Fethiye'de Kuzugöbeği Festivali Coşkusu - Son Dakika
Yerel

Fethiye'de Kuzugöbeği Festivali Coşkusu

Fethiye\'de Kuzugöbeği Festivali Coşkusu

Fethiye’nin Üzümlü Mahallesi’nde Kuzugöbeği mantarını tanıtmak amacıyla düzenlenen festival renkli görüntülere sahne oldu.

10.04.2015 18:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fethiye'nin Üzümlü Mahallesi'nde Kuzugöbeği mantarını tanıtmak amacıyla düzenlenen festival renkli görüntülere sahne oldu.

Fethiye Belediyesi tarafından bu yıl 7.si düzenlenen Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festival, Üzümlü Mahallesi ormanlık alanlarında köylüler tarafından bulunan daha çok Japonya'ya ihraç edilen Kuzugöbeği mantarı ile yöredeki şarapçılık ve dastar dokuma ürünlerini tanıtmak amacıyla da düzenleniyor.

Büyükşehir yasasıyla birlikte Yeşilüzümlü'nün de Fethiye'ye bağlanması sonrası Fethiye Belediyesi tarafından düzenlenen festival, yöre halkı ve konukların yoğun ilgisiyle başladı. Yörede yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların da ilgi gösterdiği festivalde Fethiye Belediyesi Bandosu'nun konseri ve halk oyunları ekibi gösteriler sunarken kazanlarda kaynatılan geleneksel mantar çorbası da misafirlere dağıtıldı. Programa Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, Fethiye Belediye Başkan vekili Ferzan Akçin, Fethiye Garnizon Komutanı Faruk Akıncı, Muğla Milletvekilleri Ömer Süha Aldan ve Nurettin Demir'in yanı sıra CHP İlçe Başkanı Ali Özgür Kullukçu, DP İlçe Başkanı Osman Buğdaycı ile çok sayıda vatandaş katıldı. Festivalin açılışnda Üzümlü ilkokulu öğrencileri halk oyunları gösterileri sunarken Kuzugöbeği mantarı konulu resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleride sunuldu. Davetliler delbek ve davullarla karşılanırken bazı vatandaşlar hareketli şarkılar sırasında yol ortasında bol bol oynadılar. Bu arada mahalle merkezinde kurulan standlarda kuzu göbeği kilosu 80 TL'den satılırken dastar ve şaraplarda özellikle turisteler tarafında ilgiyle karşılandı.

Yeşilüzümlü eski Belediye Başkanı Önder Genç 5 yıl boyunca festivali gerçekleştirdiklerini söyleyerek belde belediyelerinin büyükşehir yasasıyla birlikte kapanmasıyla Fethiye Belediyesi'nin festivali sürdürdüğünü söyledi. Başkan Behçet Saatcı'ya teşekkür eden Genç, yıllardan bu yana hocaların mantar konusunda çok güzel bilgiler aktardıklarını söyledi. Muğla Sıtkı Koçman Ünivesitesi Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu ise, "Bundan 7 yıl önce birkaç arkadaşın yaktığı ateş şimdi uluslararası bir boyut kazandı. Bu vesile ile Yeşilüzümlü'nün bu kıymetli ürünlerin tanıtımını da yapıyoruz. Görüyoruz ki, her geçen yıl etkinlikler artıyor" ifadelerini kullandı.

Fethiye Belediye Başkan Vekili Fercan Akçin de, "Bu festivalin amacı Kuzugöbeği mantarı ile yörede dokunan dastar ürünlerini ve şarapçılığı tanıtarak yöre halkına ekonomik olarak katkı sağlamak. Bunu yaparken de çevreyi kirletmeyip, doğayı koruyarak, bilinçli ve ekolojik tarımı kullanarak gerçekleştirmek gerekiyor. Kesilen ormanlar ve şehirleşme nedeniyle kuzugöbeği mantarının yayılış alanı daraltılmıştır. Türkiye'de sadece Yeşilüzümlü'de kuzugöbeği festivali yapılıyor. Bunun yanında tanrı ve kralların besin maddesi olarak tanınan meşelik alanlarda ve meşe ağaçlarının köklerinde 10-20cm toprak derinliğinde yetişen türif mantarı var" dedi.

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık da, Fethiye'deki turizm çeşitliliğini anlatarak Kuzu göbeğinin bunlardan birisi olduğunu Yeşil Üzümlü'de dastar ve şarap'ın da öne çıktığını söyledi. Çalık, "Allah bu memlekete her şeyi vermiş. Burada alternatif turizm olabilir. Projeler yapılabilir. Babadağ 2015 yönergesi yayınlandı. Deniz turizmi kuralları belli oldu. Turizm haftası kutlamaları hafta başlıyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Mansur Harmandar da, Kuzugöbeğinin faydalarından bahsederek üniversitelerinde mantar araştırma uygulama merkezi bulunduğunu belirtti. Harmandar, Kuzugöbeği bana göre etten daha önemli diyerek çocuklara küçükken bolbol yedirilmesi gerekir. GDO'lu yiyeceklerin oldukça arttığı günümüzde kuzugöbeğini bilinçli şekilde üretip her kesime yaygınlaştmalıyız. Kuzxugöbeği alanlarını kontrol altında tutmalıyız" dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin festivale verdiği destekleri de anlatan Harmandar, üniversite olarak bu destekleri her yıl vermeye devam edeceğiz dedi. 3 gün sürecek 7. Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali Yeşilüzümlü esnafları da yoğun bir hafta geçirecek. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Fethiye'de Kuzugöbeği Festivali Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement