Malatya'da, Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi 2015'de hizmete sunulacak.
Malatya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Oktay Taş, 2014 yılında yapılan çalışmaları basın ile paylaştı. Taş yaptığı yazılı açıklamada, hizmetlerle ilgili özetle şu bilgileri verdi:
"Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzce ilimizde bakıma muhtaç bedensel, ruhsal ve zihinsel düzeyde ağır engelli vatandaşlarımıza kurum bakımı ve evde bakım hizmeti verilmektedir. Ayrıca engelli vatandaşlarımıza Engelli Kimlik Kartları İl Müdürlüğümüzce verilmektedir.
Bakıma muhtaç ağır düzeydeki engellilere yönelik sunulan, engellilerin aile bağlarını koparmadan kendi aile ortamlarında bakımını sağlayan evde bakım hizmeti kapsamında;
2013 yılı içerisinde 4462 vatandaşımız adına bakıcılarına ayda 1 asgari ücret tutarında 730 TL olmak üzere evde bakım ücreti ödenmiştir. Bu kapsamda 2013 yılı içerisinde toplam 38 milyon 864 bin TL ödeme yapılmıştır.
2014 yılında ise 5060 engelli vatandaşımız adına bakıcılarına ayda 769 TL olmak üzere evde bakım ücreti ödenmiştir. Bu kapsamda 2014 yıl sonu itibariyle toplam 43 Milyon TL ödeme yapılmıştır.
2014 yılı içerisinde bakıma muhtaç kimsesiz engelli vatandaşlarımızdan 193 kişiye tüm giderleri bakanlığımızca karşılanmak suretiyle Özel Bakım Merkezinde yatılı hizmet verilmiştir.
2013 yılı içerisinde 3157 engelli vatandaşımıza, 2014 yılında ise 2298 engelli vatandaşımıza kimlik kartı verilmiştir. Bu güne kadar toplam 11347 vatandaşımıza engelli kimlik kartı verilmiştir.
ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMETLER
Evlat Edindirme ve Koruyucu Aile Hizmetleri:
2014 yılı içerisinde korunma ve bakım altında bulunan 8 çocuğumuz Evlat Edindirme Hizmetinden yararlandırılarak aile yanına yerleştirilmiştir.
2014 yılı içerisinde korunma ve bakım altında bulunan 18 çocuğumuz Koruyucu Aile Hizmetleri kapsamında aile yanına yerleştirilmiş. Bu gün itibariyle toplam 40 çocuğumuz koruyucu aile hizmetinden yararlanmaktadır.
SOSYAL VE EKONOMİK DESTEK HİZMETLERİ
Korumaya muhtaç çocuk kapsamında olup kurum bakımına alınmadan çocuklarımızın aile bağlarının koparılmadan aile yanında desteklenerek yetiştirilmelerine öncelik verilmiş ve 2014 yılı içerisinde 665 çocuk ailesi yanında Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri kapsamında desteklenmiştir. Bu çocuklarımızdan 36 çocuğumuz kurumlarımızda koruma ve bakım altında iken aile ve akrabalarının yanına yerleştirilen çocuklarımızdır.
Bu kapsamda aylık olarak 1 çocuk için çocukların eğitim ve yaş durumuna göre 364 TL ile 650 TL arasında ödeme yapılmaktadır. Bu kapsamda 2013 yılında 289 çocuk adına toplam 1.780.000 TL yapılmış 2014 yılında ise 665 çocuk için 3.138.000 TL ödeme yapılmıştır.
DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
2014 yılı içerisinde Çocuk Mahkemelerince haklarında Danışmanlık tedbiri verilen 319 çocuğumuz ve ailesine danışmanlık hizmeti verilmiştir.
Ücretsiz Kreş Hizmeti:
Eşinden ayrılan veya eşi vefat eden, Kadın konuk evimizden ayrılan ve ekonomik yetersizlik nedeniyle çalışmak zorunda kalan ailelerimizden 26 çocuğumuz ilimizde müdürlüğümüze bağlı hizmet veren özel kreş ve bakım evlerinde ücretsiz kontenjan kapsamında yerleştirilmiştir.
KADINLARA YÖNELİK HİZMETLER
İlimizde şiddete maruz kalmış, gidecek yeri olmayan ve geçici sorunlar yaşayan kadınlara yönelik;
Danışmanlık hizmetlerinin verildiği Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi
Kadınların sorunları çözülünceye kadar varsa çocukları ile birlikte geçici süreyle misafir edildikleri Kadın Konuk evimiz hizmet vermektedir.
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi:
Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetlerinin verildiği, çalışmalarını 7/24 saat esasına göre Malatya KOZA-Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü 21.02.2013 tarihinden itibaren fiili olarak vaka kabulüne başlamıştır. Merkezden 2013 ve 2014 yılı içerisinde hizmet alanlara ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Kadın Konukevi:
İlimizde şiddete maruz kalmış, gidecek yeri olmayan ve geçici sorunlar yaşayan kadınlara yönelik; Kadınların sorunları çözülünceye kadar varsa çocukları ile birlikte geçici süreyle misafir edildikleri 20 kapasiteyle hizmet vermektedir. 2014 yılında 251 kadın ve beraberlerindeki 183 çocuk olmak üzere 434 kişi konuk evimizde misafir edilmiştir.
YAŞLILARA YÖNELİK HİZMETLER
İlimizde yaşlılara yönelik hizmet vermek amacıyla 32 kadın 68 erkek olmak üzere toplam 100 kapasitelik huzurevimiz hizmet vermektedir. Bu gün itibariyle 29 kadın ve 65 erkek 94 yaşlımız hizmet almaktadır.
EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM
Aile ve Toplum hizmetleri Genel Müdürlüğümüzce geliştirilen "Evlilik Öncesi Eğitim Programı" ile evlilik çağına gelmiş ve aile kurmak amacıyla bir araya gelen çiftlerin, evlilik hayatına hazırlanmaları amaçlanmaktadır.
Evlilik Öncesi Eğitim Programı, evlilik öncesi süreçte çiftlerin birbirlerini iyi tanıması, evlilikle ilgili gerçekçi beklentiler oluşturabilmeleri amacıyla etkili iletişim kurma yollarını ve olası sorunlarla nasıl baş edeceklerini öğrendikleri bir program olup, çiftlere evliliğe "iyi bir başlangıç yapabilme" fırsatı vermektedir.
Bu kapsamda ilimizde yapılan eğitici eğitimi kapsamında 47 eğitici yetiştirilmiştir. 2014 yılı içerisinde 314 vatandaşımız bu eğitim programından yararlandırılmıştır.
YATIRIM PROGRAMINDAKİ KURULUŞLARIMIZ
Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi
2010-2014 yılı yatırım programına alınmış olup TOKİ tarafından yaptırılmaktadır. İnşaatın fiziki gerçekleşme oranı yüzde 95'lar seviyesindedir. 2015 yılı ilk döneminde teslim alınması ve hizmet vermeye başlaması planlanmaktadır.
İl Müdürlüğü ve Sosyal Hizmet Merkezi Hizmet Binası
2012-2015 yılı yatırım programına alınmış olup kapatılan eski Çocuk Yuvası Müdürlüğümüzün bulunduğu 2 dönümlük alan üzerine inşa edilmesi planlanmıştır. İl Özel İdare Genel sekreterliğimizce inşaat ihalesi gerçekleştirilmiş olup inşaatına başlanmıştır. 2015 yılı ilk döneminde teslim alınması ve hizmet vermeye başlaması planlanmaktadır. Tamamlandığında ilimiz Battalgazi Sosyal Hizmet Merkezi ile İl Müdürlüğümüzün hizmet binası olarak kullanılması planlanmaktadır.
3- Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi:
Duygusal, cinsel ve/veya fiziksel istismara uğramış çocukların olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanan travma ve/veya davranış bozukluklarını giderme amacıyla rehabilitasyon süreci tamamlanıncaya kadar geçici süre bakım ve korunmalarının sağlandığı bu süre içerisinde aile, yakın çevre ve toplum ile ilişkilerinin düzenlenmesine yönelik çalışmaların yürütüldüğü kız çocuklara yönelik yatılı sosyal hizmet kuruluşudur.
2014-2015 yılı yatırım programına alınmış olup kapatılan 80. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezinin Hizmet Binasının yıkılarak yerine yapılması planlanmaktadır. " - MALATYA
Son Dakika › Yerel › Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi 2015'de Hizmete Sunulacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?