Çiftçiyi Kalkındıracak Mantar: İstiridye - Son Dakika
Yerel

Çiftçiyi Kalkındıracak Mantar: İstiridye

Çiftçiyi Kalkındıracak Mantar: İstiridye

Milas’ta yetiştirilmeye başlanan istiridye mantarı, çiftçinin ürün yelpazesini zenginleştirerek, vatandaşlara yeni iş ve gelir imkanı sağladı.

07.06.2014 16:04

Milas'ta yetiştirilmeye başlanan istiridye mantarı, çiftçinin ürün yelpazesini zenginleştirerek, vatandaşlara yeni iş ve gelir imkanı sağladı.

Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Milas İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ortak çalışmalarıyla Milas'a bağlı Menteş, Kıyıkışlacık, Güllük, Bahçeburun, Çınarlı mahallerinde ve ilçe merkezinde 7 çiftçiye yönelik kayın mantarı yetiştiriciliği demonstrasyonu kuruldu. Çiftçinin düşük maliyetlerle yeni ürün yetiştirmesini amaçlayan çalışmalar neticesinde, çiftçinin ürün yelpazesine alternatif bir ürün kazandırıldı. Düşük maliyeti ve yüksek ürün verimiyle dikkat çeken istiridye diğer ismiyle kayın mantarı, çitçilere yeni bir gelir imkanı sağladı.

KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİ İÇİN BİRE BİR…

Lezzetli ve protein içeriği yüksek bir mantar çeşidi olan istiridye mantarının dünyada kültür mantarı olarak bilinen beyaz mantarlardan sonra en çok üretilen ve tüketilen mantar olduğuna dikkat çeken Milas İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Oktay Çelik, istiridye mantarının küçük aile işletmeleri için alternatif bir kazanç kaynağı olabileceğini söyledi. Çelik, "Kayın mantarları seluloz ve hemiselilozları parçalayabilen özellikleriyle çürümüş ve çürümekte olan birçok ağaç türü kütüğünde doğal olarak yetişmektedir. Kültüre alınması ile birlikte önce dışarıda daha sonra kapalı alanlarda üretilmeye başlanmıştır. Mantarı ticari olarak yetiştirme işi, onların bütün yıl boyunca üretmek ve yetiştirilecek olan mantarın türüne ve isteğine göre uygun şartları suni olarak hazırlamaktır. Ticari mantar yetiştiriciliği; binasından, kullanılan alet ve malzemelerine, kompost hazırlığından pastörizasyonuna, hasat ve bakımına kadar özelliği olan bir iştir. Kayın mantarı miseli hazırlanan komposta ekimi yapıldıktan sonra torbalara doldurulur ve 25 C sıcaklıkta yüzde 80-90 nemdeki odalara dizilir. Bu dönemde ışık ve sürekli havalandırmaya gereksinim yoktur. Günde 2-3 defa nemlendirilir. 15 günde misel gelişimi sağlanır. Misel sarımı ile torbalar bembeyaz olur. 3-4 gün sonra deliklerden küçük mantar taslakları görülmeye başlar. 3-4 gün sonrasında da ilk ürün dalgası hasat edilir. Ekim ile ilk hasat arasında geçen sürede 25 gün kadardır. Koşullarda farklılık olursa sürelerde değişikliler olabilir" diye konuştu. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çiftçiyi Kalkındıracak Mantar: İstiridye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement