Dr. Aslan: Kansere Müdahale İçin Erken Teşhis Önemli - Son Dakika
Yerel

Dr. Aslan: Kansere Müdahale İçin Erken Teşhis Önemli

Dr. Aslan: Kansere Müdahale İçin Erken Teşhis Önemli

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, kanserle mücadele etmek ve erken teşhis önemine vurgu yaptı.

27.08.2014 16:32  Güncelleme: 15:59

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, kanserle mücadele etmek ve erken teşhis önemini vurgulamak için bir basın açıklamasında bulundu.


Hiçbir rahatsızlık duyulmasa bile yılda bir kez mutlaka genel kontrolden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Aslan, kanserin bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denildiğini söyledi.


Kanserin belirtilerini bilmenin hastalığın erken teşhisi açısından çok önemli olduğunu kaydeden Dr. Aslan şöyle dedi:

"Kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, cilt değişiklikleri, kanama gibi. Bu gibi şikayetlerin farkına varırız ancak kötü bir şey olmasından korkarız. Korku doktora gitmeyi önler ve hastalığın iyileştirilmesini engeller. Hastalık belirtilerini yorumlamak yalnızca doktorların görevidir. Kanserin belirtilerini bilmek bu belirtilerin herhangi birini hissettiğimizde derhal doktora başvurmak şarttır. Hiçbir rahatsızlık duymasak da yılda bir kez mutlaka genel kontrolden geçmeliyiz. Kanserin iyileştirilebilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. İyileşme oranı kanserin erken teşhisi ile doğru orantılıdır. Erken teşhis için Bakanlığımızca Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonu ve imkanlarıyla en sık görülen ve erken teşhisle tedavi edilebilen kanser türlerinden, rahimağzı kanseri, meme kanseri ve bağırsak kanseri ile ilgili taramalar ücretsiz yapılmaktadır"


Kanser türleri ile ilgili bilgi veren Dr. Aslan, "Rahimağzı kadınlarda en sık görülen 10 kanserden biridir. Tarama testleriyle kansere bağlı ölümlerin en iyi şekilde azaldığı kanser tipi olması açısından çok değerlidir. Kanserinin erken tanısında HPV-DNA ve PAP-SMEAR testi uygulanır. Bu testler aile hekimleri tarafından aile sağlığı merkezinde ve KETEM'lerde 30-65 yaş arası kadınlara ücretsiz yapılmaktadır. Testi uygulamak çok kısa bir zaman almakta ve test uyguladıktan sonra kadın günlük işlerine dönebilmektedir. Meme kanseri kadınlarda en çok görülen, kadın kanserlerinde ilk sırada olan kanser tipidir. Çok erken yaşta adet görmeye başlayanlar, geç yaşta adetten kesilenler, 30 yaşından sonra ilk doğumunu yapanlar, alkol sigara kullananlar ve ailesinde meme kanseri öyküsü bulunanlar risk altındadır. Meme kanserinin erken tanısında 20-40 yaş arasında ki kadınların ayda bir kendi kendine meme muayenesi, iki yılda bir de doktor tarafından klinik meme muayenesi yaptırması gereklidir. 40-69 yaş arasındaki kadınların yine ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir doktor tarafından klinik meme muayenesi, iki yılda bir de mamografi çektirmeleri gerekmektedir. Mamografi çekimi için Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Özel bir hastane grubu ile hizmet satın alımı yapılmıştır. Böylece meme kanseri tarama kapsamına giren 40-69 yaş arası kadınların bağlı bulundukları aile hekimleri ve KETEM birimine başvurarak alacakları sevk formlarıyla anlaşmalı özel hastanede hiçbir ücret ödemeden mamografi çekimlerini yaptırabilirler. Bağırsak kanseri, bu kanser tipi genelde yaşlılarda görülür. Hastaların yüzde 90'ı 50 yaşından sonra tanı alır. Ortalama yaş 60'lı yaşlardır. Kalın barsak kanseri olarak da bilinen bu kanser ülkemizde kadın erkek fark etmeksizin en çok görülen 10 kanserden biridir. Bağırsak kanserin erken tanısında kullanılan testler sayesinde daha kanser oluşmadan hastalık tespit edilebilir. Bunun için 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerin yine bağlı bulundukları aile hekimlerine ve KETEM birimine başvurarak ücretsiz bir şekilde gaitada gizli kan testini yaptırabilirler. Test sonucu negatif çıkan kişiler için 2 yıl sonra bu test tekrarlanır. Test sonucu pozitif çıkan kişiler için ücretsiz kolonoskopi taraması yapılmaktadır" diye konuştu.

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, her üç kanser tipi için tarama testi pozitif olan vatandaşlara daha ileri tetkik ve tedavi için de her türlü imkanı sağladıklarını ifade eden Dr. Aslan, "Bunun için Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından bir tarama komisyonu oluşturulmuş, tarama komisyonu tarafından belirlenen konsultan uzman hekimler tarafından her üç kanser taraması yapılan ve sonucu şüpheli görülen kişiler için ücretsiz muayene, tedavi planlanması sağlanmaktadır" dedi.

"KANSERDEN KORKMAMAYI ÖĞRENMELİYİZ"

Kanserden korkmamayı öğrenmeleri gerektiğini ifade eden Dr. Aslan, "Korku doktora gitmeyi önler ve hastalığın iyileştirilmesini engeller. Kanserden korunmak için belirtilerini bilmek, bu belirtilerin herhangi biri oluşmadan erken tanı için doktora başvurmak ve hastalığa karşı farkındalık oluşturmak önemlidir. Meme, rahimağzı, bağırsak kanserlerinin erken tanı ile tedavi edilebilir kanserlerden olduğunu unutmamalıyız. Unutmayın meme, rahimağzı, bağırsak kanseri önlenebilir, erken teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ücretsiz kanser taramalarınızı yaptırmak için size en yakın aile hekimi veya KETEM birimine başvurmayı unutmayınız" şeklinde konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Dr. Aslan: Kansere Müdahale İçin Erken Teşhis Önemli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement