Baksı Müzesi Kadınlara Emanet - Son Dakika
Yerel

Baksı Müzesi Kadınlara Emanet

İnsanların yaşamını sürdürebilecek maddi kaynağa kendi topraklarında ulaşabilmesi amacıyla 2010 yılında Türkiye’nin en fazla göç veren illerinden biri olan Bayburt’ta Prof. Dr.Hüsamettin Koçan tarafından kurulan Baksı Müzesi, geleneksel kültürle çağdaş yaşamı aynı çatı altında buluşturmanın ötesinde yöre insanına da istihdam sağlıyor ''Koçan: Ehramda talebi karşılamak için daha çok yöre kadınını müze atölyelerinde istihdam edeceğiz''

14.07.2013 16:37

İnsanların yaşamını sürdürebilecek maddi kaynağa kendi topraklarında ulaşabilmesi amacıyla 2010 yılında Türkiye'nin en fazla göç veren illerinden biri olan Bayburt'ta Prof. Dr.Hüsamettin Koçan tarafından kurulan Baksı Müzesi, geleneksel kültürle çağdaş yaşamı aynı çatı altında buluşturmanın ötesinde yöre insanına da istihdam sağlıyor.

Baksı Müzesi kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Baksı Müzesi'nin sınırlarını bir müze olarak belirlemediklerini müzede istihdama ve bölge kültürüne de önem verdiğini belirterek, Türkiye'nin en fazla göç veren illerinden olan Bayburt'ta 3 yıl önce kurdukları müze sayesinde insanların yaşamını sürdürebilecek maddi kaynağa kendi topraklarında ulaşabilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Yöre kadınının öteden beri öğrenmeye, üretmeye ve gelir elde etmeye yönelik son derece önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Koçan, "O nedenle biz hedef kitlemizi birincil derecede kadınlar, çocuklar, bölge insanı ve dünya insanı diye koyduk" dedi.

Koçan,  örgütlenmelerini de buna göre yaptıklarını belirterek, "Bizim vakfımızın yönetim kurulunun asil ve yedek üyelerinin hepsi kadınlardan oluşuyor. Biz burada kadınlara yönelik iki önemli program düzenledik.  Bunlardan bir tanesi ehram atölyesi, diğeri kilim atölyesi. Düzenlediğimiz o önemli iki büyük organizasyonda ehramda çok ciddi aşamalar kaydettik. Burada elde ettiğimiz geleneksel motifleri ve teknikleri günün yaşantısıyla, estetik anlayışıyla birleştirmek istiyoruz. Çünkü eğer onlarla birleştirmezseniz devamlılık ve talep oluşmuyor. Talep oluşmayınca da tezgahlar kapanıyor" dedi.

Bölge kadının genlerinde ve geleneğinde bu tekniğin olduğunu kaydeden Koçan, şöyle konuştu:

"Eskiden her evde ehram, kilim, hasır dokunurdu. O açıdan biz ehram konusunda ciddi bir adım attık. Bu ciddi adımda da tasarımcı Özlem Suer'in büyük katkıları oldu. Suer, ehramlardan giysi tasarımı yapmıştı. Geçen sene de Arzu Kaprol yine tasarımlar yaptı. Özellikle bu yıl Özlem Suer 9 tasarımcıyla, ehramla ilgili çok ilginç şeyler yaptılar. Ehram ayakkabı oldu, ehram çanta oldu, ehram giysi oldu, ehram takı oldu, ehram yastık oldu. Onun için İstanbul'da açtığımız sergi de büyük de bir talep gördü. Şimdi burada hazırladığımız ürünleri dükkanda pazarlayacağız"

Koçan, tasarımcılar Suer ve Kaprol'un çok önemli tasarımcılar olduğunu dile getirerek, "Suer ve Kaprol'un çalıştığı kurumlar artık bizden ehram talep ediyor. Bizde bu talebi karşılamak için daha çok yöre kadınını müze atölyelerinde istihdam edeceğiz" dedi. - Bayburt

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Baksı Müzesi Kadınlara Emanet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement