Diyaliz Hastalarına Moral Eğlencesi - Son Dakika
Yerel

Diyaliz Hastalarına Moral Eğlencesi

Diyaliz Hastalarına Moral Eğlencesi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Merkezi Diyaliz Ünitesi'nde diyaliz cihazına bağlanan böbrek hastaları için "10 Mart Dünya Böbrek Günü" nedeniyle etkinlik düzenlendi.

08.03.2012 14:18

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Merkezi Diyaliz Ünitesi'nde diyaliz cihazına bağlanan böbrek hastaları için "10 Mart Dünya Böbrek Günü" nedeniyle etkinlik düzenlendi.

OMÜ Sağlık Merkezi Diyaliz Ünitesi'nde diyaliz hastalarına moral olması amacıyla ünite çalışanları tarafından bu sene 7.si kutlanan 10 Mart Dünya Böbrek Günü etkinliğine OMÜ Tıp Fakültesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Levent Ceylan, Tıp Fakültesi Sağlık Merkezi Sorumlusu Kemal Kurt, Sorumlu Hemşire Handan Kaçakoğlu, Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Şebnem Kayan, Müdür Yardımcısı Hanife Oğuzhan, hastalar ve hasta yakınları katıldı.

Eğlence öncesi konuşan OMÜ Tıp Fakültesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Levent Ceylan, "Organ yetmezlikleri giderek artan rastlanma sıklığı nedeni ile küresel bir sağlık sorunu olarak bütün dünyayı ve ülkemizi tehdit eder hale gelmiştir. Şüphesiz gelişen tıbbi bilgi ve teknoloji, organ yetmezlikli hastaların tedavisinde önemli gelişmeler sağlamıştır. Diyaliz tedavisi ile böbrek yetmezlikli hastaları uzun yıllar yaşamda tutmak mümkün olabilmekle birlikte bu hastalarımızın yaşam kaliteleri çok düşüktür. Ancak karaciğer ve kalp yetmezlikli hastalarda ise diyaliz benzeri bir cihaz yardımı mümkün olmadığından yaşam süreleri bu hastalarımızda kısadır. Tedavi maliyeti açısından bakacak olursak, organ nakli dışındaki tedavi seçeneklerinin maliyeti ülkemizin sağlık bütçesini zorlayacak düzeydedir" dedi.

Organ naklinin önemine dikkat çeken Ceylan, "Ülkemizde organ nakli ile ilgili duruma örneğin böbrek nakli açısından bakacak olursak; şu anda 2011 verilerine göre böbrek nakli için diyalizlerde bekleyen hasta sayısı 65 bin civarındadır ve her yıl 4 - 5 bin kişide böbrek yetmezliği gelişmektedir. Yıllık gerçekleşen böbrek nakli sayısı ise 2 bin 800 civarındadır. Ne yazık ki organ bağışındaki azlık nedeni ile nakil sayısında istenilen düzeye ulaşamamaktayız" diye konuştu.

500 milyonu aşkın kişide kronik böbrek hastalığı olduğunun altını çizen OMÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Akpolat, "Dünyada 1 milyarı aşkın kişide de hipertansiyon vardır. Kontrol edilmemiş yüksek tansiyon böbreklere zarar verebilir ve kronik böbrek hastalığının önemli bir nedenidir. 8 Mart 2012 gününde kutlanan Dünya Böbrek Günü'nün amacı bizleri böbrek hastalığının acımasız gerçekleri ile yüzleşmeye teşvik etmek ve kişileri risklerini kontrol etmeye ve harekete geçmeye motive etmektir. Her yıl bir konunun ön plana çıktığı Dünya Böbrek Günü'nde bu yıl kalp hastalığı ve böbrek hastalıkları arasındaki ilişki vurgulanmaktadır. Slogan olarak 'Organ Bağışlayın Hayat Kurtarın' seçilmiştir. Böbrek hastası olduğumuz zaman böbrek bulabilmemiz için organ bağışının yaygınlaşması lazımdır" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından doktorlar ve hemşireler diyaliz hastalarına hediyeler verdi. Daha sonra pastanın kesilmesinin ardından müzik eşliğinde eğlenerek hastalar ve hasta yakınları ile Dünya Böbrek Günü'nü kutladılar.

Sağlık merkezi önünde stant kuruldu. Stanttaki doktor ve görevliler vatandaşlara bilgilendirici broşür dağıttı. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Diyaliz Hastalarına Moral Eğlencesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement