Atçı; "Ismarlama Olmayan Bir Şiir; İstiklal Marşı" - Son Dakika
Yerel

Atçı; "Ismarlama Olmayan Bir Şiir; İstiklal Marşı"

Atçı; "Ismarlama Olmayan Bir Şiir; İstiklal Marşı"

Milas'ta İstiklal Marşı'nın Kabulünün 92.Yıl Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

12.03.2013 15:08

Milas'ta İstiklal Marşı'nın Kabulünün 92.Yıl Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

İstiklal Marşı'nın Kabulünün 92. Yıl Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla Milas'ta tören düzenlendi.

Düzenlenen törene Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı, Milas Belediye Başkanvekili Seyfi Sağlıcak, Milas Cumhuriyet Başsavcısı Özgür Bozkurt, Milas Garnizon Komutanı Hv. Kd. Sis.Alb. Hüseyin Kanbur, Jandarma Yarbay Ertuğrul Memiş, Milas İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Mehmet Atik, Milas İlçe Emniyet Müdürü Harun Selim Budak, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü Arslan Ersoy, Milas İleç Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, kurum yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek yöneticileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşlar katılırken tören saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşımızın okunması ile başladı.

İstiklal Marşı'nın önemi ve anlamı ile ilgili konuşma Cumhuriyet Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Rıza Öztekin'den geldi. "Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar, kilometre taşı niteliğinde abidevi şahsiyetler vardır. M. Akif de bu şahsiyetlerden biridir" dediği konuşmasında Öztekin, "Onun için 'büyük edebiyatçı ve şair, iman şairi, Çanakkale şairi, büyük münevver, öğretmen Akif dense de ona millet tarafından verilen Milli Şair nitelemesi kadar kapsamlı ve üzerine oturan bir sıfat olmamıştır. Evet, O Milli Şair'dir.

Milletleri millet yapan manevi değerlerin başında bayrak ve milli marş gelir. Bu iki değer bir milletin onuru ve namusudur. Bir milletin bayrağına yapılmış bir saldırı o millete; milletin milli marşına yapılmış saygısızlık da yine o millete yapılmıştır. Bayrağa saygı, milli marşına sevgi, milli marş okunurken takınılan tavır ve gösterilen coşku, topluluğun vatan sevgisinin, milletini ne ölçüde sahiplendiğinin açık bir göstergesidir" ifadelerine yer verdi.

Sürecin oluşumu ve istiklal Savaşını özetleyen konuşmasında İstiklal Marşımızın yazılışı ve kabulünü de özetlerle ifade eden Öztekin'in ardından Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı günün anlam ve önemine binaen kısa bir konuşma yaptı. Kaymakam Atçı, "Özellikle cepheler kurulduktan sonra kurtuluş savaşımız sırasında bir milli marşımızın olmaması böyle bir ihtiyacı doğurdu. Özelikle batı cephesinde önce konuşuldu daha sonra bir yarışma ile kabul edildi.

Millet olarak belki birçok ülkeden daha fazla marşımıza ilgi gösteriyoruz. Diğer ulusların milli marşlara yaklaşımı ile bizim ulusumuzun, milletimizin yaklaşımı arasında fark var. Bu belki de hem istiklal marşımızın yazıldığı yıllardaki hassasiyetten hem birazda Milli şairimizin çok içten çok samimi bir şiir yazması olması. O günleri o dönemi hakikaten hissederek yaşayarak,

ısmarlama olmayan bir şiir istiklal marşımız. Nasıl ki Çanakkale şiiri hakikaten tüm iliklerine kadar hissedilerek yazılmış bir şiirse İstiklal Marşımızda ayriyeten hissedilerek samimiyetle gerçek bir biçimde yazılmış ve bir şiirdir. Adeta milletimizin göğsündeki cevhere hitap etmiştir. Milletimizde tabi Milli şairimiz Mehmet Akif'i her zaman kalbinde yaşatmıştır. Bu vesile ile milli şairimizi, o günlerdeki o zor günlerdeki ulusumuza milletimizin bekası için bağımsızlığımız için çalışan tüm ecdadımızı rahmetle anıyorum" dediği konuşmasını alkışlarla tamamlamasının ardından İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy konulu resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

İlkokullar arası resim yarışmasında dereceye giren birinci Özel Ümit İlkokulu öğrencisi Nilüfer Sağsöz, ikinci Dr. Mete Ersoy İlkokulu öğrencisi Mert Demir ve üçüncü olan Menteşe İlkokulu Tuğçe Gökçen'e ödülleri Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı, şiir yarışmasında dereceye giren birinci Gümüşlük Ortaokulu öğrencisi Özge Türkan, ikinci Sakarya Ortaokulu öğrencisi Esra Taşkıran ve üçüncü Dr. Mete Ersoy ortaokulu öğrencisi Melek Ataş'a ödülleri Milas Garnizon Komutanı Hv. Kd. Sis.Alb. Hüseyin Kanbur tarafından verilirken, kompozisyon dalında dereceye giren birinci 'Özgürlüğün Marşı' isimli kompozisyonuyla Milas Anadolu Lisesinden Ayça İrem Aykın, ikinci 'Ya istiklal ya ölüm' adlı kompozisyonuyla Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisesinden Semra Yüksel ve üçüncü 'Şerefim' adlı eseriyle Gürel Lök Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencisi Ayşegül Çiftçi ödülünü Milas Belediye Başkan Yardımcısı Seyfi Sağlıcak'ın elinden aldı.

Program daha sonra, Okul öğrencilerinden Mahire Sena Akgöl'ün istiklal marşımızı okuması, öğrenciler tarafından hazırlanan 'Ankara'nın taşına bak ve yemen türküsü' adlı eserleriden oluşan oratoryo'nun sunumu ve Cumhuriyet Ortaokulu Özel Eğitim Sınıfı Öğrencilerinin halk oyunları gösterisi ile sona erdi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Atçı; 'Ismarlama Olmayan Bir Şiir; İstiklal Marşı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement