Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Edremit Meslek Yüksek Okulu (MYO) Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü, zeytinciliğin bölgede daha verimli hale gelmesi için çalışmalar yapıyor.
Yaklaşık 13 milyon zeytin ağacı varlığına sahip olan Edremit Körfezi'nde zeytincilik sektörü gelişen teknolojiye ayak uydurmaya çalışırken, zeytinciliğin daha verimli hale gelmesi için akademik çalışmalar da yapılıyor. BAÜ'ye bağlı Edremit MYO'da bulunan Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü, sektörün her alanında etkili ve faydalı olmaya çalışıyor. Bölgedeki üreticilere büyük faydaları olan akademisyenler, gelişmiş laboratuvarlarında, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapıp, elde edilen sonuçları inceleyip, değerlendiriyor ve karşılaşılan sorunlara çözümler buluyor.
Edremit Meslek Yüksek Okulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü ile ilgili bilgiler veren yetkililer, "Zeytin ve zeytin ürünlerinin (sofralık zeytin, zeytin yağı, prina yağı, sabun, prina) sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesini, ambalajlanmasını ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapan, elde edilen sonuçları inceleyip, değerlendiren ve karşılaşılan sorunlara çözümler bulan ara meslek elemanıdır. Bu bölümün görevlerine bakacak olunursa; Sofralık zeytin (siyah zeytin, yeşil zeytin) işlenmesinde çeşitli teknikleri kullanır, kaliteli zeytin yağı üretilmesinde çeşitli teknikleri bilir ve uygular, zeytin ve zeytin yağının sağlığa uygunluğunu ve kalitesini kontrol için zeytinlerden ve katkı maddelerinden örnekler alır, laboratuvarlarda değişik analiz yöntemlerini (kimyasal ve duyusal) kullanarak analiz yapar, çıkan sonuçları değerlendirir, raporlar düzenleyerek ilgililere bildirir, istatistiksel bilgilerin elde edilmesinde ve yorumlanmasında yardımcı olur, zeytin çeşitlerinin tanınması, kültürel işlemler, hasat ve zirai mücadele gibi zeytin bahçeleri işletmeciliği ile ilgili işlerde görev alır, çalıştığı işletmelerde üretimin hijyen şartlarına uygun olmasını sağlar, üretilen ürünlerin, usulüne uygun olarak paketlenmesini sağlar ve paketleme işleminin düzenliliğini kontrol eder, çalıştığı kuruluşta amiri ile sorumluluğunu taşıdığı kişiler arasında iletişimin sağlanmasında rol oynar. Saatteki üretim gücü 60 KW'a kadar olan işletmelerde imza yetkisine sahiptir. İşletmede uyulması gereken mevzuatı (Türk Gıda Kodeksi, TSE vb.) bilir ve yapılan işlemlerde bu mevzuat esas alır" dedi. - BALIKESİR
Son Dakika › Yerel › Edremit'te Zeytincilik Sektörü Akademik Kontrolde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?