Geçmişi milattan önce 7 binli yıllara dayanan bakırcılık mesleği, günümüzde "kaybolmaya yüz tutan meslekler" arasına girdi. Bakır ustası Zekai Canbaz, Ankara'nın Altındağ ilçesindeki At Pazarı'nda, ilkokul yıllarında çırak olarak başladığı mesleğini tek başına icra etmeye çalışıyor.
Canbaz, hem imalat hem de satış yaptığı iş yerinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Zekai Canbaz, bakır kullanarak yapabileceği ürünler hakkında, "Ürünün ölçüsü belli olsun yeter, bakırdan her şeyi yaparım" ifadelerini kullandı.
Bakırcılık mesleğini Ankara'da icra eden toplam 15 usta kaldığını belirten Canbaz, bakırcılığı 38 senedir yaşatmaya çalıştığını kaydederek, yaptığı ürünler arasında bakır siniler, tepsiler, vazolar, ibrikler ve alemlerin de bulunduğunu ifade etti.
Çin mallarının ve dökümlerin piyasaya çıkmasıyla birlikte vatandaşların bakıra olan ilgisinin azaldığını anlatan Zekai Canbaz, bu nedenle maddi anlamda kayıplar yaşadıklarını söyledi.
Maddi gelirin azlığı ve gelecek kaygısı nedeniyle hem çırak ve kalfa bulmakta hem de yetiştirmekte sorun yaşadığını aktaran Canbaz, "Ben son çırağım. Çıraklık için gelen insanlar bir müddet sonra önünü göremiyor, kazanç az ve bizler bile kendimizi zor geçindiriyoruz" dedi.
Kendi tekniğiyle suluk tasarladı
Bakırın ürüne dönüşme aşamalarını da anlatan Zekai Canbaz, "Bakırı kaynatarak birleştiriyorum, çekiçle de tekrar düzeltiyorum, son olarak da cilalıyorum ve kullanıma hazır hale getiriyorum" diye konuştu.
Bakır sulukların modern restoranlarda bile hala kullanıldığını kaydeden Canbaz, kendisinin tasarladığı bir suluk modeli olduğunu da dile getirerek, "Şu anda da restoranın birine 70 adet sipariş yapıyorum. Daha önce de birçok lokantaya yaptım" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Yerel › Bakırcılık Teknolojiye Yenik Düştü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?