Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, dünyada otizm spektrum bozukluğunun görülme sıklığının her 88 çocuk içerisinde bir olduğunu bildirdi.
Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2 Nisan tarihinin Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılından itibaren tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizmli bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edildiğini anımsattı.
Nisan ayı içerisinde bu konuyla ilgili pek çok farkındalık çalışması yapıldığına işaret eden Hamzaoğlu, "Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Otizme neden olan etmenler tam olarak belirlenemese de beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılmaktadır" ifadesini kullandı.
Otizme her çeşit toplumda, ırkta ve ailede rastlanabildiğini vurgulayan Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
"Yani otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle yada ailenin ekonomik koşullarıyla ilişkisi yoktur. Otizm spektrum bozukluğu, günümüzde zihinsel yetersizlikten sonra en sık rastlanan nörogelişimsel bozukluktur. Dünyada otizm spektrum bozukluğunun görülme sıklığı 88'de birdir. Ayrıca erkeklerdeki yaygınlığı kızlardan dört kat fazladır. Tanı için çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları anabilim dalı bölümü bulunan üniversite hastanelerine, çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı veya çocuk nöroloğu bulunan Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerine başvurabilirsiniz."
Son Dakika › Yerel › Dünya Otizm Farkındalık Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?