Anadolu Kalkınma Derneği'nin AB Sivil Toplum Diyaloğu Programı çerçevesinde yürütmekte olduğu "Güvenli Gıda, Güvenli Gelecek Projesi" kapsamında Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ev sahipliğinde eğitim toplantısı düzenlendi.
Anadolu Kalkınma Derneği'nin AB Sivil Toplum Diyaloğu Programı çerçevesinde yürütmekte olduğu "Güvenli Gıda, Güvenli Gelecek Projesi" çerçevesinde, orta ölçekli gıda işletmeleri ve ilgili kurumları için gıda güvenliği ve bu konudaki mevzuat kurallarını içeren bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen toplantıya başta un, şeker ve süt sektörlerinde üretim yapan firmaların temsilcileri ile birlikte, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Zirai Karantina İl Müdürlüğü, Çaykur, Samsun Gıda Kontrol Laboratuvarı, TKDK, Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürlüğü kurumlarından temsilciler katıldı.
Materyaller katılımcılarla paylaşıldı
Toplantıda, konusunda uzman ve deneyimli çalışma grubunun hazırladığı kitapçık ve materyaller, katılımcılarla paylaşıldı. Projenin Çalışma Grubu üyesi Gıda Mühendisi Muzaffer Nurseren Budak, proje ile ilgili bir sunum yaparken, üreticilerin de sorularını cevaplandırdı. Proje Yetkilisi Osman Selami Budak ve Proje Koordinatörü Dr. Ayşe Ayşen Karakaş da Budak'a eşlik etti. Toplantıda; Gıda Güvenliği, Tehlike ve Risk Kavramları, Gıda Güvenliği Riskleri, Gıda Hijyeni nedir? Nasıl Sağlanır?, Gıda Üretiminde Hijyen İçin Beş Altın Kural, Gıdalardaki Mikrobiyolojik Riskler, Gıdalardaki Kimyasal Riskler, Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler, Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Etiketleri, Gıda Güvenliğinde Resmi Kontrol Sistemleri konu başlıkları görüşüldü.
"Herkese görev düşüyor"
Eğitim toplantısında konuşan Gıda Mühendisi Muzaffer Nurseren Budak, güvenli gıdanın çok basit, sade bir tanımı olduğunu belirterek, "İnsan sağlığı için tehlike oluşturmayan ve tüketime uygun olan gıda, güvenli gıdadır. Güvenli gıdanın üretilmesi ise, gıda güvenliği sisteminin doğru kurulmasıyla mümkündür. Gıda güvenliğini; gıdanın birincil üretiminden tüketimine, yani tarladan, çiftlikten sofraya- kadar geçirdiği ve gıda zinciri olarak adlandırdığımız tüm aşamalarda, gıdalardan kaynaklanabilecek hastalıkları önlemek, yani güvenli gıda üretmek amacıyla kurulmuş, çok yönlü, çok taraflı bir alan olarak görmek gerekir. Gıda güvenliğinin sağlanması, üretimin tüm aşamalarında ve sistemin tüm taraflarının üzerlerine düşeni tam olarak yapmalarıyla mümkün olmaktadır. Üretim zincirinin bir halkasında veya sistemin herhangi bir noktasında meydana gelen aksaklık, tüketime sunulan gıdanın güvenli olmamasına neden olacaktır" dedi. - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › Güvenli Gıda, Güvenli Gelecek Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?