Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde eskiden yöre halkının düğüne davet edeceği komşularına gönderdiği Kelkit ketesi, bugün ülkenin dört bir yanına kargo şirketleri ve otobüslerle ulaştırılan iş kolu haline geldi.
Kelkit ilçesindeki taş fırınında Kelkit ketesi üreten Özcan İncir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte köylerde taş fırınlar olduğunu belirterek, "Annelerimiz, ninelerimiz bu fırınlarda ekmek pişirirken atıştırmalık olarak yöremize özgü kete de yaparlardı" dedi.
Kelkit ketesinin yöreye has bir kültür olduğunu dile getiren İncir, "Geçmişte köylerde yapılan düğünlerde Kelkit ketesi düğün daveti için kullanılırdı. Yöre halkı, düğünlerine kaç komşu çağıracaksa o kadar kete yapar, bu komşularına davet için kete gönderirdi" diye konuştu.
Kelkit ketesinin çok beğenilmesi üzerine ilçedeki fırınlarda kete üretilmeye başlandığını anlatan İncir, "Üretime süreklilik kazandırdık ve kış aylarında günde bin ile bin 500, yaz aylarında ise 2 bin ile 2 bin 500 kete yapmaya, üretim artınca işçi de çalıştırmaya başladık. Kelkit'te 14 fırında günde 25-30 bin arasında kete üretiliyor ve yaklaşık 100 kişilik istihdam sağlanıyor" ifadelerini kullandı.
İncir, Kelkit ketesine Türkiye'nin her bölgesinden talep olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
"Keteleri odun ile kızdırılan taş fırınlarda pişiriyoruz. Ketemizi bir kere yiyenler sürekli bizden kete istiyor. İl dışından gelen talepleri bazen kargo bazen de otobüslerle karşılıyoruz. İlçemizde tanıdıkları ya da akrabaları aracılığıyla da kete isteyenler oluyor. Satışlardan çok memnunuz hem ilçemize ait bir kültürü yaşatıyoruz hem de iş imkanı sağlıyoruz."
Kelkit ketesinin yapımı
İşçilerden Saniye Durmuş ise Kelkit ketesinin yapımını şöyle anlattı:
"Öncelikle unumuzu eliyoruz. Kaynamış sütü üzerine döküyor, mayasını koyuyor ve makinede yoğuruyoruz. Keteler kaç gram yapılacaksa hamuru ona göre parçalara ayırıyoruz. Bu parçaları da daha küçük parçalara ayırarak yufka şeklinde açıyoruz. Yufkayı tereyağı ile yağlıyor ve daire şeklinde büküyoruz. Hazır hale gelen ve tartılan keteyi pişmek üzere fırına gönderiyoruz. Hamur yoğurma ve yufka açma işini çoğunlukla kadınlar yapıyor. Erkek işçiler ise ketenin fırında pişirilmesinde ve satışında çalışıyor." - Gümüşhane
Son Dakika › Yerel › Düğüne Davet İçin Üretilirdi, İş Kolu Haline Geldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?