Eü'de Ulaştırma Laboratuvarı Kuruldu - Son Dakika
Yerel

Eü'de Ulaştırma Laboratuvarı Kuruldu

Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü bünyesinde Ulaştırma Laboratuvarı kurulduğu bildirildi.

13.03.2012 10:08

Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü bünyesinde Ulaştırma Laboratuvarı kurulduğu bildirildi.

EÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, laboratuvar açılışına EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, EÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Orhan Yüksel, Doç. Dr. Perviz Ahmedzade, Yard. Doç. Dr. Yalçın Alver ve İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri katıldı.

Prof. Dr Yılmaz, açılış konuşmasında, her alanda bilgiye ve uygulamaya önem verdiklerini belirterek, laboratuvarda asfaltın performansının ölçüleceğini belirtti.

Yılmaz, laboratuvarda öğrencilerin eğitileceğini ve firma uygulamalarına destek verileceğini söyledi.

EÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Perviz Ahmedzade ise deneylerin günümüzde asfalt performansını ölçmekte yetersiz kaldığını söyledi.

ABD'de 1980'li yıllarda 150 milyon dolar yatırımla performansa dayalı test yöntemlerini geliştirdiğini kaydeden Candeğer Yılmaz, "İşte bu deney aletlerini, Ege Üniversitesi olarak hazırladığımız Uluslararası Tübitak projesi sayesinde kurduğumuz laboratuvara kazandırdık" görüşünü bildirdi.

-Amaç çevre kirliliğinin azaltılması-

Ege Üniversitesi'nin kurduğu ulaştırma laboratuvarı ile sera örtüsü gibi düşük yoğunluklu polietilenler, taşıma kasaları gibi yüksek yoğunluklu polietilenler ve ambalaj film gibi polipropilen gibi geri dönüştürülmüş atık termoplastiklerle yüksek performanslı bitümlü bağlayıcıların geliştirilmesi ve yol kaplamalarında kullanılmasıyla atıkların oluşturacağı çevre kirliliğinin azaltılması hedefleniyor.

Esnek yol kaplamaları ile taşıt güvenliği, seyahat konforunun artırılması ve yol ömrünün uzatılması amaçlanıyor.

Laboratuvardaki cihazların Karayolu Genel Müdürlüğü merkez laboratuvarında benzerlerinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Orhan Yüksel, "Bu cihazlar ülkemizin pek çok bölgesinde yapılan taahhüt hizmetlerinin kalite kontrolünde yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle, asfalt gibi sıcaklığa duyarlı bir malzeme ile yapılacak süreklilik arz eden çalışmaların kurumumuzda Ulaştırma Anabilim Dalı bünyesinde yapılması büyük önem taşıyor" görüşünü belirtti.

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Eü'de Ulaştırma Laboratuvarı Kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement