Bahçe Sulamasında "Güneşle" Tasarruf - Son Dakika
Yerel

Bahçe Sulamasında "Güneşle" Tasarruf

Adıyaman'da ziraat mühendisi çiftçi, güneş kollektörlerinden ürettiği elektrikle kuyudan su çekerek meyve baçesini suluyor Çiftçi Cuma Dayan: "Güneş, artık tarla sulamada bir dert değil, bir ...

17.10.2013 11:18

EMRE EVREN - Besni ilçesinde çiftçilik yapan ziraat mühendisi Cuma Dayan, Taşlıyazı köyünde güneş kollektörlerinden ürettiği elektrikle kuyudan su çekerek, meyve bahçesini suluyor.

Dayan, AA muhabirine, bahçe yakınına açtığı kuyunun kenarına güneş kollektörü yerleştirdiğini, ürettiği elektrikle kuyudban su çekerek, meyve ağaçlarını suladığını söyledi.

Kuyudan su çekmek için daha öce enerji nakil hattı elektriğini, motorin veya benzin kullandığını anlatan Dayan, "Mazot, benzin ve elektrik kullanımı, hasat zamanında neredeyse kazanılan paranın tamamına eşdeğer oluyor. TEDAŞ'a olan borçları nedeniyle çiftçilerimiz mağduriyet de yaşıyor. Güneş enerjisini kullanarak daha uygun fiyata tarlalarını sulayabilirler. Güneş, artık tarla sulamada bir dert değil, bir nimet" dedi.

Güneş panelleri sayeside 1 saatte 2 kilovat enerji ürettiğini belirten Dayan, şunları söledi:

"Kuyudaki pompayı, bu enerji ile çalışması için uyumlu hale getirdim. Daha önce 16 beygir gücünde 12 kimlovatlık pompa vardı. Yılda 5 bin liralık elektrik kullanıp, sulama yapmamız gerekiyordu ki meyvelerimiz kaliteli olsun. Bu masraftan, mazot taşımaktan, su motoru tamir etmekten kurtulduk. Paneller doğru akımla elektrik üretiyor ve pompa da doğru akımla çalışıyor. Elektriğin alternatif akıma dönüştürülmesine gerek kalmıyor. 25 dönümü 2 kilovat enerji kullanarak sulayabiliyorum. Sistem, 10 bin liraya mal odu. Elektrik nakil hattı çektirip trafo kurdursaydım yılda bin 500 lira maliyeti olacaktı. Ayrıda elektriği buraya kadar getirmek içinde 40 bin lira harcamam gerekecekti. 10 bin liraya sistemi kurdurduk ve ağaçlarımızı verimli şekilde suluyoruz."

Eski sistemle sulama yaparken tarım ürünlerinden zarar ettiklerini, bahçedeki ağaçları sökerek yerine başka ürün dikmeyi düşündüklerini dile getiren Dayan, sistem sayeside ürünlerin suya doyduğunu, daha kaliteli verim aldıklarını kaydetti.

Mahsuplaşma usulüyle elektrik satacak -

Köy evindeki dama da güneş enerjisinden elektrik üreten panel kurduran Dayan, elektriği devlet garantisinde 10 yıl boyunca mahsuplaşma usulüyle dağıtım şirketlerine satacaklarını söyledi.

Evinin elekrik ihtiyacını da benzer sistemle karşıladığını aktaran Dayan, şu bilgileri verdi:

"Üretilen elektriğin fazlasını invertör ile alçak gerilime dönüştürdükten sonra şehir hattına vereceğiz. Bunun için bağlantı anlaşması yapmamız gerekiyor. Müracaatımızı yaptık, kabul görüldükten sonra 10 yıl boyunca devlet garantisi ile mahsuplaşma usulüyle dağıtım şirketine satabileceğiz. Ürettiğim elektriği, Besni'de tükettiğim elektrikle mahsuplaştırabileceğim hatta başkalarının elektrik borçlarını da mahsuplaştırabilirim. Mevzuat buna uygun. Örneğin, ben 15 bin liralık elektrik üretip, 5 bin liralık tükettiysem, 10 bin lira kar yapmış oluyorum. Bir arkadaşım veya komşumun elektrik borcuna karşılık da mahsuplaşabilirim." - Adıyaman

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bahçe Sulamasında 'Güneşle' Tasarruf - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement