Bingöl'de "Lale Devri" - Son Dakika
Yerel

Bingöl'de "Lale Devri"

Bingöl Ovası'nda doğal ortamda yetişen ve bahar aylarında ovayı adeta kırmızıya boyayan lalelerin oluşturduğu manzara görenleri büyülüyor Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Kiyatsil: "Doğal olarak yetişen laleleri kültüre alarak ticari bir potansiyele çevireceğiz"

27.04.2014 11:52

ABDULLAH ÇELİK-AYDIN ARIK - Bütün renk tonlarının hayat bulduğu bahar mevsiminin yaşandığı Bingöl Ovası'nda doğal olarak yetişen kırmızı laleler, görenleri adeta büyülüyor.

Gözeler köyü mevkisinde açan kırmızı lalelerin oluşturduğu manzarayı görmek için her gün çok sayıda vatandaş, bölgeye geliyor. Lale tarlasında piknik yapıp fotoğraf çektiren vatandaşlar, bağlama eşliğinde söylenen türkülerle de gönüllerince vakit geçiriyor.

Laleler arasında fotoğraf çektiren vatandaşlar, söz konusu güzelliğin dünyaya tanıtılması gerektiğini belirterek, lalelerin hem ekonomiye hem de turizme kazandırılması gerektiğini belirtiyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nurettin Kiyatsil, AA muhabirine, Bingöl'de doğal olarak yetişen lalelerin ekonomiye kazandırılması için Bingöl Üniversitesi işbirliği ile araştırma yapacaklarını söyledi.

Kiyatsil, Gözeler köyü İbreman mezrasındaki ovalarda doğal olarak çok sayıda lale yetiştiğini belirterek, lalelerin anavatanının Kafkasya olduğunu, Anadolu'nun yüksek yerlerinde ve Himalayaların 4 bin metre yüksekliğindeki bölgelerde doğal olarak yetiştiğini ifade etti.

Lalenin dünyada kültüre alınmış ve alınmamış çok sayıda çeşidinin bulunduğuna değinen Kiyatsil, günümüzde Hollanda'nın laleyi kültüre alarak çok ciddi bir ticaret hacmine sahip olduğunu bildirdi.

Kiyatsil, Bingöl'de de lalenin yüksek kesimlerde kendiliğinden yetiştiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu laleler ovamıza ve köyümüze bir güzellik katmıştır. Biz çiçekçilerimizin buralara ilgi göstermesini bekliyoruz. Bunun kültüre alınması, yetiştirilmesi ile ilgili çiftçilerimiz arasında bu konuda yetiştiricilik yapmak isteyen olursa yardımcı olacağız. Bingöl Ovası'nda doğal olarak yetişen laleleri kültüre alarak ticari bir potansiyele çevireceğiz."

-"Laleler, ciddi bir zenginlik"

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile görüşerek laleler konusunda bilimsel araştırma yapılmasını sağlayacaklarını bildiren Kiyatsil, parçalı alanlar olmak üzere ortalama 100 dönümlük alanda lale yetiştiğini, bunun da kent için ciddi bir zenginlik olduğunu sözlerine ekledi. - Bingöl

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bingöl'de 'Lale Devri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement