Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, bölge açısından büyük öneme sahip tarım ürünleri fiyatlarının ılıman havaların da etkisiyle normalleştiğini, ancak bunun sürekliliğini beklediklerini bildirdi.
Çandır, Haziran ayı enflasyon verilerine yönelik değerlendirmesinde, ülke genelinde tüketici fiyatlarının yüzde 0,51 gerilediğini, bu durumun beklentilerin de üzerinde olduğunu kaydetti.
Tüketiciler açısından değerlendirildiğinde, fiyatların haziran seyrinin iyimserliği arttırdığına, ramazan ayına rağmen ilk yarının sonuna doğru fiyatların normalize olmaya başladığına dikkati çeken Çandır, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Mevsimsel etkilerden dolayı beklentiler düşüş yönündeydi. Mayısta gıdadaki negatif seyir bu ay da sürmüş görünüyor. Buna bir de baz etkisi eklendiğinde bu olumlu sonuçla karşılaşıldı ancak yine de ilk 6 aylık dönemde halihazırda var olan enflasyon oranı hedeflenenin oldukça üzerinde. Bu durum da memur ve emekli maaşlarına yapılacak ilave zammın bir işareti."
TÜİK verilerine göre Batı Akdeniz'de de Haziran ayında tüketici fiyatlarında gerileme görüldüğünü anlatan Çandır, Batı Akdeniz'de Türkiye ortalamalarının altında bir gerileme olduğunu ancak yıllık değerler baz alındığında bölgenin Türkiye ortalamalarına yakın bir değere sahip bulunduğunu kaydetti.
Çandır, buna göre bölgenin en pahalı 14. bölgede yer aldığını ifade etti.
Mevsimsel etkilerden arındırılmış ürünlerin ve özel imalat sanayi fiyat dizininin oluşturduğu çekirdek enflasyonun, yılın geri kalanında da önemini sürdüreceğine işaret eden Çandır, "Merkez Bankasının çekirdek enflasyona daha fazla odaklanmasını gerektirecek bir durumla karşılaşabiliriz. Ayrıca seçim havasından bir an evvel sıyrılıp hükümetin kurulması ve yatırımcı algısının doğru şekilde yürütebilmesi ile enflasyonda olumlu bir seyir görülebilir" ifadesini kullandı.
Ülke genelindeki göstergelere göre haziranda fiyat artışı sıralamasında yurtiçi turlar, eğlence ve kültür grubunun ilk sıralarda yer aldığını, tarım ürünlerinin de sıralamayı takip ettiğini anlatan Çandır, şunları kaydetti:
"Bölgemiz açısından büyük öneme sahip tarım ürünleri fiyatlarının ılıman havaların da etkisiyle normalleştiğini görüyor ancak bunun sürekliliğini bekliyoruz. Haziran ayı yağışları meyve-sebzelerin çiçeğine zarar verdi ki bu durum önümüzdeki dönemde mevsimlik ürünlerin bile arzına olumsuz yansıyarak fiyatların aşağı yönlü hareketini yavaşlatacaktır. Buna kanıt olarak da bu ay içerisinde üretici fiyatlarında gerçekleşen artışlar gösterilebilir."
Son Dakika › Yerel › Enflasyon Rakamlarının Yankıları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?