Hem Tarihe Hem de Aile Bütçelerine Katkı Sağlıyorlar - Son Dakika
Yerel

Hem Tarihe Hem de Aile Bütçelerine Katkı Sağlıyorlar

Niğde’de 6 bin yıllık geçmişe sahip Kınık Höyüğünde devam eden arkeolojik kazılar yöre halkı için gelir kapısı oldu Kazı alanında günlüğü 35 liradan sigortalı çalışan köy sakinleri yaz dönemi boyunca hem aile bütçelerine hem de bölge tarihinin aydınlatılmasına katkı sağlıyor

11.07.2013 12:11

MURAT KAYA – Niğde'nin Altunhisar ilçesine bağlı Yeşilyurt beldesi sınırları içerisindeki 6 bin yıllık geçmişe sahip Kınık Höyük'te devam eden kazılar yöre halkı için de gelir kaynağı oldu.

Niğde Üniversitesinin desteği ile Kınık Höyük'te 20 gün önce başlayan kazılar Prof. Dr. Lorenzo D'Alfonso, başkanlığında yürütülüyor. Amerikalı, İtalyan, Türk arkeologlar ve geçici kazı işçileri ile yaklaşık 40 kişilik bir ekibin sürdürdüğü çalışmalarda 6 bin yıllık tarihe ışık tutacak izlerin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Geçen yıl başlatılan kazı çalışmasında akademik kadronun yanı sıra Altunhisar İlçesi ve Yeşilyurt beldesinden kadın, erkeklerden oluşan işçiler de görev alıyor. Öğretim görevlilerinin nezaretinde kazı çalışmalarını sürdüren işçiler çalışmalara önemli katkı sağlıyor. 300 metre çapında 24 hektarlık bir alana yayılan Höyük'teki çalışmalar 13 metre derinlikte tespit edilen anıtsal bir sur duvarı üzerinde yoğunlaşıyor.

Niğde Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ekiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl Haziran ayı ortalarında başlayan kazı çalışmalarının Ağustos ayı ortalarına kadar devam ettiğini söyledi.

Kazı çalışmalarında yöre halkının da işçi olarak görev aldığını belirten Ekiz,  şunları kaydetti:

"Bölgeden ortalama 25-30 kişi çalıştırıyoruz. Sigortalarını yapıyoruz. Günlük kazançları 35 lira. Şunu söyleyebilirim ki yaklaşık 2 ay süren bu işi büyük bir hevesle bekliyorlar. Burada çalışmak için bize bir hafta önceden müracaat ediyorlar. Onları tespit ediyoruz. Daha önceki çalışanlar, tecrübeli olanlar tercihimiz oluyor ama bu sene yeni katılımlarla sayıyı  artırdık."

"Her an bir şey çıkar mı diye bekliyoruz"-

Yeşilyurt beldesinde ikamet eden ve Trakya Üniversitesi Bankacılık Bölümü birinci sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Merve Toprakyapı, kazılarda eğitim giderlerini karşılamak için çalışmaya başladığını söyledi. Para kazanmanın dışında farklı bir konuda bilgi sahibi olduğunu anlatan Toprakyapı,   "Arkeoloji bölümünde okumayı da düşünmeye başladım, zevkli bir iş. Bölgede yaşayan çoğu insan işsiz, onlara maddi yönden destek oluyor. Kırsal kesim olduğu için buralarda iş imkanı az" diye konuştu.

Kazı çalışmasının çok zevkli olduğunu ifade eden ev hanımı Sevda Atalay ise "Geçen sene de çalışmıştım. Kazıyı çok seviyorum eşimle birlikte çalışıyorum" dedi.

Altunhisar ilçesinde çiftçilikle geçimi sağlayan Erhan Ersoy da Kazı çalışmalarında görev alarak, hem ek gelir elde ettiklerini hem de mesai bitiminden sonra çiftçilikle uğraşmayı sürdürdüğünü belirtti.

Saat 07.00 ile 13.30 arası çalıştıklarını kaydeden Ersoy, "Yorucu değil ancak sıcakla mücadele ediyoruz. Aile bütçesine de katkısı oluyor. Sigortamız yatıyor.  Zevkli bir iş, kazı çalışmalarında her an bir şey çıkar mı diye bekliyoruz" şeklinde konuştu. - Niğde

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hem Tarihe Hem de Aile Bütçelerine Katkı Sağlıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement