Bursa'da bir grup BDP'linin 28 Ekim 2012'de,
"cezaevlerindeki açlık grevlerine destek vermek amacıyla" AK Parti Yıldırım İlçe Başkanlığına yürümesi üzerine çıkan olaylarla ilgili 24'ü tutuklu 34 sanığın yargılanmasına başlandı.
Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında, "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma", "silahlı terör örgütüne üye olma", "terör örgütü propagandası yapma" ve
"terör örgütü adına suç işleme" suçlarından haklarında dava açılan 24'ü tutuklu 34 sanıktan, 23'ü tutuklu 32 kişi hazır bulundu. Duruşmaya ayrıca sanıkların yakınları ve avukatları katıldı.
Geniş güvenlik önlemleri altında başlayan duruşmada, 8 sanık savunmalarını Kürtçe vereceklerini ifade etti. Mahkemenin hakimi de çıkan olaylarda 58 mala zarar verme, 9 yaralama, 2 görevli memura mukavemet, 2 yağma ve bir kişinin öldürülmesi suçlarının işlendiğini söyledi.
Gebze Kapalı Kadın Cezaevinde kalan tutuklu sanıklardan Kader Saklı (25), Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılarak savunmasını yaptı. Saklı, kendini daha iyi ifade edebileceğini belirterek, savunmasını Kürtçe verdi. Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen sanık, beraatını talep etti.
BDP'nin meclis üyesi tutuksuz sanık Ayla Yıldırım da (45) iddianamenin hukuksuz ve tek taraflı olduğunu iddia etti. Yapılan yürüyüşte yasa dışı bir delil gösterildiği takdirde verilecek her türlü cezaya razı olacağını belirten Yıldırım, "asıl suçluların orada örgütlenen ve dükkanları yağmalayan karşıt gruptakiler" olduğunu iddia etti.
Tutuksuz sanıklardan Sinan Gökçe (29) olay günü insanları taş atmamaları konusunda uyardığını belirterek, "Olay sırasında, yaşlı bir teyze tazyikli sudan dolayı yere düşmüştü. Ben de onu yerden kaldırıp aşağıya kadar götürdüm. İlk günden sonra da bir daha olay yerine gitmedim. Daha sonra polisler evime geldi. Olayları önlemeye çalıştığım için bana teşekkür edecekler diye düşündüm. Ama beni gözaltına aldılar" şeklinde konuştu.
Daha önce ağabeyinin şehit olduğunu ifade eden tutuklu sanıklardan işitme engelli Turan Özmen (21) ise olay akşamı bir arkadaşına montunu ödünç verdiğini anlatarak, "Olaylar sırasında evimdeydim. Hiçbir yere çıkmadım" dedikten sonra bayıldı. Duruşma salonuna gelen 112 Acil Servis ekipleri, sanığa ilk müdahaleyi jandarma nezarethanesinde yaptı.
Savunmalarını yapan diğer sanıklar da haklarındaki iddiaları kabul etmeyerek, tahliyelerini ve beraatlarını istedi.
Mahkeme heyeti, ifadesi alınmayan 12 sanığın dinlenmesi için duruşmayı erteledi.
Tutuksuz sanıklardan BDP İl Başkanı Mehmet Dilek, adliye önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "önümüzdeki günlerde gerçek suçluların hakim karşısına çıkmasını arzu ettiklerini" belirterek, duruşmaya destek için gelen ailelere teşekkür etti.
Kentte 28 Ekim'de başlayan ve birkaç gün çeşitli aralıklarla devam eden olaylarda, 30 Ekim akşamı ateşli silahla başından ağır yaralanan ve Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yoğun bakım ünitesine kaldırılan İlker Kaya, yaşamını yitirmişti. - BURSA
Son Dakika › Yerel › Bursa'daki Gerginliğin Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?