Gediz Ovasında Silajlık Mısır Hasadı Başladı - Son Dakika
Yerel

Gediz Ovasında Silajlık Mısır Hasadı Başladı

Gediz Ovasında Silajlık Mısır Hasadı Başladı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Gediz Ovası’nda silajlık mısır hasadının başladığını ve Manisa’da üretimin her geçen yıl arttığını açıkladı.

23.09.2014 17:17

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Gediz Ovası'nda silajlık mısır hasadının başladığını ve Manisa'da üretimin her geçen yıl arttığını açıkladı.

Silajlık mısır hasadı çalışmalarını ve ardından silaj paketleme işlemlerini Şehzadeler İlçe Müdürü Adnan Özten, Yunus Emre İlçe Müdürü Ramiz Çoban ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ahmet Kırlıoğlu ile birlikte yerinde inceleyen İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa'da silajlık mısır üretiminin önemine değinerek, "Son yıllarda vermiş olduğumuz desteklemeler ile silajlık mısır üretimimiz hızla artmaktadır" dedi.

Silajlık mısırın diğer mısırlardan farkına değinen Çebi, "Silajlık mısırlar, sadece silajlık özelliği olan, yüksek ot verimi ve dane verimi olan çeşitlerdir. Silajlık mısır çeşitlerinin boyları çok yüksek olup, genelde 3 metreyi geçmektedir. Dekar başına verim yaklaşık olarak 9 - 10 tona ulaşmaktadır" şeklinde konuştu.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme fonları ile hem silaj makinesi hem de silajı paketleme makinesi ile birlikte Manisa'da silajın gelişmesine büyük katkı sağlandığını belirten Çebi, "Yüzde 50 hibe desteği ile verdiğimiz bu makinelere çiftçilerimizden talep çok fazladır. İlimizde bu makinelerin en son teknolojide olanlarını kullanmaktayız. Bu sayede silajda kaybımız meydana gelmemekte ve hayvanlarımıza vermiş olduğumuz yemlerde de herhangi bir besin kaybı olmamaktadır" dedi.

Manisa'da hayvancılığın gelişmesi için yem bitkileri ekimine büyük önem verdiklerini ifade eden Çebi, "Yem bitkileri içerisinde en önemlisi silajlık mısır üretimidir. İlimizdeki mısır üretimi yaklaşık 450 bin dekarı geçmiş olup, bu alanın 100 bin dekarı silajlık mısır alanı olarak değerlendirilmektedir. 100 bin dekarlık üretim alanından ise yaklaşık 450 bin tonun üzerinde bir silaj üretimi mevcuttur. İlimizde 370 bin dekarın üzerinde yem bitkisi üretimi mevcut olup, yaklaşık 13 bin kişi bu sektörde faaliyet göstermektedir. 2014 yılı itibariyle yem bitkisinde herhangi bir açığımız yoktur. İlimizde üretilen yem bitkisi miktarı, yetiştirilen hayvan sayısına yetmektedir" ifadelerini kullandı.

2013 yılı itibariyle yem bitkilerine verilen destekleme miktarının Manisa'da 10 milyon 100 bin TL civarında olduğunu da belirten Çebi, "En önemli ürünlerimizi işlemek ve bu ürünlerin değerlendirilmesi için uygulamakta olduğumuz Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde, İlimizde makine ekipman dağıtımında 4 bin makineyi geçmiş bulunmaktayız. Bu makinelerden bir tanesi de silaj paketleme makinesidir. Bu makine sayesinde depolama imkanı olmayan yerlerde, çok rahatlıkla depolanabilen paketler halinde silajlar üretilmektedir. Paketlenen bu silajları her türlü uygun ortamda saklamak mümkündür" dedi.

Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında alınan silaj paketleme makinesi ile ürüne zayiat vermeden ambalajlanmasının sağlandığını belirterek, "Silaj yapamayan küçük çiftçiler için paketlenmiş silajlar önem arz etmektedir. Bu ambalajlama tekniği ile eskiden uyguladığımız depolama tekniklerini geride bırakarak, ürünün vitamin değerini azaltmamış ve ürüne hiçbir şekilde zarar vermemiş oluyoruz" şeklinde konuştu. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gediz Ovasında Silajlık Mısır Hasadı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement