Soma Belediye Meclisi'nin Şubat ayı olağan toplantısında muhalefet partilerinin meclis üyeleri, yeni santral yapılacak olması nedeniyle haritadan silinmesi gündemde olan Deniş köylülerinin mağduriyetini ve son yağışlarda meydana gelen su baskınlarını dile getirdi, belediyenin bu konulardaki stratejisini sordu.
DSP'li Meclis üyeleri verdikleri soru önergelerinin cevaplandırılmasını istedi. Önergede, "Deniş bölgesinde bulunan maden sahasında yeni bir santral yapılması ve yeraltında bulunan kömürlerin çıkarılarak ülke ekonomisine kazandırılması amacıyla Deniş 2 projesi adı altında 153 milyon tonluk kömür ihalesi yapılmıştır. Ne yazık ki yeni santral Deniş köyü yerleşim alanı içersinde bulunmaktadır. Bu köyün kaldırılacağı konusu gündeme gelmekle birlikte belediyemiz ne gibi bir strateji uygulayacak?" diye soruldu.
"KÖYLÜNÜN MAĞDUR OLMASINA İZİN VERMEYİZ"
Soru önergesine cevap veren Başkan Ergene de, "Konuya ilişkin firmanın düzenlediği toplantıya katıldık. Orada bir takım sorular sorup talepleri de yazdılar. Edindiğimiz bilgiler doğrultusunda Deniş Köyü'nün altındaki kömür rezervi nedeniyle kaldırılması gündemde. Zamanlaması ile ilgili olarak da yakın bir gelecekte şeklinde söylediler. Termik santral yapılması başlarken köyünde taşınması söz konusu. Artık maden payı da yok. Son olarak 2015 yılında alıp sonrasında maliye bakanlığına devredilecek. Maliye Bakanlığı da ilgili ilin yatırım izleme ve koordinasyon birimine aktaracak. Bu birimde maden bölgesinin alt yapı ve üst yapı hizmetlerini karşılayacak. Büyükşehir kanununda böyle yazıyor" dedi.
Köylülerle görüştüklerini de belirten Ergene, şöyle devam etti: "Santral yapılacak alan içersinde kalan 7 köyün muhtarları ve köylüleri ile görüştük. Kendileri Belediyeyi ziyaret ederek mağduriyetlerini ifade ettiler. Sadece Deniş Köyü değil etrafındaki diğer köylerde bu süreçten etkilenebilir. Ne olursa olsun bizim önceliğimiz insan. O köylerde yaşayan insanlarımız bizim için 1. öncelikli. Biz köylülerimizin rızası alınmadan onların istekleri karşılanmadan mağduriyetleri giderilmeden yapılacak olan her şeye karşıyız. Bu konuda zaten yanlarında olduğumuzu ifade ettik. Bütün platformlarda da bununla ilgili düşüncelerimizi dile getiriyoruz. Kanunlar çerçevesinde hukuki haklar da dahil olmak üzere haklarını verirler. Köylüler bizim köylülerimiz. Hepsi Somalı. Biz onları hiçbir zaman ayırmadık. Dolayısıyla biz onların yanında yer alacağız."
Köylülerin arazilerinin kamulaştırılması nedeniyle iş talebinin olduğunu dile getiren Hasan Ergene, "Şu anda arazisi kamulaştırılan vatandaşlar KPSS puanı aranmaksızın listeye alınıyor. Ancak ilgili kuruluşun talep ettiği branşlardan mezun olmayanlar için yapılacak bir şey yok. Vatandaş ilkokul mezunu ise, kurumda bu mezuniyetten almıyorsa, şu anda yapılacak bir şey yok. Köylülerde ilkokul olarak alınmasını istiyor. Bununla ilgili de neler yapılabilir görüşülüyor" dedi.
"YATIRIMLARIMIZ, TAŞKINLARIN OLMAMASI İÇİN"
DSP'li muhalif meclis üyeleri son günlerde yağan yağmurlarda meydana gelen su baskınlarını da dile getirdiler. Meclis üyeleri, "Son yağmurlarda Zafer ve istasyon Mahallelerinde birçok su baskınları meydana geldi. Belediyemizin bu alanda milyonlarca TL'lik yatırımı ile birlikte bir daha su baskınları olmayacak sözü verilmişti ama görüldüğü gibi her kuvvetli yağmur yağışında bu mahallelerde su baskınları olduğu görülmekte ve yapılan yatırımların az ya da eksik olduğunu göstermektedir. Yıllardır kanayan bu yaraların uzman ekiplerce incelenmesi sağlık açısından da ileri derecede ciddi tehditler yaratabileceği düşünülürse belediyemizin bu yaraları ivedilikle çözmesi bu konuda ciddi adımlar atılmasını arz ederiz" dediler.
Eleştirileri yanıtlayan Ergene, "Biz yatırımlarımızı bir daha su baskınları olmasın diye yapıyoruz. Bununla ilgili olarak da Döşeme deresi üzerine yapılan kanalında çok büyük faydasını gördük. Artık dere yatağından yukarıdan taş, odun, toprak gibi maddeler taşınmıyor. Dere yatağımızda ıslah edilen kısımlarla ilgili de bir sıkıntı yaşamadık. Sıkıntı yaşadığımız sadece 3 parsel kaldı. Bizim bu insanları kamulaştırma için izin vermediler diye kınamaya hakkımız yok. O arazilerin sınırına kadar yatırımları tamamladık. Hemen kamulaştırma davasını açtık. Ama DSİ'nin yatırım süresi dolduğundan iş belediyeye kaldı. Kamulaştırmadan sonra vatandaşlara kamulaştırma bedellerini ödeyip kalan kısımlarda yatırımları yaparak tamamlayacağız. Bakırçay'ın yatağı ile ilgili olarak da kamulaştırma davaları sürüyor. Yaklaşık 40'a yakın dava var" diye konuştu.
Belediyenin ıslahını yaptığı Döşeme Deresi'nde meydana gelen taşma ile ilgili de açıklama yapan Ergene, "Döşeme deresinin içersinde bir tahta kapaktan bahsediliyor. Gözümle görmedim. Sadece belediye personelleri görmüş, muhtar da oradaymış. Bu nedenle de dere taşmış. Artık su mu getirdi, birisi bize bir şakamı yaptı bilmiyoruz. O kapak şeklindeki tahta oradan alınıyor, su çekilmeye başlıyor. Bu, Fen İşleri'nde çalışan personelin bana o gün verdikleri bilgi" dedi. - MANİSA
Son Dakika › Yerel › Deniş Köylülerinin Santral Mağduriyeti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?