Van'da birincisi düzenlenen Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı açıldı.
Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezindeki fuara, çeşitli illerden 75 firma katıldı. Kentlerle sembolleşen ürünlerin yanı sıra firmalar tarafından üretilen doğal ürünlerin de sergilendiği fuar, 18 Nisan'a kadar açık kalacak.
Vali İbrahim Taşyapan, açılışta yaptığı konuşmada, Van'ın tarım ve hayvancılık kenti olduğunu, topraklarının büyük bir kısmının meralardan oluştuğunu söyledi.
Meraların milyonlarca hayvanı doyuracak büyüklükte ve güzellikte olduğunu ancak şu ana kadar bu potansiyeli yeterince değerlendiremediklerini ifade eden Taşyapan, şöyle konuştu:
"Meralarımız da insanlarımız da burada, inşallah bunu geliştireceğiz. Burada birim alandan daha fazla ne kadar ürün alabileceğimizi de fuarlar bize göstermektedir. Artık hayvancılığı atadan dededen gördüğümüz usullerle yapamayız, yaparsak da rekabet edemeyiz. Dünyadaki et, süt, canlı hayvan fiyatlarıyla rekabet edemiyorsak burada bir yanlışımız var demektir. Bir il, insanlarıyla, tüccarıyla, konaklama tesisleriyle buna sahip çıkarsa bir girdi haline gelebilir. Türkiye'nin farklı yerlerinden 75 firmanın fuara katılması önemli bir çalışmanın ürünüdür. Huzur ve güvenin olmadığı yere yatırımcı gelmez, ticaret, sanayi, kalkınma olmaz. Bu nedenle huzurumuza, barışımıza sahip çıkmalıyız, bunun arkasında durmalı ve devamı için fedakarlıkta bulunmalıyız."
Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ise kentin tarıma elverişli bir coğrafyada yer aldığını, 1990'lı yıllarda kentteki küçükbaş hayvan varlığının 4 milyondan fazla olduğunu anımsattı.
Geçmiş dönemlerdeki politik süreçlerin yanlış üretilmesi nedeniyle hayvan varlığının 2 milyona kadar düştüğünü, yayla ve meralar için de aynı durumun söz konusu olduğunu anlatan Kaya, şunları kaydetti:
"Niyetimiz geçmişe takılıp kalmak değildir ama geçmişteki hataları göz önünde bulundurmazsak önümüzdeki süreçte de iyi şeyler yapmayacağız. Bu konuda hepimize umut veren ve hepimizin sahip çıkması gereken önemli bir süreçten geçtiğimiz hepimizin malumu. Buna benzer toplantılarda ekonominin geliştirilmesiyle ilgili tartışmalar yürütüyoruz ama bunların hepsinin hayata geçirilmesinde, toplumsal barışa duyduğumuz ihtiyaç ve demokrasinin kurumsallaşmasının da bir gereklilik olduğunu unutmamak lazım. Bugün her zamankinden daha fazla barış ve demokrasiye yaklaştığımız süreçteyiz ve bunun adımlarını da görüyoruz. Hepimiz tarımı, yerel ekonomiyi, teşvikleri tartışacağız ama en büyük yatırımımız barış ve demokrasiye olmalıdır. Bunu başarırsak ve ortak çatı altında barış içinde yaşarsak bunun akabinde yatırım da gelecek, kentimizin huzur ve güveni de söz konusu olacaktır."
Kaya, her şeyden önce barış ve demokrasiye sahip çıkılması gerektiğine dikkati çekerek, "1990'lı yıllarda büyük acılar yaşadık, hayvancılığın bu kadar gerilemesindeki en büyük nedenin köy boşaltmaları ve meraların yasaklanması olduğunu biliyoruz. O gün politik akıl tutulması yaşanmasa bugün burada çok faklı konuları konuşacaktık. Umuyorum ki o süreçleri bir daha toplum olarak yaşamayacağız ve yaşamamak adına çaba içinde olacağız" dedi.
Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesini kesen davetliler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda dereceye giren çiftçilere ödüllerini vererek, stantları gezdi.
Açılışa Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van Ticaret Borsası Başkanı Salman Toprak, kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Son Dakika › Yerel › Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?