HALİL ŞAHİN - İzmir'de, otistik çocuklardan oluşan koro kuruldu. Otizm nedeniyle öğrenme, sosyal ilişki kurma, grup halinde hareket etme güçlüğü bulunan çocuklar, fırsat verildiğinde neler başarabildiklerini korodaki performanslarıyla gösterdi.
Ailelerinin "yapamazlar" şeklindeki düşüncesine rağmen gönüllü öğretmenler eşliğinde iki yıl çalışan çocuklar, birlikte şarkı söyleme hedefine ulaştı. Türk sanat müziği eserlerinden türkülere, pop şarkılardan İngilizce şarkılara kadar farklı tarzdan, dillerden şarkılar söyleyebilen koro, konser vermeye başladığı 3 aylık sürede 20'den fazla konser verdi.
Haftada birkaç kez, Konak Belediyesi'nin sağladığı sahnede toplanan çocuklar, çaldıkları enstrümanlarla yaklaşık 2 saat prova yapıyor. Anne ve babalar da çocuklarını çalışmaları boyunca yalnız bırakmıyor. Zaman zaman çocuklarının söylediği şarkılara oturdukları yerden eşlik eden ebeveynler, alkışlarla da destek oluyor.
Koroyu kuran Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği'nin yönetim kurulu başkanı Ergin Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun da otizmli olduğunu, bu nedenle otizmi çok iyi tanıdığını belirtti.
Otizmlilerin müziğe yetenekli olabildiğini, ancak koro halinde şarkı söylemelerinin çok zor olduğunu vurgulayan Güngör, müzik öğretmeni Orçun Berrakçay'ın koro kurma teklifiyle geldiğinde "Hocam emin misin, yapabilecek misin?" diye sorduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
"Otizmli çocukların bireysel performansları olabiliyor, müzik konusunda yetenekleri olabiliyorlar ama bir şarkıyı birlikte icra edebilmek onlar için çok zor. Çocuklarımızın bir saniyede oturup çeşitli sözcükleri ifade etmesi, ritimleri yerine getirmesi... Şimdi ise 2-2,5 saat sahne performansı ortaya koyabiliyorlar. Avrupa'da bir konser hayalimiz var. Çünkü Avrupa'ya gittiğimizde tüm dünya bizi duyacak. Dünyada otizmlilerden oluşan bir koro yok. Dünyaya da onlara emek verildiğinde nasıl sonuçlar alınabileceğini anlatmış olmak, diğer ailelere umut elçisi olmak güzel olacak."
Güngör, çocukların koroya katılmalarının ardından arkadaşlık kurmaya başladıklarını, algı düzeylerinin arttığını, sözel ifadelerinin zenginleştiğini kaydetti.
"Bizim çocuklarımız neymiş"
Oğlu Berkay'ın koroda gitarıyla şarkılar söylediğini belirten anne Sema Özel de koro fikrini duyduğunda, diğer anne ve babalar gibi şaşırdığını aktararak, "Ebeveynler olarak konuşmayan çocukların koroda şarkı söyleyebileceğine, yerinde durmayan çocukların sahnede saatlerce kalabileceğine inanmadıklarını" ifade etti.
Zaman geçtikçe çocuklarının performansının kendilerini hayrete düşürdüğünü söyleyen Özel, "Bizim çocuklarımız neymiş dedik. Müziğin rehabilite ettiğini gördük. Asıl rehabilite bu çocukların sosyal yaşama katılabilmeleri. Bu çalışmaların örnek olması gerekiyor. Korodan önce konuşmazdı, şimdi bana 'gidelim' diyor, nereye diye sorduğumda 'müzik' diyor" diye konuştu. - İzmir
Son Dakika › Yerel › İzmir'de Engelleri Koro Halinde Aştılar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?