Çay Sektöründe Yapılan Çalışmalar - Son Dakika
Yerel

Çay Sektöründe Yapılan Çalışmalar

Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye'de ikinci ihtisas borsasının Rize'de kurulabileceğini söyledi.

02.01.2012 14:02

Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye'de ikinci ihtisas borsasının Rize'de kurulabileceğini söyledi.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaş çayda kalitenin artırılmasına yönelik çayın budama teknikleri üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirtti.

ÇAYKUR ile ortak çalışmalar yaparak konuyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini anlatan Erdoğan, "Çay atıklarından organik gübre üretilmesi için borsa ve Rize Ticaret ve Sanayi Odası ile ortak bir proje yürütülüyor. Bu projenin makine ve inşaat ihaleleri sürüyor. Bu ay Avusturya'ya gideceğiz. Orada bu konudaki fabrikada inceleme yapıp, makine siparişlerini vermeyi planlıyoruz" dedi.

Kuru çay ihracatının desteklenmesi ve Türk çayının markalaştırılması için çalışmalar yapıldığını belrten Erdoğan, "Yapılan çalıştay sonucunda çayın tanıtımı için ülke içinde Rize logosunun, başka ülkelerde ise 'Türkishtea' logosunun kullanılmasını kararlaştırdık. Resmi toplantılarda 'kahve arası' yerine, 'çay arası' kullanılması gündeme geldi. Bu çalışmaların sektöre önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Erdoğan, Türk çayının DNA'sının oluşturulması çalışmasının da devam ettiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Rize Üniversitesi ile bu konudaki çalışmamız sürüyor. Ancak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na çalışmamızın desteklenmesi için yaptığımız başvuru, çalışmada ortaya yeni bir ürün çıkmadığı gerekçesiyle reddedildi. Belki ortaya yeni bir ürün koymuyoruz ama bütün çay sektörünün kaçak çay tehdidi altında ezilmesini önleyecek laboratuvar sistemi ortaya çıkacak. Bakanlığın bu konuyu göz önünde bulundurmasını istiyoruz ve destek olmalarını istiyoruz."

Geçtiğimiz aylarda Türk İslam Bankası yetkilileri, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla TOBB'da yapılan toplantıda ticaret borsalarının himayelerinde illerde ürünlere yönelik ihtisas borsaları kurulmasının kararlaştırıldığını kaydeden Erdoğan,

" Polatlı'da bu çalışmanın pilot uygulaması başladı. İkincisinin Rize'ye gelmesi için başvurumuz oldu. Olumlu bakılıyor. Türkiye'de ikinci ihtisas borsası Rize'de kurulabilir" diye konuştu.

- RİZE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çay Sektöründe Yapılan Çalışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement