Erzincan'da filografi sanatı kadınlara gelir kapısı oldu
ERZİNCAN - Erzincan'da filografi kursu yoğun ilgi görüyor.
Erzincan Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu tarafından verilen filografi kursuna katılan kursiyerler hem yeni eserler üretiyor hem de ekonomik gelir elde ediyorlar.
Son yıllarda Filografi sanatı Erzincan'da da tanınmaya ve ilgi çekmeye başladı. İlk önceleri Filografi sanatçıları ve filografi sanatı hakkında bir bilgiye dahi ulaşmak çok zorken şimdi Erzincan Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat okulunda Dekoratif El Sanatları filografi Öğretmeni Medine Yanık kursiyerlere eğitim veriyor.
Filografi sanatı tarzı, bakış açısı, uygulama çeşitliliği, diğer sanat dalları ile beraber kullanılabilirliği açısından hem çok yönlü hem de çok özgün bir sanat dalı. Filografi Sanatının kendini topluma tanıtmasıyla beraber başlayan, birçok etkinliklerin yapılmasıyla devam eden sanat rüzgarı Filografi eğitimi alma taleplerini de artırdı.
Büyük bir sabır gerektiren filografi sanatı ev kadınlarının hem boş vakitlerini değerlendirmelerine yardımcı oluyor hem de onlara ek gelir kapısı sağlıyor. Unutulmaya yüz tutmuş sanatlar arasında yer alan filografi, Erzincan Halk Eğitim Merkezi'nde yeniden hayat buldu.
Ortadoğu'da doğan filografi Osmanlı'da da büyük bir öneme kavuşarak, özellikle şifahanelerde hastaların tedavisinde bir yöntem olarak kullanıldı.
Tahta bir taban üzerine çakılan çivilere tellerle desenlerin işlenmesiyle oluşturulan bir sanat olan filografi kursunda 33 kadın kursiyer katıldı.
Erzincan Halk Eğitim Merkezi Dekoratif El Sanatları filografi Öğretmeni Medine Yanık, verilen kurs hakkında bilgiler verdi. Yanık; "Filografi, ahşap bir zemin üzerine daha önceden belirlemiş olduğumuz şablon veya deseni çeşitli çivi çakma teknikleri kullanarak, çivileri çaktıktan sonra tel ile örme tekniklerini kullanarak ortaya çıkardığımız bir sanat dalıdır. Bu yeni gündeme gelmiş bir sanat dalı değildir. Önce orta doğuda doğmuş sonra uzak doğu ve belirli bir süre sonra Avrupa'ya yayılmıştır. Günümüzde bunu tekrar gündeme getiren bir Saim Devrilmez diye bir üstadımız var. Bu tekrar bu sanatı gündeme getirdikten sonra çeşitli rehabilitasyon merkezlerinde, halk eğitim merkezlerinde biz bu kursu açarak bir çok kitleye ulaşmaya başladık.
Filografi, zaman emek ve sabır açısından gerçekten zor bir sanat. Öncelikle gerçekten büyük bir sabır gerektiriyor, fedakarlık gerektiriyor ve emek gerektiriyor. Sonuçta ortaya çıkan çalışmalar gerçekten emeğinizin sabrınızın ve fedakarlığınıza değecek nitelikte oluyor. Bu kursumuza Erzincan'dan ok yoğun talep var. Bu sene kursumuza 33 öğrenci geliyor. Kurs bitiminde sergilerimiz oluyor. Daha sonrasında ise yapmış oldukları çalışmaları satarak aile bütçelerine katkıda bulunan insanlar, çocuklarını okutan insanlar olabiliyor. Herkesi halk eğitim merkezine bekliyoruz. Bir tablonun bitme süresi seçilen desen ve tablo büyüklüğüne bağlı olarak değişiyor." Dedi.
Kursiyer Betül Harurluoğlu ise; "Kursumuzun ikinci senesindeyim. Medine hocamızın sayesinde çok güzel eserler çıkardık. Bu benim bu sene yaklaşık 7 veya 8'inci tablomdur. Filografi sanatı insanı çok rahatlatan bir sanattır. Çakması ayrı bir zevk sarması ayrı bir zevk. Belli bir müddet gerçekten sabır isteyen ama sonunda çok güzel eserler çıkardığımız bir sanattır. Yaptığım tabloları evimde birçok yere astım. Arkadaşlarım gördükçe çok beğeniyorlar. Yapabildiğim kadar aileme arkadaşlarıma yapıyorum." şeklinde konuştu.
Kursiyer Serap Çoban ise; " Filografi kursuna başlayalı iki ay oldu. Çok severek geldiğim bir kurs. Burada sınıfta ki arkadaşlarım olsun, tablo yapımları olsun çok güzel bir ortam. Bizi burada motive eden stres attıran bir sanat. Burada yaptığımız tabloları satabiliyoruz. Beğenilen ve sevilen bir sanattır. Medine hocamızın da destekleri ve motive etmesi oldukça çok yüksek olduğundan tablolarımızı onun destekleri ile bitiriyoruz" dedi.
Son Dakika › Yerel › Erzincan'da Filografi Sanatı Kadınlara Gelir Kapısı Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?