Çubuk ilçesinde, Ankara Kalkınma Ajansının katkılarıyla Sosyal Ekonomik ve Teknolojik Araştırmalar Merkezi (SETAM) tarafından düzenlenen "Çubuk İlçesi Yoksulluk Dağılım Analizi ve Güncel Beklentiler Çalıştayı"nın ikincisi yapıldı.
Belediye Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen çalıştaya, Çubuk Belediye Başkan Yardımcısı Şükrü Acıelma, Çubuk Dernekler Federasyonu Başkanı Recep Taş, SETAM Başkanı Abdullah Doğru, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
SETAM Başkanı Doğru, yaptığı konuşmada, ilçenin bütün potansiyellerinin masaya yatırılarak olası değişim ve gelişim planlarında kullanılabilmesi için hem halk hem de kurumsal yapılarda farkındalık oluşturulması amacıyla çalıştayın ikincisinin yapıldığını söyledi.
Esenboğa Havalimanı'nın yanı sıra devletimizin 2 bin 500 dekarlık alana sahip başkentin en önemli ve en büyük kapalı alana sahip devlet üniversitesi olarak tasarlanmış olmasının ilçenin sosyo-ekonomik ve kültürel yapısının gelişmesine katkı sağlayacağını kaydeden Doğru, şunları söyledi:
"Mart ayında yapılan birinci çalıştaydan sonra yapılan ikinci çalıştayımızda Çubuk'un sorunlarıyla ilgili çok detaylı bir çalışma yapıldı. Bu çalıştaydan önce de bir anket çalışması yaptık. Bu anket çalışmamızda 137 kişiye 32 soru yöneltildi. Bu ankette Çubuk ile ilgili tüm doneleri soruların içerisine yerleştirdik. Verilere göre, üniversite Çubuk ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacak. Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin ilçeye gelmesi, istihdam, ekonomik yatırımların gelmesi, kira gelirlerin artmasına katkı sağlayacağına inananların oranı yüzde 35 olarak çıktı."
Tarım arazilerinin imara açılması, teşviklerin hatalı olması ve havalimanından sağlanan gelirlerden Çubuk halkının yararlanmamasının ilçede gelir seviyesini etkilediğini anlatan Doğru, termal tesislerin ilçeye kazandırılmaması ve koku nedeniyle havalimanına yakın tavuk çiftliklerine müdahale edilmemesi ve büyükbaş hayvan çiftliklerinin kapatılmasının ilçe ekonomisini etkilediğini vurguladı.
Doğru, "Kazan- Kızılcahamam gibi ilçelere Çubuk'tan bağlantı yollarının olmaması, sanayi bölgelerinin kurulmaması, istihdamı artıracak projelerin geliştirilmemesi, Çubuk'un emekli kenti olması, ilçeye yeterince müteşebbisin gelmemesi, ilçedeki mevcut fabrikaların elde tutulmayıp, Akyurt gibi diğer ilçelere gitmesi, ilçeye has tarımsal ürünlerin yeterince tanıtılmaması gibi nedenler ilçenin geri kalması olarak görülüyor" ifadesini kullandı.
Kalkınma Ajansı desteği ile yapılan projenin devam ettiğini ifade eden Doğru, 60 bin TL'ye mal olacak proje kapsamında ilçede detaylı bir araştırma yaptıklarını kaydetti.
Çalıştayda söz alan katılımcılar potansiyeller, değerler, gelir durumu ve bu veriler doğrultusunda gelir seviyesini yükseltmek için oluşturulacak alternatifleri tartıştı.
Son Dakika › Yerel › Çubuk'ta '2. Yoksulluk Çalıştayı' Düzenlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?