Başkan Kocaoğlu: "Namusumuzla, Şerefimizle Mücadele Ediyoruz" - Son Dakika
Yerel

Başkan Kocaoğlu: "Namusumuzla, Şerefimizle Mücadele Ediyoruz"

Başkan Kocaoğlu: "Namusumuzla, Şerefimizle Mücadele Ediyoruz"

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi arasındaki alım töreninde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmirli hemşehrilerimizin verdiği yetkiyle, namusumuz, şerefimiz ve haysiyetimizle bu kentin yerel servetini, sermayesini korumak ve kollamak için ve bu mallar satılmasın, bu kentte kalsın diye mücadele ediyoruz.

24.05.2014 16:30

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi arasındaki alım töreninde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, "İzmirli hemşehrilerimizin verdiği yetkiyle, namusumuz, şerefimiz ve haysiyetimizle bu kentin yerel servetini, sermayesini korumak ve kollamak için ve bu mallar satılmasın, bu kentte kalsın diye mücadele ediyoruz. İzmir'de çocuk büyüten, geçinen bazı arkadaşlar 'bu mallar oraya da gitse ne olacak' diyor. O zaman siz, doğduğunuz ve doyduğumuz kenti bizim penceremizden algılayamıyorsunuz. O zaman bir problem var" dedi.

Yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla kooperatiflerle anlaşma yapan ve Türkiye'de "sözleşmeli üretim" modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi ile 'Fidan, Ağaç, Yoğurt, Ayran ve Aeytinyağı alım Şartları Protokolü' imzaladı. Ödemiş Bademli'de gerçekleşen imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanısıra Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli ve Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ile bölge üretici temsilcileri katıldı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "10 yıldır sanayiden ticarete, hizmet sektöründen tarıma, fuarcılıktan kongreciliğe kadar her sektörde kalkınmayı destekliyor, geliştiriyor, üretiyor ve İzmir'in topyekün kalkınmasını sağlayamaya çalışıyoruz. Bu yaklaşım, klasik belediyecilik anlayışının dışında bir belediyecilik anlayışıdır. Bunun öncülüğünü 2004 yılından beri İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirmeye çalışıyoruz" dedi.

"KOOPERATİFİN ÖNÜNÜ AÇMAK İSTİYORUZ"

Bugün yapılan ihracatın gün geçtikçe arttığını kaydeden Başkan Kocaoğlu, "Biz bu işe başladığımızda bu ürünleri satmak bir hayaldi, ürünleri yurt dışına satmak ise hayal bile değildi. Önümüzdeki günlerde kooperatiflerle bir toplantı yapacağız. Dünyaya açılmanın, Türkiye'de büyümenin yolunu bulmak zorundayız. Niyetimiz, kooperatifleri bir yere bağlamak, özgürlüğünü ve yönetim anlayışını kısıtlamak değil. Araştırma ve pazarlama yapacak, dünyanın talebini bize iletecek ve bütün kooperatiflerin önünü açacak bir sistemi Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin desteğiyle kurmak ve geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.

İzmir'in Bakırçay, Tahtalı ve Gediz Havzası'nda çok önemli bir tarım kenti olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önce yakın coğrafyanın doyurulması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

"Tarımın 30-40 yılık ihmal edilmişliğinin farkına vararak tarımı bu kentte, ülkede kalkındıracağız. Hedefimiz lokmayı büyütmek. Üretim de, yönetim de, demokrasi de yerelde başlıyor. Yerelde ne kadar gelişirsek, köyleri, kentleri ne kadar katılımcı bir yönetim anlayışıyla yönetirsek, genelde de birlikte o kadar sinerji yaratarak ve yön etim anlayışına katkıda bulunarak demokrasiyi yerleştiririz."

"İZMİR'İN MALINA SAHİP ÇIKIN"

Kapatılan İl Özel İdaresinin mallarının dağıtımı konusuna da değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu konuda bir zihinleri bulandırma ve konuyu çarpıtma gayreti olduğunu söyledi. Söz konusu malların kurumların ihtiyacı doğrultusunda dağıtılması gerektiğinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, "Biz Büyükşehir Belediyesi olarak köy ve belde belediyelerinden sıfır çıktık ama derdimiz bu değil. Bizim derdimiz malların şu belediyeye, bu belediyeye verilmesi değil. Bizim derdimiz, aralarında Bozdağ kayak pisti, Sümerbank'ın arazisi, Pınarbaşı'nda 220 dönüm pist, Kaya Termal Otel, Balçova Termal Otel'in olduğu bu malların yerel servet olduğu ve yerelde kalması gerektiğidir" dedi.

İki yıldır şantiye yeri aradıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, Küçük Menderes Havzasına dökülmek için İzmir'den yola çıkan asfaltın buraya ulaşana kadar özelliğini kaybettiğini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bayındır'da İl Özel İdaresi'nin sahip olduğu bir şirket var. Bunun 46 dönüm arazisi var. Bir de tütün deposu var. Yani kapıda alıcısı olan ve satılacak araziler. Önce belirli kurumlara verilecek, oradan Özelleştirme İdaresi'ne geçecek, oradan da satılacak. Ben bu malları evime götürmeyeceğim. Verdiğim bütün mücadele, kamu yöneticilerinin yani Sayın Vali'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne hiç bir mal vermeyerek bunları farklı düşüncelerle bir yerlere emir komuta zincirinde götürmesi düşüncesi ve eylemine karşıdır. Bu mallar verilmezse ne olur? İzmir Büyükşehir Belediyesi, çok şükür bugüne kadar bu malların kiralarıyla iş yapmadı, kamunun bir liralık malını satmadı; bu kenti kalkındırmak için 1 milyar liralık kamulaştırma yaptı. Bize İzmirli hemşehrilerimizin verdiği yetkiyle, bu ulvi görevin gereğini yapmak üzere namusumuz, şerefimiz ve haysiyetimizle bu kentin yerel servetini, sermayesini korumak, kollamak için ve bu mallar satılmasın, bu kentte kalsın diye mücadele ediyoruz. İzmir'de çocuk büyüten, geçinen bazı arkadaşlar 'bu mallar oraya da gitse ne olacak' diyor. O zaman siz bizim gibi düşünmüyorsunuz, bizim gibi doğduğunuz, doyduğumuz kenti bizim penceremizden algılayamıyorsunuz. O zaman bir problem var. Bizim iddiamız şudur. İl Özel İdaresi yerel bir kurumdur, belediyelerden önce köylere hizmet vermek için kurulmuş ve merkezi hükümetten aldığı paylarla yıllar içinde bugüne gelinceye kadar 4 milyar liralık bir servet sahibi olmuştur. Nasıl Ödemiş Belediyesi'nin malı Ödemişlinin ise, bu para da A'dan Z'ye İzmirlinindir. Bu malın İzmir'de İzmir için kullanılması gerekir. Siyasi hiçbir kaygı ve düşünce olmadan ifade etmek isterim ki, İzmir'in gerçekten hakkı yeniyor. Birlik, beraberlik ve dayanışma içinde bu kenti yerelde kalkındırmak için her türlü çabayı birlikte yapacağız ve gelecek kuşaklara layık olacağız" diye konuştu.

BADEM'DEN BÜYÜKŞEHİR'E TEŞEKKÜR

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ise, "Bu ilçede 21 binin üzerinde aile tarım ve hayvancılıkla geçiniyor, dolayısıyla bu insanların ürettiklerinin pazarda yer bulması çok önemli. Üretimlerimiz artık sertifikalı oldu, marka oldu. İnşallah ileride Ödemiş ve Bademli dünyada marka olmaya devam edecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na kooperatifin gelişmesinde, büyümesinde ve üreticinin hak ettiği parayı kazanmasında payı olduğu için, bugüne kadar yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ediyorum, tüm üreticilere destek vermesini diliyorum" diye konuştu.

Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bilgi de törende şunları söyledi: "Bugün Bademli Kooperatifi, ülkemiz kooperatifçiliğinin önde gelenlerinden biriyse, ithalat yapabiliyorsak, yerli üreticimiz arkamızda bir destekleyenimiz var diye düşünüyorlarsa, biliniz ki üreticilere verdiğiniz güç ve sevgiden kaynaklanıyor. Meyve veren her üç ağaçtan biri bizim diyebiliyorsak bundandır."

Üreticiler adına konuşan Hurşit Sever ise, "Köylümüzün gerçek dostu, kooperatifimizin gerçek yardımcısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na çok teşekkür ederiz. Bademli olarak Bütünşehir Yasası'yla mahalle olduk, tek tesellimiz sizin gibi değerli bir Başkan kazandık. Allah sizi başımızdan eksik etmesin. Sizin desteğinizle ayakta duruyoruz, desteğinizin devam etmesini diliyoruz" dedi.

ÜRETİCİYE 7 YILDA 105 MİLYON TL DESTEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaçlarını kooperatiflerden sağlayarak yerli üreticiye 2007 yılından bugüne kadar toplam 103.8 milyon TL katkıda bulundu. Büyükşehir ayrıca, İzmir'in 11 ilçe ve 450 köyündeki 20 bin çiftçiye toplam 500 bin adet meyve fidanı dağıttı. Proje kapsamında bugüne kadar dağıtılan fidanların alım bedeli 2 milyon lirayı aştı.

Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş'e bağlı Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nden 2007- 2013 yılları arasında toplam 8.2 milyon TL'lik ağaç, çalı grubu, süt, yoğurt, ayran alarak üreticiye destek oldu. Büyükşehir, kooperatiften 2014 yılı içinde ise 2.2 milyon TL bedelle ayran, yoğurt, zeytinyağı ve 3 milyon bedelle ağaç ve meyve fidanı olmak üzere toplam 5.2 milyon TL'lik alım yapacak. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başkan Kocaoğlu: 'Namusumuzla, Şerefimizle Mücadele Ediyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement