Deniz Çayırları Korunacak - Son Dakika
Yerel

Deniz Çayırları Korunacak

Deniz Çayırları Korunacak

Marmaris, Gökova, Fethiye - Göcek ve Köyceğiz - Dalyan ÖÇK bölgelerinin çevre dostu ekonomik faaliyetlerinin belirlenmesi Çalıştayı Akyaka'da başladı.

15.03.2012 16:02

Marmaris, Gökova, Fethiye - Göcek ve Köyceğiz - Dalyan ÖÇK bölgelerinin çevre dostu ekonomik faaliyetlerinin belirlenmesi Çalıştayı Akyaka'da başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye temsilciliği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen proje, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından mali destek sağlanıyor. Akyaka Yücelen Otelde yapılan ve iki araştırmanın sonuçlarının açıklandığı toplantıya Proje yöneticisi Dokuz Eylül Üniversitesinden Doç. Dr. Harun Güçlüsoy,Özel Çevre Koruma Kurumu Köyceğiz Müdür Yardımcısı Bekir Erdoğan, Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca katıldı.

Gökova ÖÇK bölgesinin ekonomik analiz çalışması sonuçlarını açıklayan projenin çevre ekonomisi yönetimi danışmanı Esra Başak, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin ekonomik analizini yaptı. Başak, "Akyaka ekonomisinin yüzde 60-80'i kıyıya dayanıyor. 1988 yılından bu yana Özel Çevre Koruma Bölgesi durumunda. Toplam 307 km2 alan ve iç körfez nüfusu kış aylarında 8 bin 350 ikin, yaz aylarında bu nüfus iki katına çıkıyor. İstihdamın yüzde 40'ı turizm ile, yüzde 60'ı ise tarım ile uğraşıyor. Başta Kum Köpekbalıkları olmak üzere toplam 350 çeşit balığı barındırıyor. Küçük ölçekli balıkçılık sektörü yasa dışı avlanmalar nedeniyle tehdit altında. Genel analize baktığımızda turizm ilk sırada yer alıyor" dedi.

Proje hakkında bilgi veren proje yöneticisi Dokuz Eylül Üniversitesinden Doç. Dr. Harun Güçlüsoy, Mayıs 2009 yılında başlayan ve 4,5 yıl süresi bulunan Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi'nin Ekim 2013 tarihinde sona ereceğini söyledi. 6 milyon 500 bin Dolar bütçesi bulunan projenin Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün 2 milyon doları ayni, 2 milyon doları nakti ve Küresel Çevre Fonu (GEF)'in de 2 milyon 200 bin Dolar hibe katkısının bulunduğunu açıkladı. Güçlüsoy, "Deniz ve Kıyı alanları projesi kapsamında ikinci çıktı olan Sürdürülebilir finansman ile ilgili Çalıştay düzenledik. Yöre halkına Gökova ÖÇK bölgesinin ekonomik değerleri hakkında bilgiler verdik. Alternatif geçim kaynakları çevre dostu faaliyetler neler olmalı bunları gündeme getirdik. Gökova'nın ekonomik değerlerine baktığımızda sektörel olan ve sektörel olmayan değerler var.

Sektörel anlamda turizm, balıkçılık ön planda. Balıkçılıkta 350 bin dolarlık bir ekonomik girdi olarak gözüküyor. Fakat hem kayıtların daha düzenli alınmaması ve bölgede yasa dışı balıkçılığın önünün alınamaması ve kontrolünün yapılamaması göze çarpıyor. Bunun yanında bölgede ekonomik anlamda sektörel olmayan ve yıllık bölgeye yaklaşık 1 milyon dolarlık bir katkı sağlayan deniz çayırlarının korunması ve bu alanda yat trafiğinin düzenlenmesi gerekiyor, Göcek'te olduğu gibi Gökova'da da ya şamandıra sisteminin veya papa sisteminin kurulması gerekiylor. Akyaka'da özellikle Azmak içinde bulunan ve gezi amaçlı seyreden teknelere yeniden düzenleme yapılması gerekiyor. Yerel yönetim ve ilgili kurumlar bu konuda çalışma yapmak zorunda" dedi.

PROJENİN TÜRKİYE'NİN DENİZ VE KIYI KORUMA ALANLARINA KATKISI

Türkiye'nin taraf olduğu uluslar arası "Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi"nin korunan alanlar çalışma programının uygulanmasında önemli adımlardan birini teşkil etmesi, Muğla-Akyaka'da da Deniz Koruma Alanları Eğitim ve Uygulama Merkezi'nin faaliyete geçmesi, Deniz ve Kıyı Koruma Alanları sisteminin 100 bin hektargenişletilmesi (%44 artış), Balıkçılığa kısıtlı alanların en az iki Deniz ve Kıyı Koruma alanında oluşturulması, Proje alanlarında yerel teşkilatların kapasite artırımının sağlanması, Deniz ve Kıyı Koruma Alanlarının sürdürülebilir finansmanı için gerekli sistemin oluşturulması, kurumlar arası koordinasyon yapısının güçlendirilmesi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Deniz Çayırları Korunacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement