Bu Ürünlerle Kadınlar "Pişti" Olmuyor - Son Dakika
Yerel

Bu Ürünlerle Kadınlar "Pişti" Olmuyor

Balıkesir'de sanat atölyesinde işlenen ebrulu ipek tişört, bluz, çanta, fular ve yastık kılıfları ilgi görüyor Ebruyla renklendirilen, hiçbir zaman aynısı üretilmeyen bu ürünler, genellikle talep üzerine hazırlanırken fiyatları 75 liraya kadar çıkıyor Sanat atölyesinin sahibi Can: "Bu çeşit ebrulu ürünlerin.

23.03.2014 11:27

SEYHAN KIRICI - Balıkesir'de bir atölyede ebru sanatıyla işlenen ipek tişört, bluz, çanta, fular ve yastık kılıfları, görselliği zengin ürünlere dönüşüyor. Hiçbir desenin aynı olmaması, kadınlar arasında "pişti olmak" diye bilinen, aynı giysilerin giyilmesiyle ortaya çıkan ve pek hoşlanılmayan durumu bertaraf ediyor.

Kentte faaliyet gösteren bir sanat atölyesinin sahibi Nedret Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2004 yılında belediyeden emekli olduktan sonra Halk Eğitim Merkezinde aldığı kurslarla ebru sanatını öğrendiğini söyledi.

Kursu bitirmesinin ardından bir sanat atölyesi kurduğunu belirten Can, ebruyu kumaşlara uyguladığını ve arkadaşı terzi Sevin Yalçınkaya'nın desteğiyle farklı ürünler ortaya çıkardığını anlattı.

Ebruyla şekillenen ipek tişört, bluz, çanta, fular ve yastık kılıfı gibi ürünlere ilginin fazla olduğunu dile getiren Can, "Bu çeşit ebrulu ürünlerin en büyük özelliği, aynı desen hiçbir zaman çıkarılamayacağı için bir benzerinin olmaması. Yani kadınlar, bu giysilerle asla pişti olmaz. Avrupa ülkelerine gidip kimseden olmayan ürün aramaya gerek yok. Ebruyla dünyada tek çeşit bluzu, tişörtü, fuları ya da çantayı yapıyoruz" dedi.

Can, ebruyu, taşlanmış ipek kumaşa uyguladıklarında güzel sonuçlar ortaya çıktığını vurguladı. Benzersiz ürünleri yaparken genellikle renk ve desen seçimlerinde siparişe göre hareket ettiklerini bildiren Can, bluz ya da çanta olsun, üretimin bir gün sürdüğünü kaydetti.

Ebrulu kumaşların genellikle çerçeve yapılıp duvarlara asıldığı bilgisini veren Can, "Kumaşa uyguladıktan sonra elbiseye çevirmek aklımıza gelmemişti. Önce çanta, fular, yastık kılıfları yaptık ve ardından giysi dikmeye başladık. Bu ürünler çok rahat yıkanabiliyor. Şimdiye kadar yaptıklarımızdan, solma veya desende bir bozulma meydana gelmedi" ifadesini kullandı.

Can, taşlanmış ipek kumaştan yapılan ebrulu bluzların fiyatlarının 50-75, çantaların 25-35, fuların 15-25, şaplı kumaşa uygulanan bluzların 25-30, çantaların 15-20, fularların ise 10-15 lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi.

Yalçınkaya ise siparişi aldıkları kişiye göre renk, desen ve ölçüleri belirlediklerini, bunun ardından kesime geçtiklerini belirtti.

Dikim işleminin, çalışmalarının en kısa süre gerektiren bölümü olduğuna değinen Yalçınkaya, "Çünkü kumaşımız kurumuş, ütülenmiş ve elimizde ölçüler bulunuyor. Bir bluzu dikmek, yarım saatimi alıyor" diye konuştu. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bu Ürünlerle Kadınlar 'Pişti' Olmuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement