Başak Traktör 101 Yaşında - Son Dakika
Yerel

Başak Traktör 101 Yaşında

Başak Traktör 101 Yaşında

SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Başak Traktör’ü aldıklarında, tesisin ve dolayısıyla üretimin markanın çok gerisinde kaldığını gördüklerini belirterek, “Ancak zoru severiz. Aldığımız işi başarırız. Başak Traktör’ü de sektörün gözbebeği markası yapmak amacıyla son teknoloji makine teçhizatla tesisleri ve üretim süreçlerini dünyanın en iyilerinden birisi haline getirdik” dedi.

20.05.2015 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Başak Traktör'ü aldıklarında, tesisin ve dolayısıyla üretimin markanın çok gerisinde kaldığını gördüklerini belirterek, "Ancak zoru severiz. Aldığımız işi başarırız. Başak Traktör'ü de sektörün gözbebeği markası yapmak amacıyla son teknoloji makine teçhizatla tesisleri ve üretim süreçlerini dünyanın en iyilerinden birisi haline getirdik" dedi.

Konukoğlu, Sakarya Sapanca'da düzenlenen ve Kadir Çöpdemir'in sunduğu bayii toplantısında, 2012 yılında SANKO Holding bünyesine katılan Başak Traktör'ün bu yıl kuruluşunun 101. yılı olduğunu anımsatarak, bayilerle takım oyunu oynayacaklarını ve başarıya odaklandıklarını söyledi.

Türkiye'de tarım sektörünün geliştiğini ve zirai aletlere olan ihtiyacın artacağına dikkat çeken Konukoğlu, Başak Traktör tesislerinin zirai alet üretimi de yapması amacıyla çalışmalar yaptıklarının altını çizdi.

Türk tarımında Başak Traktörlerin başaklar açtırmasını hedeflediklerini anlatan Konukoğlu, bu amaçla aldıklarında markanın çok gerisinde kalan tesislere çok önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini ve sektördeki son teknolojinin "en iyilerini satın alarak" işletmeyi dünyadaki "en iyilerden birisi" haline getirdiklerine vurgu yaptı.

"BAYİLER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI"

Başak Traktörü'ü hedefledikleri noktaya taşıyabilmeleri için yurt geneline yayılan bayilerin katkısının büyük önem taşıdığını anımsatan Konukoğlu, "Rahmetli babam, 'İşi müşteri öğretir' derdi. Müşteriden gelecek şikayetleri bize bildirin ki, aksaklıkları giderebilelim" diye konuştu.

Babası merhum Sani Konukoğlu'nun, "İşin Hilesi Dürüstlüktür" sözüne atıfta bulunan Konukoğlu, "Dürüst olan, sattığı malı satış sonrasında da sahiplenen her zaman kazanır. Elbirliği ile Başak'ı zirveye çıkaracağız. Biz Ar-Ge'ye, tesise her türlü yatırımı yapıyoruz, yaparız. Bayiler de işyerlerine yatırım yapmalı. Elbirliği ile en iyisini yapacağız" ifadelerini kullandı.

Tesislerde yıllık traktör üretim kapasitesinin 10 bin adet olduğunu ve fabrikada, motor, şanzıman, hidrolik gibi tüm ana parçaların işlenip üretildiğini hatırlatan Konukoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Başak Traktör'ün farklı segmentlerde 2x4 ve 4x4 çekişli 42 çeşit traktör modeli var ve düşük yakıt tüketimiyle üreticilerimiz için en ekonomik kullanımı sağlıyor. Az bakım gerektiriyor, bakım maliyeti düşük. En önemlisi de yüzde 100 Türk sanayisinin üretimi. Gaziantep'te de iş makinaları üretiyoruz. Başak Traktör tesislerinde motor üretimi de yapmayı amaçlıyoruz."

Konukoğlu, daha sonra SANKO Holding Tarım ve İş Makinaları Grup Başkanı Sami Konukoğlu, Başak Traktör Genel Müdürü Ertan Paşa, Satış ve Pazarlama Direktörü Gökhan Bayramoğlu ile en çok satış yapan ilk üç bayii Nesim Savaş, Necati Tepe, Yalçın Gezer, en iyi çıkış gerçekleştiren Adnan Şahin ve Adnan Özdemir'i ödüllendirdi.

BAŞAK TRAKTÖR

Başak Traktör'ün temeli, 1914 yılında Adapazarı'nda kurulan DA-TA (Demir Araba-Tahta Araba) Fabrikası'na dayanıyor. 1944 yılında Türkiye Zirai Donatım Kurumu'na bağlanan şirket, Sakarya Alat-ı Ziraiye adıyla tarım alet - makineleri üretmeye başladı. Adapazarı'ndaki fabrikada o dönemlerde Türkiye'nin farklı bölgelerinde kullanılan çiftçi arabaları (at arabası), hayvanla çekilen pulluk, tırmık, motopomp ve traktör ekipmanlarının yedek parçaları üretildi. 1968 yılında Ford marka traktörleri üretmeye başlayan tesis, pulluk ve diskaroların üretimini de sürdürdü. Ford ile yapılan anlaşma doğrultusunda yüzde 65 oranında yerli traktör üretimine ulaşıldı. 1976 yılında 73, 53, 43 ve 33 HP güce sahip traktörlerin üretimi için Avusturyalı Steyr firmasıyla lisans ve yerli üretim anlaşması yapıldı. 1978 yılında 12 ve 17 HP gücünde tamamen yerli bahçe traktörleri üretimi için yatırımlar yapıldı ve projesi dahil tümüyle yerli "BAŞAK 12" ve BAŞAK 17" modelleri çiftçinin hizmetine sunuldu. Böylece "Başak" markası doğdu.

1994 yılında 45 HP gücünde STEYR 845 traktörleri 2x4 ve 4x4 olarak Avusturya için üretilmeye başladı. Bu proje kapsamında üretilen 1000'e yakın traktör ve parçaları Avusturya'ya ihraç edildi. 1996 yılında "Başak Traktör" marka ve logosuyla ilk kez, lisans anlaşması olmadan, kendi bilgi birikimi ve teknolojisini kullanan traktör fabrikası olarak 70, 50, 45 ve 33 HP güçlerinde traktör üretimi başladı. 2003 yılında özelleştirilen Başak Traktör, 2012 yılında SANKO Holding tarafından satın alındı.

SANKO HOLDİNG

SANKO Holding'in temeli 1904 yılında 7 dokuma tezgahı ile atıldı. Dördüncü ve beşinci kuşağın işbaşında olduğu SANKO'da yaklaşık 14 bin kişi istihdam ediliyor. Tekstil, enerji, çimento, ambalaj, tarım ve iş makinaları, bilişim, finans, sağlık, eğitim, AVM ve gayrimenkul olmak üzere 11 sektörde faaliyet gösteriliyor. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başak Traktör 101 Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement