Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, sahte balın anlaşılmasının zor olduğunu söyledi.
Oskay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki tüm balların kaliteli olduğunu, içinde kimyasal madde kalıntısı olan balların ise kalitesiz sayılabileceğini belirtti.
Balın kaliteli olup olmadığını ancak laboratuvar ortamında yapılan analizler sonucu anlaşılabileceğini dile getiren Oskay, "Tüketicilere tavsiyem; markalaşmış firmalardan alınan ya da kontrolü yapılmış balları tüketsinler. Yoksa ülkemiz, arıcılığın yapılabileceği en güzel ülke. 4 farklı iklimimiz var. Binlerce çeşit çiçekli bitkiye sahibiz" dedi.
Oskay, Türkiye'de özellikle kalıntısız bal üretme tekniklerinin geliştirilmesi gerektiğini anlatarak, bu yapılırsa bütün balların farklı lezzet ve aromalarda olacağını vurguladı.
Piyasada oldukça fazla sahte bal bulunduğunu savunan Oskay, şöyle devam etti:
"Ne yazık ki balın kaliteli olup olmadığını kavanoza baktığımız zaman anlayamıyoruz. Sahte bal teknikleri çok gelişmiş durumda. Kişilerin basit tekniklerle balın sahte olup olmadığını anlaması çok zor. O yüzden balın kaliteli olup olmadığını analizler sonucu anlayabiliyoruz. Sahte bal; glikoz ve fruktoz gibi ticari şekerlerin, aromaların belirli sıcaklık şartlarına tabi tutularak oluşturulan kıvamlı yapıdır. Baktığımız zaman aynı bal gibi durur. Bunlara 'merdiven altında yapılan bal' diyoruz. Bunlar, arı görmeden yapılan ballar. Bu, ülkemizde büyük bir sorun."
Propolisin insan sağlığına yararları
Oskay, televizyonlarda reklamları yapılan ballarla ilgili firmaları karalamak istemediğini ancak sahte bal satan firmaların, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklandığını bildirdi. Buna rağmen söz konusu firmalardan bazılarının isim değiştirip "bal" adı altında sahte ürünler sattığını öne süren Oskay, "Demek ki bazı müeyyidelerin yeterli olmadığı görülüyor. O yüzden bu işlerin daha kontrollü şekilde yapılması gerekiyor. Sahte balın özellikle karaciğere etkisi var. Bu nedenle yetkililerden kontrollerini daha sıklaştırıp bunları önlemelerini rica ediyoruz" ifadesini kullandı.
Arı ürünlerinin insan beslenmesinde önemli bir yeri olduğunu aktaran Oskay, balın içinde bazı enzimler bulunduğu bilgisini verdi.
Balı, değerli bir besin maddesi olarak niteleyen Oskay, "Polene de 'çiçeklerden toplanan en yüksek kaliteli bitkisel protein' diyebiliriz. Arı yine bunu vücudundaki bazı enzimlerle birleştirip bize sunuyor. Arı sütü aynı şekilde. Propolis bugün dünyada çok önemli bir besin maddesi haline geldi. Propolis, değişik hastalıkların tedavilerinde destekleyici besin maddesi olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu. - Çanakkale
Son Dakika › Yerel › Balın Sahte Olduğunu Anlamak Çok Zor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?