bir gidişat olmazsa üretimi 5 megawatta yükselteceğiz. Orta sıcaklıktaki sahalarda da elektrik üretimin olabileceğini, bu üretimin ekonomik katkı olabileceğini göstermek istiyoruz" dedi. Jeotermal enerjinin kullanım alanlarını çeşitlendirmek istediklerini de vurgulayan Ulutürk, özellikle çamaşır ve meyve kurutma alanında fabrika ve tesis kurmayı hedeflediklerini anlattı.

MEYVE VE ÇAMAŞIR KURUTMADA KULLANILACAK

AFJET'in kurutulabilecek meyvelerle ilgili proje hazırlığında olduğunu anlatan Ulutürk, "Jeotermalde meyve kurutma ünitesi kuracağız. Özellikle domates ve kiraz kurutulup satılabilir. Denizli ve Kırşehir'de küçük birer işletme kurulmuş. Biz bu tesislerin daha büyüğünü kurmayı düşünüyoruz" dedi. Termal otel yatırımının arttığını, bu çerçevede çamaşır kurutma ihtiyacının da yoğunlaştığını hatırlatan Ulutürk, jeotermal su ile çamaşır kurutmanın da mümkün olduğunu belirtti.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Yusuf Ulutürk'ün tek ve termal kuyuların yanında fotosu

---KUTU---

AFYON'DA JEOTERMAL ENERJİ NE KADAR KULLANILIYOR?

Afyonkarahisar'ın konut ve işyerlerinin yaklaşık 4'te 1'ini ısıtan AFJET, yaklaşık 5 bin konutta kullanılıyor. 8 tanesi 5 yıldızlı termal otel olmak üzere yaklaşık 25 bin yatak kapasiteli termal sahalara hem termal kullanım suyu hem de ısıtma hizmeti veren AFJET, jeotermal enerjinin seralarda da ısıtma amacıyla kullanılmasını sağlıyor. Ekonomiye yıllık 58 milyon TL katkı sağlayan AFJET, saatte 40 ton kömürün yanmasını engelliyor. Jeotermal enerjinin kullanılmasıyla Afyonkarahisar'da kış sezonunda 16 bin ton partikülün havaya karışması engelleniyor.

===

Aşçılar Sandıklı'da buluştu

TÜRKİYE Aşçılar Federasyonu yönetim kurulu üyeleri Sandıklı Belediye Başkanı İsmail Elibol'u makamında ziyaret etti. Ziyarete, Türkiye Aşçılar Federasyonu Disiplin Kurulu Başkanı Süleyman Cici, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Cebeli, Rıfat Sınmaz, Soner Şen, Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan, Yardımcısı Murat Başer katıldı.

Belediye Başkanı İsmail Elibol, ziyarette Sandıklı'daki termal tesisler ve turizm faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Sandıklı'nın termal turizmin en önemli merkezlerinden birisi olma yolunda ilerlediğini kaydeden Başkan Elibol, "Gerek açılan yeni oteller, gerekse yapımına başlanacak 3 yeni otel aşçılık mesleğinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Türkiye'nin en iyi aşçılarını yetiştirmek gibi önemli bir göreviniz var" dedi. Ziyaretin ardından Mustafa Cebeli, Başkan Elibol'a federasyonun madalyasını takdim etti.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Ziyaretten fotolar

===

Belediye çalışanları manav oldu

ISPARTA Belediyesi, Manavlar Odası'nın şehirdeki 6 semt pazarına çıkmama kararı almasının ardından harekete geçen Isparta Belediyesi, Doğancı, Muzaffer Türkeş, Fatih ve Zafer mahallelerindeki pazaryerlerinde sebze meyve satışı yapmak üzere tezgah açtı. Belediye personeli tarafından pazarda sebze ve meyve satışı gerçekleştirildi. Pazar yerlerinde inceleme yapan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, halkın kesinlikle mağdur edilmeyeceğini söyledi.

Pazarda kaliteli ve taze meyve-sebze sattıklarını anlatan Başkan Günaydın, Manavlar Odası'nın kendileri ile irtibata geçmeden pazaryerlerine çıkmama kararı alarak vatandaşları mağdur ettiklerini belirtti. Manavların zarar ettikleri gerekçesiyle bazı pazarlara çıkmadıklarını dile getiren Başkan Günaydın, "Zarar mı ediyorlar, kar mı ediyorlar bunu biz de göreceğiz? Bu uygulamaya gitmeye mecbur kaldık" dedi.

SORUNU ÇÖZECEĞİZ

Manavlar Odası için kendisinin çok büyük çalışmalar yaptığını aktaran Başkan Günaydın, AB uyum yasaları gereğince bu pazarların yapılmasının gerekli olduğunu ifade etti. Manavlar Odası'nın her şartta hizmet vermesi gerektiğini savunan Başkan Günaydın, "Böyle bir uygulamaya gitmeden önce bize danışmaları gerekirdi. Manavlarımızla oturduk konuştuk, sorunlarının bir yıla kadar tamamen çözüleceğini söyledik. Maalesef bugün bu noktaya gelindi" diye konuştu.

MUHTARLAR UYGULAMADAN MEMNUN

Doğancı Mahallesi Muhtarı Hüseyin Uçmak, yıllardır pazarcılar yer parası alınmadığını, esnafa ücretsiz çay verildiğini belirterek, "Belediyenin uygulamasından halkımız memnun" dedi. Keçeci Mahallesi Muhtarı Gökhan Büyükleblebi de, sorunlarının belediye tarafından ivedilikle çözülmesinden dolayı mutlu olduklarını belirtti.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Pazardan foto

====

Eski binalara yıkım kararı

ANTALYA'nın Gündoğmuş İlçesi'den kullanılmayan ve yıkılma tehlikesi geçiren 27 eski bina, belediye meclisinin aldığı kararla yıkılacak. Belediye meclisinde kararın oybirliğiyle alındığını kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Özeren, ilçe merkezinde 3 mahallede bulunan yapılarak kimse tarafında kullanılmadığını ve çoğunun yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kagir binaların ilçede görüntü kirliliği yarattığını savunan Başkan Özeren, "Binaların yıkım masraflarını karşılayacak muhatap bulamadık. Bu nedenle binalar belediye tarafından yıkılacak. Amacımız modern bir kent yaratmak" dedi.

Mehmet Ali CENGİZ/GÜNDOĞMUŞ,(DHA)

Foto: Eski bina ve Başkan Özeren

===

Roma dönemine ait kuyu bulundu

YALVAÇ'ın Sofular Mahallesi'nde Roma dönemine ait ve günümüze kadar sağlam ulaşan bir su kuyusu bulundu. Yol çalışması yapan belediye ekipleri, bölgede tarihi değeri bulunan taşlar bulunduğu gerekçesiyle Yalvaç Müze Müdürlüğü'nden yardım talep etti. Bölgede çalışma yapan müze yetkilileri taşların altında yaklaşık 25 metre derinliğinde su kuyusu buldu.

Kuyunun Roma dönemine ait olduğunu belirten Yalvaç Müze Müdürü Özgür Çomak, dönemin kent yaşamı hakkında bilgi verecek kuyunun koruma altına alındığını kaydetti. Taşların Müze Müdürlüğü'ne nakli sırasında kuyunun bulunduğuna işaret eden Çomak, "Çaylak mevkiindeki, kuyu Roma dönemine ait. Kesme blok taşlarla örülmüş. Anıtsal yapının tescil işlemlerinin yapılması için çalışmalar sürüyor" dedi.

Nurettin ARKAN/YALVAÇ, (DHA)

Foto: Kuyudan - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement