Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fizik Mühendisliği Optik ve Akustik Mühendisliği Bölümü tarafından 'Optik Sistemlerin Tasarım ve Üretiminin Türkiye'deki Gelişimi ve Sektörün Bu Konudaki İhtiyaçları' konulu konferans düzenlendi.
GAÜN Fizik Mühendisliği Optik ve Akustik Mühendisliği Bölümü binasında düzenlenen eğitiminde konuşan Yüksek Fizik Mühendisi Namık Açan, Gaziantep Üniversitesi'nin hayallerini süsleyen bir program açtığını belirtti.
Ankara'daki Fizik Mühendisleri Çalıştayı'nda Gaziantep Üniversitesi'yle tanıştığını söyleyen Açan, "Gaziantep Üniversitesi hayallerimi süsleyen 'Optik ve Akustik Programını' açtı. Bu bizim hayalimizdi. Öğrencilerimizi yıllarca optik öğrenmeleri için yurtdışına gönderiyorduk. Bu bir başlangıç. Başarmanın ilk yolu ilk adımı atmaktır. Benim gibi bu konuya gönül verenlerin de asla vazgeçemeyeceği mutlak destek olacağı bir program. Ömrüm yettiği sürece Gaziantep Üniversitesi'yle bu programın içinde olmaya çalışacağım" dedi.
Optik konusunda çok büyük ihtiyaç olduğunu ifade eden Açan, "Gaziantep Üniversitesi'nde bu dinamizmi gördüm. Başaramama gibi bir lüksleri olmadığını söyledim, mutlaka başaracağız. Optik konusunda Türkiye'ye iyi öğrenciler yetiştireceğiz. Çünkü çok büyük ihtiyaç olduğunu biliyorum. Kendi bilgilerimi buradaki öğrencilerle paylaşmak, buradaki kuruluşun içinde bir zerre de benden olsun düşüncesiyle geldim" diyerek çalışmalara gerekli desteği vereceğini söyledi.
Gelişen teknoloji ile birlikte günlük hayatta kullandığımız pek çok sistemlerde optik cihazların mevcut olduğunu belirten Optik ve Akustik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necmettin Yazıcı, optik mühendisleri ışığı kullanan tüm cihaz ve donanımların araştırılması, tasarlanması, geliştirilmesi ve günlük hayatta pratik uygulanması üzerine odaklanarak hizmet verdiğini ifade etti.
Prof. Dr. Yazıcı, optik mühendisliğinin ağırlıklı olarak fizik temel biliminin üstüne oturmakla birlikte aslında elektrik-elektronikten haberleşmeye, malzeme biliminden makine mühendisliğine, bilgisayar programcılığından tıp bilimine kadar çok farklı programların karışımından oluştuğunu; gelişmiş ülkelerde oldukça ihtiyaç duyulan ve bu nedenle uzun yıllardır birçok üniversitede ayrı bir program olarak eğitim veren bu dalın ne yazık ki Türkiye'de de ihtiyaç duyulmasına rağmen bugüne kadar ihmal edildiğini ve ilk defa Gaziantep Üniversitesi'nde açıldığını ifade etti.
Yazıcı, "Optik mühendisliği iş alanlarının son derece geniş olup savunma sanayinden medikal sektöre, enerji alanından aydınlatma sektörüne, otomotiv sektöründen elektroniğe, iletişim sektöründen bilgisayar sektörüne kadar çok farklı alanlarda istihdam edildiğini söyleyerek örnek olarak optik mühendislerinin astronomide teleskop vb tasarımı; fotoğrafçılıkta mercek, kamera vb tasarımı; askeri uygulamalarda dürbün, periskop, topoğraf cihazı vb tasarımı; tıpta gözlük camı, optometri, lazer epilasyon, mikroskop, endoskop, yarık lamba, foropter, oküler tonometri, fundus fotoğraf, lensmetre, otorefraktometre, otokeratometre vb tasarımı; aydınlatma sektöründe ayna, lamba, LED vb tasarımı; iletişim sektöründe cep telefonu, fiber optik vb tasarımı; endüstride lazer yazıcı, lazer, ekran vb tasarımında aktif rol alabilir" şeklinde konuştu. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Gaün Optik ve Akustik Mühendisliğinden İlk Etkinlik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?