ADEM YILMAZ - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bekmez, "Kamu yatırımlarındaki mecburi yavaşlama ve iç talepteki ciddi düşüş, büyümeyi olumsuz etkiledi" dedi.
Bekmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ikinci çeyrekteki büyümenin beklenin altında gerçekleştiğini belirtti.
Büyüme rakamının ekonominin kırılganlığı konusunda akıllarda soru işaretlerini artırdığını vurgulayan Bekmez, Türkiye'nin önemsediği mali disiplinden asla taviz verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Düşük büyüme oranını 4 temel nedene bağlayan Bekmez, şunları kaydetti:
"Bunları, 'seçimler nedeniyle ihmal edilen ekonomi', 'hız kesen kamu yatırımları', 'kuraklık ve don gibi mevsimsel etmenler', 'artan jeopolitik risk ile global ekonomik durgunluk' şeklinde sıralayabiliriz. 17 Aralık sonrası oluşan sürecin hala devam etmesi ekonominin hükümet tarafından ikinci plana itilmesine neden oldu. Özellikle kamu yatırımlarındaki mecburi yavaşlama ve iç talepteki ciddi düşüş, büyümeyi olumsuz etkiledi."
Bekmez, biriken yapısal problemlerin kulak ardı edilmeden anında çözüme kavuşturulması gerektiğine işaret etti.
Türkiye'nin kısa vadeli dış borç oranının 2007 kıyaslandığında iki kattan fazla arttığını savunan Bekmez, "Bunun büyük bir bölümü bankaların borçlarıdır. Bankacılık sektöründe oluşacak kırılma tüm ekonomiye ciddi bir şekilde yayılacaktır. Bu nedenle önlemlerin çok ciddi şekilde alınması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Bekmez, jeopolitik risklerin en fazla kendini gösterdiği dönemin temmuz ile eylül ayları olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin büyümedeki durumunu dördüncü çeyrekte telafi edebileceğini aktaran Bekmez, "Ülke ekonomisi korkulacak düzeyde kırılganlıklar arz etmese de potansiyel risk taşıdığı bilinmelidir" ifadelerini kullandı. - Gaziantep
Son Dakika › Yerel › Büyümeyi İç Talepteki Düşüş Etkiledi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?