Bitkisel Ürün Kullanımında Doğrular ve Yanlışlar Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

Bitkisel Ürün Kullanımında Doğrular ve Yanlışlar Anlatıldı

Bitkisel Ürün Kullanımında Doğrular ve Yanlışlar Anlatıldı

Fırat Üniversitesi (FÜ) Tıp Fakültesi, halk buluşmaları kapsamında, “Bitkisel Ürün Kullanımında Doğrular ve Yanlışlar” konusu ele alındı.

31.03.2016 11:57

Fırat Üniversitesi (FÜ) Tıp Fakültesi, halk buluşmaları kapsamında, "Bitkisel Ürün Kullanımında Doğrular ve Yanlışlar" konusu ele alındı.

FÜ Tıp Fakültesi halk buluşmalarının üçüncüsünde "Bitkisel Ürün Kullanımında Doğrular ve Yanlışlar" konusunda öğretmenevinde konferans düzenlendi. Toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazez, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murad Atmaca, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Fatih Serhat Erol, Prof. Dr. Demet Çiçek, öğretim üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murad Atmaca, Üniversitelerin bilgilerin üretildiği yerler olduğunu, bu bilgilerin ancak halkla paylaştıkça değer kazandığını söyledi.

Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin kendi alanlarında halkı bilgilendirmesinin üniversite olarak görevleri olduğunu aktaran Prof. Dr. Atmaca, "İlk toplantımızda Obezite konusunu ele almıştık. Geçen ay ki 2. halk buluşmamızda öğretim üyelerimiz Çocuk ve Erişkinlerde Dikkat Eksikliği konusunda halkımıza çeşitli bilgiler vermişlerdi. Bugün de halkımız için önemli konular arasında olduğunu düşündüğümüz Bitkisel Ürün Kullanımında Doğrular, Yanlışlar konusunu ele aldık. Halkımızın toplantıya ilgisi oldukça fazla. Buda bizi görev sorumluluğumuz noktasında sevindiriyor" dedi.

Bitkilerin hastalıkların tedavisi veya hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılmasının insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Engin Şahna, son yılarda başlayan "doğaya dönüş" akımının sonucunda bitkisel ürünler ve bunların kullanımının büyük popülarite kazandığını kaydetti.

"KANIT SUNULMAYAN ÜRÜNLER, TEHLİKE ARZ EDİYOR"

Böylesine büyük bir pazarın olmasının doğal olarak sorunları beraberinde getirdiğini aktaran Prof. Dr. Şahna, "Doğal oldukları için güvenilir olduğu ifade edilen bu tür ürünlerin ciddi toksik, mutajenik ve karsinojenik etkileri olabildiği birçok defa gösterilmiştir. Özellikle çocuklar, gebeler, yaşlılar, cerrahi operasyon geçirecek olan kişiler, kronik hastalığı olanlar ve ilaç kullananlar büyük risk altındadır. Gıda katkı maddeleri ve bitkisel karışımların içinde yasaklanmış bazı ilaçlar analjezikler ve en çok ilaç etkileşimine neden olan ilaçlardan sildenafil çıkmaktadır. Gıda takviyesi adı altında pazarlanan çeşitli ürünlerin içine ilaçlar katılarak sanki bu ürünler aynı zamanda ilaç etkisine de sahipmiş gibi bir izlenim oluşturulmaya çalışılmaktadır. Kalite, etki ve güvenilirliği konusunda kanıt sunulmayan ürünler, tehlike arz etmektedir. Aynı etken maddeyi taşıdığı ifade edilen ama içerikleri ve kaliteleri birbirinden çok farklı ürünleri şu anda ülkemiz piyasasında da görmek mümkündür. Gelişigüzel satıldığı, her yerde bulunabildiği ve doktor ya da eczacı kontrolünde uygulanmadığı için de etki veya yan etki konusunda bilimsel olarak bir veri elde etmek mümkün değildir" diye konuştu.

"BİLGİ EKSİKLİKLERİNİ TAMAMLAMAK ZORUNDAYIZ"

Bitkisel ürünlerin bazılarının gerçekten yararlı olabileceğine de değinen Prof. Dr. Engin Şahna, "Ama bu bitkilerin yararlı olduklarını gösteren kanıt ve bu ürünlerle yapılmış çalışma sayısı sınırlıdır. Umut arayan, etkilenebileni sağlıklı yaşam adına yönlendirmeye hazır bir tüketiciler grubu var ama onları da suçlayamayız. Bilgi eksikliklerini tamamlamak durumundayız. Halk sağlığı açısından ciddi sakıncaları bulunan bu ürünleri kullanmadan önce doktorunuza sorun. Unutulmamalıdır ki 'bitkisel üründür, zararı olmaz' hoşgörüsü son derece tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Bu konuda halkımız bilinçli hareket etmeli" ifadelerinde bulundu.

Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Selçuk İlhan ise, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de giderek yaygınlaşan bir gerçeklik olmaya başladığını dile getirdi. Toplumun, hastalıklar ve sağlık sistemiyle ilgi bilgi düzeyi, ilaçlara bakış açısı, hastalığıyla ilgili hekime ulaşma ve tedavisine uyum sağlayabilme özelliklerine değinen İlhan, şunları kaydetti:

"Mevcut durumda çeşitli farmako-terapötiklerin etkinlik kalitesi gibi birden fazla faktör bitkisel ürünler ve geleneksel tıp yöntemlerine ilgiyi daha da artırmıştır. Bununla birlikte her sektörde olduğu gibi, toplumun yumuşak karnı olan bu sektörde de yasal boşlukları ve medyayı kullanarak insanları suistimal edenler bulunabilmektedir. Özellikle bir kısım medya organlarında boy gösteren hekim dışı kişiler, sadece bu tür yayınlarla, sağlam insanları bile ürün almaya zorlamakta ve satışını yapanların bile ne olduğunu tam bilmediği bitkisel içerikleri veya geleneksel tedavi uygulamalarını tercih etmeye veya satın almaya yönlendirmektedirler."

Program daha sonra vatandaşların sorularının cevaplanmasıyla son buldu. - ELAZIĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bitkisel Ürün Kullanımında Doğrular ve Yanlışlar Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement