Başbakan Yardımcısı Arınç Trabzon'da - Son Dakika
Yerel

Başbakan Yardımcısı Arınç Trabzon'da

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Trabzon'da uzun süre müze olarak kullanılan ve 2 yıl önce, 52 yıl aradan sonra tekrar cami olarak hizmet vermeye başlayan tarihi Ayasofya Camisi'nde sabah namazı kıldı.

15.07.2015 05:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Trabzon'da uzun süre müze olarak kullanılan ve 2 yıl önce, 52 yıl aradan sonra tekrar cami olarak hizmet vermeye başlayan tarihi Ayasofya Camisi'nde sabah namazı kıldı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nce dün, kent merkezindeki Yavuz Selim Stadı'nda düzenlenen iftar programına katılmak amacıyla kente gelen Arınç, geceyi Zorlu Grand Otel'de geçirdi. Burada sahur yapan Arınç ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, Vali Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Emniyet Müdürü Murat Köksal, AK Parti Trabzon milletvekilleri Adnan Günnar ve Muhammet Balta, eski AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Nafiz Özak, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi ve AK Parti Trabzon Milletvekili Aday Adayı Mazhar Yıldırımhan ile sabah namazını kılmak için Ayasofya Mahallesi'ndeki Ayasofya Camisi'ne geldi.

Bu camide ilk kez sabah namazını kılan Arınç, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Arınç, Trabzon'daki Ayasofya'nın 52 yıl aradan sonra ibadete açıldığının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

"Bu sabah namazını arkadaşlarımla Ayasofya Camisi'nde kıldık. Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethinden sonra burası kilise olmaktan kılıç hakkı, fetih hakkı olarak camiye çevrilmişti. 400 yılı aşkın bir süre cami olarak ibadete açık kaldı sonra araya bazı devreler girdi müze olarak kullanıldı. Sonradan burasının Kültür Bakanlığı ile müze olmakla ilgili mahkeme kararları Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün lehine neticelendi. Burasının cami olduğu tahakkuk etti."

-"Burası da cami olduğuna göre ibadete açık hale getirilmesi lazımdı"-

Bülent Arınç, gayrimenkul ile ilgili kanuna göre, Ayasofya'nın ibadet dışında başka bir sebeple kullanılamayacağına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Burası da cami olduğuna göre ibadete açık hale getirilmesi lazımdı. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz bir çalışma yaptı. Vakfiyesinde, tapu kaydında da burası cami olarak kayıtlıdır, yıllar sonra tekrar cami olarak ibadete açıldı. Aynı zamanda içinde eski kültür ve tarih varlıklarına ait olan kısımlar da çok iyi şekilde muhafaza edildi. Bu şekilde hem ibadete açılması hem de geçmiş yüzyılların izlerini taşıyan büyük bir tarih zenginliğine sahip olmasıyla Trabzon'daki Ayasofya Camisi eskisinden daha çok halkımızın ve turistlerin rağbet ettiği bir mekan haline geldi."

Trabzon'daki Ayasofya Camisi'nin bir arkadaşının da İznik'te olduğunu dile getiren Arınç, şu ifadeleri kullandı:

"Bunlar iki arkadaştır. Bir de İznik'te Orhan Ayasofya Camisi var. Osman Gazi'nin oğlu Orhan'ın Bursa'yı fethinden sonra 700 yıl kadar ibadete açık kalmıştı. Sonra bir restorasyon vesilesi ile o da müzeye dönüştürüldü. Sonra mahkeme kararları ile oranın da bir cami olduğu ortaya çıktı ve hamdolsun bundan 1 yıl kadar önce Orhan Camisi'ni yani halk arasında ve tarihte bilinen ismiyle Ayasofya Camisi de ibadete açılmış oldu. Böylelikle bizim dönemimizde Allah'a hamdolsun iftihar ediyoruz 2 tane yüzyıllar boyu cami olarak kullanılan bu mahaller tekrar asli haline rücu etmiş oldu. Trabzon halkı buranın tekrar ibadete açılmasından büyük bir memnuniyet duyuyor. Trabzon halkına teşekkür ediyoruz."

Trabzon'da geçmişte cami olarak kullanılan, ardından Bülent Arınç'ın da girişimleri ile müzeye dönüştürülen tarihi Ayasofya, 2 yıl önce, içinde bazı düzenlemeler yapılarak yeniden cami olarak hizmet vermesi amacıyla 52 yıl aradan sonra resmen ibadete açılmıştı.

-Ayasofya'nın tarihi-

Trabzon Ayasofya Camisi, Trabzon İmparatorluğu krallarından 1. Manuel Komnenos zamanında (1238-1263) inşa edildi. Fatih Sultan Mehmet'in 1461'de Trabzon'u fethinin ardından kilise iken camiye çevrilen ve vakıf eseri olan Ayasofya, 1. Dünya Savaşı yıllarında sırasıyla depo, hastane ve cami olarak kullanıldı. 1958 ile 1962 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edinburg Üniversitesi'nin iş birliğiyle restore edilen tarihi yapı 1964'ten sonra müze olarak ziyarete açıldı.

Evliya Çelebi'nin önem verdiği yapılar arasında bulunan, 1868'de harabe olan Ayasofya, aynı tarihlerde Bursalı Rıza Efendi'nin teşvikiyle onarıldı. Geç Bizans döneminin güzel bir örneği olan yapı, yüksek bir merkezi kubbeye sahip. Yapıda, Hristiyan sanatının yanı sıra Selçuklu Dönemi İslam sanatının etkileri görülüyor.

Binanın güney cephesinde Adem ile Havva'nın yaratılışı kabartma olarak anlatılıyor. Güney cephedeki kemerin kilit taşı üzerinde Trabzon'da 257 yıl hüküm süren Komnenoslar'ın sembolü olan tek başlı kartal motifi bulunuyor. Hazreti İsa'nın doğumu, vaftizi, çarmıha gerilişi ve kıyamet gününün betimlendiği yapının ana kubbesinin alt kısmında çok renkli mermerden yapılmış yer mozaiği bulunuyor.

Fresklerinde İncil'den alınmış konular işlenen Ayasofya'nın kubbesindeki ana tasvir ise Hazreti İsa'nın tanrısal yönünü aksettiren Pantacrator İsa'dır. Bunun altında bir kitabe kuşağı, daha altta ise melekler frizi bulunuyor. Yapının pencere aralarında 12 havari tasvir ediliyor.

Yeniden cami olarak hizmet vermeye başladıktan sonra söz konusu motifleri perdeleme yöntemiyle kapatılan Ayasofya, turistlerce gezilebiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Başbakan Yardımcısı Arınç Trabzon'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement