Hedefleri, Su Sporlarına Öncü Olmak - Son Dakika
Yerel

Hedefleri, Su Sporlarına Öncü Olmak

Hedefleri, Su Sporlarına Öncü Olmak

Erzurum'da 40 kişiden oluşan dalgıç ekibi, kış sporlarının merkezi olan kentte, su sporlarının gelişmesi, baraj ve göletlerin turizm amaçlı kullanılması için çalışma başlattı.

19.09.2012 12:47  Güncelleme: 12:59

Ayşe Yıldız - Erzurum'da 40 kişiden oluşan dalgıç ekibi, kış sporlarının merkezi olan kentte, su sporlarının gelişmesi, baraj ve göletlerin turizm amaçlı kullanılması için çalışma başlattı.

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından hayata geçirilen "İç Sularda Turizm Amaçlı Dalış Eğitimi Projesi" kapsamında dalgıçlık eğitimi alan 40 kişi, kentte bulunan göl ve barajların turizme kazandırılmasına öncü olmayı hedefliyor.

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bin 850 rakımlı Erzurum'da dalgıçlık eğitimi projesi fikrini ortaya attıklarında biraz abartılı gibi görüldüğünü, ancak projenin oldukça fazla destek aldığını söyledi.

Projeyi tamamladıktan sonra talepleri karşılamakta güçlük çektiklerini belirten Atamanalp, projeyi ilk etapta arama-kurtarmaya katkıda bulunmak veya akademisyenlerin kendi branşlarında mesleki olarak faydalanmalarını sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Projeyi biraz daha çeşitlendirmek için çalışma başlattıklarını vurgulayan Atamanalp, "İşin içerisine, bu yaz bir de turizm boyutunu kattık" dedi.

İlk dönemlerde KUDAKA'nın desteğiyle projeyi yürüttüklerini anımsatan Atamanalp, "Hedefimiz kentimizde, insanları biraz daha farklı yönlere doğru yöneltmek, onlara yeni hobiler kazandırmak. Bunun yanında üniversiteyle halkın arasındaki irtibatı, bağları biraz daha güçlendirmek" diye konuştu.

- "Tortum Gölü'nde ilk defa dalışlar yapıldı"-

Erzurum'daki spor branşlarının çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Atamanalp, "Tortum Gölü gibi son derece güzel bir doğa harikasına sahibiz. Bunun sosyal, kültürel ve turizm amaçlı kullanılması için bazı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Tortum Gölü'nde ilk defa dalışlar yapıldı. Bundan sonra inşallah periyodik olarak yapılacak" dedi.

Projeyi hazırlayan İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi Tuğçe Gülensurat da bölgede göllerin etrafında bariyerlerin bulunmaması ve çeşitli nedenlerle meydana gelen can ve mal kaybını engellemek veya minimize etmek amacıyla proje hazırladıklarını söyledi.

Gülensurat, projeyle ilk etapta 40 dalıcı yetiştirdiklerini, Antalya'da denizaltı dalış eğitimini tamamladıktan sonra Erzurum Yedi Göller'de ilk kez dalış yaptıklarını kaydetti.

Dalış için görüş mesafesinin önemli olduğunun altını çizen Gülensurat, şöyle devam etti:

"Tek sıkıntı gölün çok kirli olmasıydı. Gölün temizlenmesi gerekiyor, çünkü orası doğa sporları için çok elverişli bir ortam. Kuş gözlemleri yapılıyor, rafting var. Birçok doğa sporu orada gerçekleştirilebiliyor. Dalış da yapılıyor. O bölgeler turizme kazandırılabilir. Onun için bölgede temizlik çalışmasının yapılması gerekiyor. Dalgıç ekibi olarak bölgede temizlik çalışması yaptık. Orada öncelikle bir fizibilite çalışması yapmamız gerekiyor. Çünkü Erzurum'da kış sporlarının yanında su sporları da geliştirilebilir. Biz bu potansiyeli gördük."

-"Kentte kış sporlarının yanında yaz sporlarına da yer var"-

Gülensurat, aralarında polis, sivil savunma, öğrenci, sivil toplum kuruluşları ve farklı fakültelerden öğretim üyelerinin bulunduğu 40 kişilik dalgıç ekibinin, kentin ilk ve tek dalgıç ekibi olduğunu belirterek, "Kentte çok büyük bir potansiyel var. Erzurum'da muhakkak kış sporlarının yanında yaz sporlarına da yer olduğunu düşünüyorum" dedi.

KUDAKA Program Yönetim Birimi Uzmanı Emir Olcay Sayın da kalkınma ajansı olarak kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara teknik destek verdiklerini belirterek, hizmet alımı sağlanarak yararlanıcı kurumlara genelde eğitim desteği sağladıklarını anımsattı.

Su Ürünleri Fakültesi'nin yaptığı başvuru kapsamında teknik destek programı sağladıklarını anlatan Sayın, "Erzurum ve bölgesinde arama-kurtarma çalışmalarına katılabilecek kişilerden oluşan dalgıç ekibine eğitim verdik. Biz projeyi özellikle Tortum Gölün'de oluşan arama-kurtarma ihtiyaçlarının çözülebilmesi amacıyla yararlı gördük ve destek olduk" diye konuştu.

Yayıncı: Emine Konuk/ Mehmet Tevfik Erçetin - ERZURUM

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hedefleri, Su Sporlarına Öncü Olmak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement